Marcipán

15 min | moučník | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 290863x
Připravte si doma vlastní marcipánovou hmotu, ať již jen na chuť, nebo na ozdobu zákusků a dortů.
Komentáře receptu 27
Uvařil jsem to (Recept vařilo 8 lidí)


Postup přípravy receptu

Mandle spaříme, oloupeme a velmi jemně nakrájíme.

Smícháme je s cukrem a přidáme vidličkou napěněný bílek. Třeme, dokud nevznikne vláčná hmota. Je-li řídká, přidáme cukr, v opačném případě ještě trochu bílku.

Hotovou hmotu vyválíme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a uchováváme v chladu.

Pak z marcipánu podle potřeby a fantazie tvarujeme různé tvary.

autor receptu:

Marcipán

Počet přidaných receptů: 304

Ingredience

3,8
dobrý recept
1099 hlasujících
  • Recept Marcipán - Zvládnou to i chlapi, tedy Ti šikovní. Tohle je výtvor jednoho takového.
  • Recept Marcipán - A takhle může vypadat růže z marcipánu. Opět ji vyráběl chlap :-)
  • Recept Marcipán - Kytice Kaly z marcipánu.
  • Recept Marcipán - Klubíčka z marcipánu.

Kuchařky obsahující recept Marcipán

Recept se nachází v 507 kuchařkách
Baboš
Moučniky 1353 receptů
vařecka
Kuchařka sladkosti 1193 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Marcipán

Celkový počet komentářů u receptu: 27
  • Komentář k receptu Marcipán lumik 13.09.2014 12:37:18

    mandle nekrájet,ale i vícekrát jemně umlít

  • Rastamanky 28.03.2013 10:46:14

    Zdar a sílu, dělaly jsme marcipán přesně podle receptu a když jsme to smíchaly, hmota byla hrozně lepkavá a nezpracovatelná. Pomůže dát těsto do ledničky?

  • Ellen 09.04.2013 13:20:16

    a dalo by se do tej hmotu po zatuhnutí vmíchat potravinářské barvivo aby to nebyla jen pořád bílá

    • jo jo jo to je dobrý...já se teď vdávala a potravinářské barvivo jsem používala normálně..je to daleko pestřejší a chuť se nezmění

  • dobrej recept to je h.o 26.11.2010 16:44:26

    Myslím, že pro začáteční první pokus s marcipánem je tohle dobrý recept. Hlavně, že to je recept s mandlemi! Spousta lidí ani netuší, že do hmoty s názvem marcipán se dávají mandle. Často se marcipán zaměňuje s fondánem, s mléčnou hmotou, případně s různými matlanicemi, které sice fungují dobře při potahování zákusků, ale s marcipánem nemají společného vůbec nic...

  • Cukr a koření jindřich 29.07.2006 14:32:33

    česká představa o marcipánu je, že musí být ukrutně přeslazený. Vždyť tohle je jen cukr nastavený mandlemi, který vás okamžitě upozorní na všechny plomby v ústech. Voňavý pobaltský marcipán (hlavním městem marcipánu je Lübeck) je mnohem méně sladký (nevylučoval bych ani, že jde o med a nikoli cukr), ale zato je kořeněný. Koření je pečlivě utajovaným receptem každého výrobce. Můžeme jen spekulovat o množství a vzájmeném poměru skořice, vanilky, zázvoru, hřebíčku, badyánu, kardamomu, anýzu či muškátu. Pro první pokus bych doporučil jen 1 díl cukru na 3 díly mandlí (možná i to bude moc), trošku badyánu a kardamomu.

    • Re: Cukr a koření Jana Machalová 29.07.2006 16:43:00

      U nás doma se marcipán vždycky dělal pouze ze sušeného mléka, moučkového cukru a vody. Žádné mandle a koření. Taky byl děsně sladký a když ztvrdnul, tak jsme chroupali celá rodina. Určitě to nebylo ono, ale jako děti jsme jiný marcipán neznali a nám to stačilo. Zkusím někde sehnat recept na pravý originál marcipán.

      • Re: Cukr a koření Eli 07.04.2008 17:31:55

        Ak som spravne pochopila, tak si myslite, ze zverejneny recept nie je pravy marcipan. Som vyucena cukrarka a toto je navod na pravy marcipan! Pravda je vsak taka, ze sa vsade pouziva nepravy marcipan, pretoze nieje taky drahy. Recept na nepravy marcipan zo suseneho mieka, cukru, vody a oleja Vam mozem poskytnut.

        • Re: Cukr a koření Jana Machalová 29.07.2006 20:17:40

          Bohužel mi doma nějak umírá internet. Už otevřít příspěvky je nadlidský výkon, jsem zvědavá, jak dopadne posílání příspěvku:-)Osobně mrknu spíše na anglickou wikipedii, v němčině jsem nidky moc nevynikala. Ale díky za tip. Pokud najdete přímo nějaký receptík na marcipán, můžete je klidně přidat.

Celkový počet komentářů: 27
Nalezeno receptů: 27
|< << 123 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Marcipán
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Jak překonat angínu bez antibiotik?

    Jak překonat angínu bez antibiotik?

    Značně nepříjemné příznaky angíny známe všichni - bolest v krku, zejména při polykání, horečky, celková únava, bolesti svalů a kloubů. Angína je infekční zánětlivé onemocnění krčních mandlí a hrdla, tedy kořene jazyka a přilehlé části hltanu. Vzniká v důsledku oslabení imunity, zanesení tlustého střeva a přetížení lymfatického systému, zvláště pak slinivky.

  • Akné, nebo vřed? Karbunkl to je!

    Akné, nebo vřed? Karbunkl to je!

    Karbunkl carbunculos je velmi nepříjemné hnisavé onemocnění kůže. Vzniká splynutím minimálně dvou furunklů. Karbunkl je nebezpečnější, protože je větší, navíc může pronikat i do hlubších struktur kůže. Je to bolestivé zánětlivé onemocnění, projevuje se zarudnutím, otokem a někdy i teplotou.




přidat nový recept