Mazanec

2 hod | moučník | 8 porcí | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 335841x
Výborný a tradiční recept. Těsto si připravuji v domácí pekárně a pak peču v troubě.
Komentáře receptu 146
Uvařil jsem to (Recept vařilo 122 lidí)


Postup přípravy receptu

Promícháme žloutky, cukr, rozpuštěné máslo a přidáme mouku, kvásek a vlažné mléko, vanilkový cukr a mícháme tak dlouho, až se nám začnou tvořit bublinky. Poté přidáme nasekané mandle a rozinky a zpracujeme.

Těsto necháme vykynout na teplém místě.

Poté těsto zpracujeme na bochánek a uděláme ve středu kříž. Necháme znovu kynout na plechu a poté potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.

Mazanec pečeme asi 20 minut na 180 °C a potom 25 minut na 120 °C.

Upečený mazanec jíme tak, jak máme rádi.

autor receptu:

Mazanec

Počet přidaných receptů: 3

Ingredience

na porcí

Energetický příjem

Mazanec - vypočítali jsme, že jedna porce připravená z uvedeného množství surovin představuje přibližný energetický příjem: 1739 kJ / 415,4 kCal (na 1 porci)
Vaše cena 3549 běžně 5460 Kč sleva 35 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,6
skvělý recept
349 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Mazanec

Recept se nachází v 1232 kuchařkách
Kuchta
Kájova kuchařka 5991 receptů
myš1
recepty 4616 receptů
Baboš
Moučniky 1546 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Mazanec

Celkový počet komentářů u receptu: 146
  • Komentář k receptu Mazanec Jitka 28.03.2016 01:21:15

    Recept se povedl moc! a to jsem dávala vše až na mléko od oka a tynuté těsto běžně nedělám..

    Za zásadní skvělé rady považuji - zejména od Edy:

    - dát více droždí - já dala 2x sáček sušených po 8g

    - nedávat do kvásku sůl

    - promíchat napřed vejce, změklé (nerozpuštěné) máslo a cukr - než se přidá mouka s kváskem

    - držet vše stále v teple

    - řádně probouchávat

    - mouku přidávat a zapracovávat postupně až do té doby, než je těsto celkem tuhé, nelepí se, dělá bochníček samo

  • Výborný Eliška 27.03.2016 20:21:50

    Recept je výborný. Domácí pekárnu nemám a vše se povedlo. Stačí vše dělat s citem a nespěchat :).

  • mazanec pavel 26.03.2016 13:11:17

    mazanec se mě povedl.diky za recept

  • Mazanec recept pro pekárnu eda 22.03.2016 23:33:11

    Recept tak jak je uveden s 25g droždí je určen výhradně pro domácí pekárnu.
    Pro ruční přípravu je potřeba na 500g mouky celá krychlička čerstvého droždí.
    Těsto na vánočku a mazanec je považováno za těsto hutné a v receptu uváděných 25g droždí je pro ruční zpracování směšně málo, standardně se na půl kila mouky dává celá krychlička - 42gramů. Pro srovnání - v době, kdy bylo jen vážené droždí, kupovalo se za 1 Kčs 10dkg=100g droždí na 1 kg mouky.

    • Re: Mazanec recept pro pekárnu Eda 23.03.2016 09:26:20

      Pro úplnost:
      Zdrojem receptu je kniha Kuchařka naší vesnice z r. 1965.... ale žloutků jen 2 kusy, čerstvého lisovaného droždí 3dkg. Je dobré si uvědomit, že v minulé době se kynuté těsto zadělávalo často večer, dvakrát se přebouchávalo aby se do něj dostalo více vzduchu a následně zjemnilo, peklo se až ráno, mouka měla zcela jinou kvalitu a jako tuk se používalo sádlo. Každé dílčí vylepšení těsta směřující k jeho hutnosti- více žloutků, použití másla atd., prodlužuje u ručního hnětení schopnost těsta řádně vykynout. Pak se nelze divit, že místo pěkně vysokého mazance vytahujeme z trouby nízké placky, držíme-li se množství droždí dostačujícím před padesáti lety.

  • nevim Anna 21.03.2016 20:45:43

    Všechno jsem udělala správně tak jak je v receptu . Všechny suroviny jsou kvalitní . Ale recept je velmi špatný ! Nejsem spokojená !

    • Re: nevim eda 22.03.2016 23:23:06

      Těsto na vánočku a mazanec je považováno za těsto hutné a v receptu uváděných 25g droždí je pro ruční zpracování směšně málo, standardně se na půl kila mouky dává celá krychlička - 42gramů. Pro srovnání - v době, kdy bylo jen vážené droždí, kupovalo se za 1 Kčs 10dkg=100g droždí na 1 kg mouky.

  • Mazanec - vypracování těsta Bob 22.03.2016 08:43:59

    U kynutých těst je základ udělat kvalitní těsto. Těsto musí být perfektně vypracované .Nesmí být tuhé .Poznáte to tak,že po správném vypracování nelepí na ruce ,je nadýchané a když zarazíte prst do těsta ,díra po prstu se sama zavře.pak se nechá vykynout .

    Pokud těsto neumí někdo správně udělat ,má ho před kynutím tuhé ,atd.
    nemá cenu ho dávat kynout - protože výsledek je vždý špatný.

    Základ vždy používat čerstvé kvasnice !!!!

    Pokud někdo píše ,že recept je špatný -tak není chyba v receptu ,ale v tom kdo to dělá.

    • Re: Mazanec - vypracování těsta eda 22.03.2016 23:10:42

      Těsto na vánočku a mazanec je považováno za těsto hutné a v receptu uváděných 25g droždí je pro ruční zpracování směšně málo, standardně se na půl kila mouky dává celá krychlička - 42gramů. Pro srovnání - v době, kdy bylo jen vážené droždí, kupovalo se za 1 Kčs 10dkg=100g droždí na 1 kg mouky.

    • Re: Mazanec - vypracování těsta eda 22.03.2016 22:44:56

      Ale jděte s takovými radami někam :-).
      Především, recept koncipován pro domácí pekárnu, je pro začínající i zkušenou kuchařinku, zpracovávájící kynuté těsto ručně, vždy riziko. Při zpracování jakéhokoliv těsta je třeba z celkového množství mouky uváděného v receptu oddělit minimálně 1 dcl mouky a tu zapracovávat do těsta až ke konci, postupně, je-li to skutečně potřeba.
      Každá mouka saje tekutou složku jinak a má jiné množství lepku. Nejřidší kynuté těsto je na táč, potom na koláče a na vánočky a mazance bude těsto nejtužší, přesto ale i toto těsto musí pérovat, být průžné a tvárné. Toho dosáhneme tím, že nejdříve vyboucháme v míse těsto řidší, necháme dvacet minut odpočinout a vypracujeme opakovaně, s eventuelním přidáváním oddělené mouky v množství dle potřeby. Nedoporučuji dávat do těsta rozpuštěné máslo, máslo má být změklé, vymíchané s cukrem a žloutky. Rozpuštěný tuk v kynutém těstě vede mylně k dojmu, že je těsto řídké a žádá si více mouky než je ve skutečnosti potřeba. Perfektního kynutého těsta lze dosáhnout i ručně, ovšem ne zamícháním, nýbrž vyboucháváním těsta vařekou proti stěně mísy- směrem ke kuchařčině břichu, netlouci do dna mísy, jak jsem často viděl. Tím se dostává do těsta vzduch, začneme pozorovat praskající bubliny, těsto začne "šeptat" a současně mění barvu od žluté ke světle nažloutlé, na povrchu jako sametové. V takové fázi je těsto připraveno ke kynutí. Ovšem největším tajemstvím úspěchu je nemít těsto studené. Za tím účelem se dává mísa s těstem nad hrnec s horkou vodou ( a po chvílích probouchávat, jinak se na dně mísy utvoří příškvarek. nebo v odpovídající míse krátce nahřít do mikrovlnky na 100st. Za hodinu těsto zdvojnásobí objem.

Celkový počet komentářů: 146
Nalezeno receptů: 146
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Mazanec
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Raw Food - objevte klady i zápory živé stravy

    Raw Food - objevte klady i zápory živé stravy

    Raw Food (syrová strava nebo také vitariánství) je založeno na konzumaci tepelně a chemicky neupravených potravin, kdy teplota při přípravě těchto pokrmů nesmí překročit 42 °C. Základem tohoto způsobu stravování je přesvědčení, že při vyšším zahřátí se vše živé v potravinách zničí. Takto tepelně upravená strava je tak mrtvá a pro člověka zatěžující a nepřínosná.

  • Třešně proti rakovinovému bujení

    Třešně proti rakovinovému bujení

    Je zajímavé, jak rádi rozebíráme účinky nejrůznějších potravin na náš organismus. Pořád to jsou ale jenom střípky, jen málo toho, co bychom měli poznat a pochopit. S třešněmi je to stejné. Víte, jaké mají na naše zdraví pozitivní účinky?




přidat nový recept