Mazanec

2 hod | moučník | 8 porcí | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 338338x
Výborný a tradiční recept. Těsto si připravuji v domácí pekárně a pak peču v troubě.
Komentáře receptu 146
Uvařil jsem to (Recept vařilo 122 lidí)


Postup přípravy receptu

Promícháme žloutky, cukr, rozpuštěné máslo a přidáme mouku, kvásek a vlažné mléko, vanilkový cukr a mícháme tak dlouho, až se nám začnou tvořit bublinky. Poté přidáme nasekané mandle a rozinky a zpracujeme.

Těsto necháme vykynout na teplém místě.

Poté těsto zpracujeme na bochánek a uděláme ve středu kříž. Necháme znovu kynout na plechu a poté potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.

Mazanec pečeme asi 20 minut na 180 °C a potom 25 minut na 120 °C.

Upečený mazanec jíme tak, jak máme rádi.

autor receptu:

Mazanec

Počet přidaných receptů: 3

Ingredience

na porcí

Energetický příjem

Mazanec - vypočítali jsme, že jedna porce připravená z uvedeného množství surovin představuje přibližný energetický příjem: 1739 kJ / 415,4 kCal (na 1 porci)
Vaše cena 2499 běžně 6040 Kč sleva 59 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,6
skvělý recept
349 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Mazanec

Recept se nachází v 1237 kuchařkách
Kuchta
Kájova kuchařka 6009 receptů
myš1
recepty 4616 receptů
Baboš
Moučniky 1587 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Mazanec

Celkový počet komentářů u receptu: 146
  • Komentář k receptu Mazanec Jitka 28.03.2016 01:21:15

    Recept se povedl moc! a to jsem dávala vše až na mléko od oka a tynuté těsto běžně nedělám..

    Za zásadní skvělé rady považuji - zejména od Edy:

    - dát více droždí - já dala 2x sáček sušených po 8g

    - nedávat do kvásku sůl

    - promíchat napřed vejce, změklé (nerozpuštěné) máslo a cukr - než se přidá mouka s kváskem

    - držet vše stále v teple

    - řádně probouchávat

    - mouku přidávat a zapracovávat postupně až do té doby, než je těsto celkem tuhé, nelepí se, dělá bochníček samo

  • Výborný Eliška 27.03.2016 20:21:50

    Recept je výborný. Domácí pekárnu nemám a vše se povedlo. Stačí vše dělat s citem a nespěchat :).

  • mazanec pavel 26.03.2016 13:11:17

    mazanec se mě povedl.diky za recept

  • Mazanec recept pro pekárnu eda 22.03.2016 23:33:11

    Recept tak jak je uveden s 25g droždí je určen výhradně pro domácí pekárnu.
    Pro ruční přípravu je potřeba na 500g mouky celá krychlička čerstvého droždí.
    Těsto na vánočku a mazanec je považováno za těsto hutné a v receptu uváděných 25g droždí je pro ruční zpracování směšně málo, standardně se na půl kila mouky dává celá krychlička - 42gramů. Pro srovnání - v době, kdy bylo jen vážené droždí, kupovalo se za 1 Kčs 10dkg=100g droždí na 1 kg mouky.

    • Re: Mazanec recept pro pekárnu Eda 23.03.2016 09:26:20

      Pro úplnost:
      Zdrojem receptu je kniha Kuchařka naší vesnice z r. 1965.... ale žloutků jen 2 kusy, čerstvého lisovaného droždí 3dkg. Je dobré si uvědomit, že v minulé době se kynuté těsto zadělávalo často večer, dvakrát se přebouchávalo aby se do něj dostalo více vzduchu a následně zjemnilo, peklo se až ráno, mouka měla zcela jinou kvalitu a jako tuk se používalo sádlo. Každé dílčí vylepšení těsta směřující k jeho hutnosti- více žloutků, použití másla atd., prodlužuje u ručního hnětení schopnost těsta řádně vykynout. Pak se nelze divit, že místo pěkně vysokého mazance vytahujeme z trouby nízké placky, držíme-li se množství droždí dostačujícím před padesáti lety.

  • nevim Anna 21.03.2016 20:45:43

    Všechno jsem udělala správně tak jak je v receptu . Všechny suroviny jsou kvalitní . Ale recept je velmi špatný ! Nejsem spokojená !

    • Re: nevim eda 22.03.2016 23:23:06

      Těsto na vánočku a mazanec je považováno za těsto hutné a v receptu uváděných 25g droždí je pro ruční zpracování směšně málo, standardně se na půl kila mouky dává celá krychlička - 42gramů. Pro srovnání - v době, kdy bylo jen vážené droždí, kupovalo se za 1 Kčs 10dkg=100g droždí na 1 kg mouky.

  • Mazanec - vypracování těsta Bob 22.03.2016 08:43:59

    U kynutých těst je základ udělat kvalitní těsto. Těsto musí být perfektně vypracované .Nesmí být tuhé .Poznáte to tak,že po správném vypracování nelepí na ruce ,je nadýchané a když zarazíte prst do těsta ,díra po prstu se sama zavře.pak se nechá vykynout .

    Pokud těsto neumí někdo správně udělat ,má ho před kynutím tuhé ,atd.
    nemá cenu ho dávat kynout - protože výsledek je vždý špatný.

    Základ vždy používat čerstvé kvasnice !!!!

    Pokud někdo píše ,že recept je špatný -tak není chyba v receptu ,ale v tom kdo to dělá.

    • Re: Mazanec - vypracování těsta eda 22.03.2016 23:10:42

      Těsto na vánočku a mazanec je považováno za těsto hutné a v receptu uváděných 25g droždí je pro ruční zpracování směšně málo, standardně se na půl kila mouky dává celá krychlička - 42gramů. Pro srovnání - v době, kdy bylo jen vážené droždí, kupovalo se za 1 Kčs 10dkg=100g droždí na 1 kg mouky.

    • Re: Mazanec - vypracování těsta eda 22.03.2016 22:44:56

      Ale jděte s takovými radami někam :-).
      Především, recept koncipován pro domácí pekárnu, je pro začínající i zkušenou kuchařinku, zpracovávájící kynuté těsto ručně, vždy riziko. Při zpracování jakéhokoliv těsta je třeba z celkového množství mouky uváděného v receptu oddělit minimálně 1 dcl mouky a tu zapracovávat do těsta až ke konci, postupně, je-li to skutečně potřeba.
      Každá mouka saje tekutou složku jinak a má jiné množství lepku. Nejřidší kynuté těsto je na táč, potom na koláče a na vánočky a mazance bude těsto nejtužší, přesto ale i toto těsto musí pérovat, být průžné a tvárné. Toho dosáhneme tím, že nejdříve vyboucháme v míse těsto řidší, necháme dvacet minut odpočinout a vypracujeme opakovaně, s eventuelním přidáváním oddělené mouky v množství dle potřeby. Nedoporučuji dávat do těsta rozpuštěné máslo, máslo má být změklé, vymíchané s cukrem a žloutky. Rozpuštěný tuk v kynutém těstě vede mylně k dojmu, že je těsto řídké a žádá si více mouky než je ve skutečnosti potřeba. Perfektního kynutého těsta lze dosáhnout i ručně, ovšem ne zamícháním, nýbrž vyboucháváním těsta vařekou proti stěně mísy- směrem ke kuchařčině břichu, netlouci do dna mísy, jak jsem často viděl. Tím se dostává do těsta vzduch, začneme pozorovat praskající bubliny, těsto začne "šeptat" a současně mění barvu od žluté ke světle nažloutlé, na povrchu jako sametové. V takové fázi je těsto připraveno ke kynutí. Ovšem největším tajemstvím úspěchu je nemít těsto studené. Za tím účelem se dává mísa s těstem nad hrnec s horkou vodou ( a po chvílích probouchávat, jinak se na dně mísy utvoří příškvarek. nebo v odpovídající míse krátce nahřít do mikrovlnky na 100st. Za hodinu těsto zdvojnásobí objem.

Celkový počet komentářů: 146
Nalezeno receptů: 146
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Mazanec
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Co jsou to příštitná tělíska?

    Co jsou to příštitná tělíska?

    Příštítná tělíska jsou malé kulovité útvary zhruba o velikosti hrášku, uložená v blízkosti štítné žlázy, přesněji na jejím zadním laloku. Vylučují hormon s názvem parathormon, který reguluje metabolismus vápníku, tedy zpětně zvyšuje jeho vstřebávání v ledvinách a snižuje koncentraci fosfátů v krvi. Rozeznáváme příštítná tělíska vnitřní a vnější.

  • Jste závislí na internetu?

    Jste závislí na internetu?

    Nutkavá potřeba používat moderní technologie může ovlivnit celý náš život - působí problémy ve škole, v práci, ve vztahu i ve financích. Málokdo z nás si dovede přiznat, že má opravdu problém a vytvořil si třeba na oblíbený Facebook, Instagram, Twitter aj. skutečný návyk. Jak z toho ven?




přidat nový recept