Náš oblíbený recept Jiřího Krampola. Krevety na grilu, které prostě musíte vyzkoušet.
sůl | |
1 ks | citron |
200 g | krevety |
5 lžic | olivový olej |
podle chuti | |
---|---|
1 snítka | tymián |
1 snítka | rozmarýn |
chilli koření | |
na ozdobu | |
salát |
Krevety opláchneme, osušíme a naložíme na hodinu do marinády z oleje, nasekaných bylinek, citronové šťávy a trošky soli. Směs občas promícháme. V pánvi rozehřejeme 3 lžíce oleje. Vložíme krevety a 4 minuty restujeme. Pak krevety vyjmeme, dáme na chvíli do tepla a pánev odstavíme z ohně. Do horkého oleje přidáme cibuli, rozetřený česnek a chilli spolu s trochou marinády a necháme zpěnit. Krevety rozdělíme na talíře a přelijeme chilli omáčkou. Marinované krevety na grilu podáváme s listy salátu, který pokapeme citronem a olivovým olejem. Můžeme přidat i jednoduchý salát ze sezónních surovin.
Krevety
Vyloupané krevety se jí příborem, jsou-li však vcelku, použijte ruce. Nejdříve odlomte hlavu, nožičky a ocas, sloupněte skořápku a zbytek konzumujte. Ruce si omývejte v tzv. finger bowl, což je mísa s vodou a citronem. Na ní bývá obvykle volně položený ubrousek sloužící k osušení rukou.
Ústřice
Ústřice se dnes běžně podávají otevřené, na vás je jen oddělení masa od mušle. K tomu slouží speciální vidlička s drobnými hroty po stranách. Postupujte od okrajů ke středu. Pokapejte citronem a celou ústřici, i s vodou, z mušle vysajte.
Humr
Objednáte-li si humra, dostanete k němu také kleště a loupací vidličku. Kleštěmi naštípejte tvrdé části skořápky, abyste se dostali k masu. Vidličkou pak maso vydlabujte.
Šneci
Šneka uchytněte do kleští tak, aby její ústí směřovalo k vám. Poté maso vidličkou vytahujte z ulity.
Kaviár
K nanášení kaviáru slouží zvláštní nožík, obvykle perleťový (na stříbru totiž kaviár oxiduje). Nožíkem kaviár nanášíme na pečivo, ale neroztíráme!
Mořské řasy jsou zdravým a snadno stravitelným zdrojem nejen bílkovin a sacharidů, ale i dalších prospěšných látek. Podívejme se na několik známých druhů řas a poznejme základní fakta o jejich používání.
autor Karolína
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena