Mazanec

2 hod | moučník | 8 porcí | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 194562x
Výborný a tradiční recept. Těsto si připravuji v domácí pekárně a pak peču v troubě.
Komentáře receptu 109
Uvařil jsem to (Recept vařilo 96 lidí)


Postup přípravy receptu

Promícháme žloutky, cukr, rozpuštěné máslo a přidáme mouku, kvásek a vlažné mléko, vanilkový cukr a mícháme tak dlouho, až se nám začnou tvořit bublinky. Poté přidáme nasekané mandle a rozinky a zpracujeme.

Těsto necháme vykynout na teplém místě.

Poté těsto zpracujeme na bochánek a uděláme ve středu kříž. Necháme znovu kynout na plechu a poté potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.

Mazanec pečeme asi 20 minut na 180 °C a potom 25 minut na 120 °C.

Upečený mazanec jíme tak, jak máme rádi.

autor receptu:

Mazanec

Počet přidaných receptů: 3

Ingredience

na porcí
4,7
skvělý recept
265 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Mazanec

Recept se nachází v 1046 kuchařkách
Kuchta
Kájova kuchařka 5963 receptů
myš1
recepty 4618 receptů
Baboš
Moučniky 1352 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Mazanec

Celkový počet komentářů u receptu: 109
  • Komentář k receptu Mazanec kristynnka 12.09.2014 14:30:45

    Super recept podle jineho uz mazance ani vanocky delat nebudu :)

  • výborný Pavla 21.07.2014 20:36:31

    Dnes jsem dělala mazanec (bochánek, jak se u nás říká) podle vašeho receptu a byl úžasný :) dělala jsem ho poprvé v životě a hned se povedl. akoát jsem si to trošku poupravila-místo másla jsem dala heru, přidala jsem navíc trošku citronové štávy a nastrouhala muškátový oříšek. Pekla jsem je: 12 min na180 stupňů,
    8 min na 155, 10 mi. na 140 a 13 min na 120 stupňů ;-). Porce jsem si změnila na 18 (abych mohla použít celou heru) a udělala jsem z těsta 3 bochánky.
    Děkuji za recept

  • myslím, že ho budu dělat často popelkova 25.04.2014 17:30:34

    Naprosto úžasný a snadný recept!!!! Moc děkuji. Byl skvělý i po několika dnech. Recept doporučuji. Manžel mě přemlouval, že vlastně nemusí být jen o velikonocích. A hned si řekl, že chce ze stejného těsta i vánočku.

  • vůbec mi nevadí, že mazanec praskl, ale něco tak úžasného jsem nejedla. Opravdu skvělý, výborný, lahodný, prostě ňamňam. Díky za receptík..... wow....už není :-)

  • Dotaz D 17.04.2014 20:16:04

    Jak dlouho necháváte toto těsto kynout ? Děkuji :)

    • Re: Dotaz Věra 22.04.2014 09:33:24

      Těsto nechám dvě hodiny kynout v domácí pekárně a po následném zpracování ještě 30-40 minut na plechu.

    • Re: Dotaz Věra 18.04.2014 08:29:41

      Těsto nechám kynout až 2x zvětší svůj původní objem. V pekárně stačí 1 hodinu , ale mimo pekárnu minimálně 2 hodiny. Poté ještě nechat kynou alespoň 30 minut na plechu. Děkuji všem za kladné názory na můj recept.

    • Re: Dotaz bobzbrd 17.04.2014 20:27:05

      Nechat vykynout kvásek, zadělat těsto a nechat kynout nejméně hodinu (v chladu i přes noc - pozor hodně zvětší objem!), udělat bochánek a znovu nechat kynout alespoň půl hodiny. Poté dát do vyhřáté trouby.

  • Komentář k receptu Mazanec kuklovaa 21.04.2014 08:12:36

    Snadný a výborný!!!!!!!! :-)

  • Komentář k receptu Mazanec gabriela (tecka) faltyskova 20.04.2014 22:31:07

    Vyborny vymazleny mazanec, dnes jsem pekla dle tohoto receptu mini mazance, pridavam foto a diky!

Celkový počet komentářů: 109
Nalezeno receptů: 109
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Mazanec
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Haloterapie - léčba solí aneb ozdravné kúry v solných jeskyních

    Haloterapie - léčba solí aneb ozdravné kúry v solných jeskyních

    Solné jeskyně jsou tvořeny krystaly přírodní soli z Mrtvého moře nebo ze soli kamenné. Je zde vysoká koncentrace solných mikročástic, minerálů, jódu a stopových prvků. Pobyt v solné jeskyni působí příznivě na zdraví lidského organismu a je určen všem věkovým kategoriím. Zároveň nabízí uvolnění, odpočinek a odbourává stres.

  • Syrovátka - nedoceněný poklad v péči o zdraví

    Syrovátka - nedoceněný poklad v péči o zdraví

    Dříve byla považována za odpad, dnes ale známe její blahodárné účinky. Obsahuje asi 50 % sušiny z původního mléka. Jak vzniká? Laicky řečeno - sražením mléka vznikne tuhá část (kasein), což je v podstatě tvaroh, druhým produktem je mléčné sérum, což je žlutozelená tekutina, které říkáme syrovátka. Vzniká také při výrobě sýrů.




přidat nový recept