Marcipán

15 min | moučník | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 287617x
Připravte si doma vlastní marcipánovou hmotu, ať již jen na chuť, nebo na ozdobu zákusků a dortů.
Komentáře receptu 26
Uvařil jsem to (Recept vařilo 8 lidí)


Postup přípravy receptu

Mandle spaříme, oloupeme a velmi jemně nakrájíme.

Smícháme je s cukrem a přidáme vidličkou napěněný bílek. Třeme, dokud nevznikne vláčná hmota. Je-li řídká, přidáme cukr, v opačném případě ještě trochu bílku.

Hotovou hmotu vyválíme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a uchováváme v chladu.

Pak z marcipánu podle potřeby a fantazie tvarujeme různé tvary.

autor receptu:

Marcipán

Počet přidaných receptů: 304

Ingredience

Vaše cena 2990 běžně 105000 Kč sleva 97 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
3,8
dobrý recept
1098 hlasujících
  • Recept Marcipán - Zvládnou to i chlapi, tedy Ti šikovní. Tohle je výtvor jednoho takového.
  • Recept Marcipán - A takhle může vypadat růže z marcipánu. Opět ji vyráběl chlap :-)
  • Recept Marcipán - Kytice Kaly z marcipánu.
  • Recept Marcipán - Klubíčka z marcipánu.

Kuchařky obsahující recept Marcipán

Recept se nachází v 505 kuchařkách
Baboš
Moučniky 1336 receptů
vařecka
Kuchařka sladkosti 1193 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Marcipán

Celkový počet komentářů u receptu: 26
  • Ellen 09.04.2013 13:20:16

    a dalo by se do tej hmotu po zatuhnutí vmíchat potravinářské barvivo aby to nebyla jen pořád bílá

    • jo jo jo to je dobrý...já se teď vdávala a potravinářské barvivo jsem používala normálně..je to daleko pestřejší a chuť se nezmění

  • Rastamanky 28.03.2013 10:46:14

    Zdar a sílu, dělaly jsme marcipán přesně podle receptu a když jsme to smíchaly, hmota byla hrozně lepkavá a nezpracovatelná. Pomůže dát těsto do ledničky?

  • dobrej recept to je h.o 26.11.2010 16:44:26

    Myslím, že pro začáteční první pokus s marcipánem je tohle dobrý recept. Hlavně, že to je recept s mandlemi! Spousta lidí ani netuší, že do hmoty s názvem marcipán se dávají mandle. Často se marcipán zaměňuje s fondánem, s mléčnou hmotou, případně s různými matlanicemi, které sice fungují dobře při potahování zákusků, ale s marcipánem nemají společného vůbec nic...

  • Cukr a koření jindřich 29.07.2006 14:32:33

    česká představa o marcipánu je, že musí být ukrutně přeslazený. Vždyť tohle je jen cukr nastavený mandlemi, který vás okamžitě upozorní na všechny plomby v ústech. Voňavý pobaltský marcipán (hlavním městem marcipánu je Lübeck) je mnohem méně sladký (nevylučoval bych ani, že jde o med a nikoli cukr), ale zato je kořeněný. Koření je pečlivě utajovaným receptem každého výrobce. Můžeme jen spekulovat o množství a vzájmeném poměru skořice, vanilky, zázvoru, hřebíčku, badyánu, kardamomu, anýzu či muškátu. Pro první pokus bych doporučil jen 1 díl cukru na 3 díly mandlí (možná i to bude moc), trošku badyánu a kardamomu.

    • Re: Cukr a koření Jana Machalová 29.07.2006 16:43:00

      U nás doma se marcipán vždycky dělal pouze ze sušeného mléka, moučkového cukru a vody. Žádné mandle a koření. Taky byl děsně sladký a když ztvrdnul, tak jsme chroupali celá rodina. Určitě to nebylo ono, ale jako děti jsme jiný marcipán neznali a nám to stačilo. Zkusím někde sehnat recept na pravý originál marcipán.

      • Re: Cukr a koření Eli 07.04.2008 17:31:55

        Ak som spravne pochopila, tak si myslite, ze zverejneny recept nie je pravy marcipan. Som vyucena cukrarka a toto je navod na pravy marcipan! Pravda je vsak taka, ze sa vsade pouziva nepravy marcipan, pretoze nieje taky drahy. Recept na nepravy marcipan zo suseneho mieka, cukru, vody a oleja Vam mozem poskytnut.

        • Re: Cukr a koření Jana Machalová 29.07.2006 20:17:40

          Bohužel mi doma nějak umírá internet. Už otevřít příspěvky je nadlidský výkon, jsem zvědavá, jak dopadne posílání příspěvku:-)Osobně mrknu spíše na anglickou wikipedii, v němčině jsem nidky moc nevynikala. Ale díky za tip. Pokud najdete přímo nějaký receptík na marcipán, můžete je klidně přidat.

      • Re: Cukr a koření Jindřich 29.07.2006 17:45:02

        Tohle jsem vyzobal. Jsem trochu překvapen, že i ty německé recepty dávají mandle a cukr půl na půl. Ovšem v té následující informaci o kvalitě výrobků nabízených na trhu, je přece jen toho cukru trochu méně (i když ne o moc) Jako další ingrdience se uvádějí Růžová voda (ta se snad dá přivézt z Bulharska) a olej z hořkých mandlí. MARZIPAN Qualitativ hochwertiges Marzipan, wie es etwa bei Lübecker Edelmarzipan vorgeschrieben ist, wird oft als 90/10er-Qualität oder mit gekennzeichnet. Diese Zahlenangabe besagt, dass das Produkt aus 90 Teilen Marzipanrohmasse, die üblicherweise neben Mandeln bereits 35 % Zucker enthält, und zusätzlich aus 10 Teilen Zucker besteht. Insgesamt enthält dieses Produkt somit 41,5 % Zucker. Ab einem Anteil von mindestens 70 % Marzipanrohmasse, führt das Erzeugnis die Bezeichnung Edelmarzipan. Wird der Zuckeranteil der Marzipanrohmasse berücksichtigt, weist Edelmarzipan immerhin einen Gesamtzuckergehalt von 54,5 % auf. Marzipan mit einem Anteil von 50 % Marzipanrohmasse am Produkt wird als Konsummarzipan bezeichnet. Der Gesamtzuckergehalt beläuft sich auf stolze 67,5 %. Recepty: Marzipan (Rohmasse) Zutaten: 200 g abgezogene feingemahlene Mandeln (je feiner, je besser) 10 bittere gemahlene Mandeln, (Ersatzweise Bittermandelöl) 200 g Puderzucker etwas Rosenwasser nach Geschmack ein Gewürz, z.B. abgeriebene Zitronenschale, Vanille-Essenz, 1 Prise Piment Zubereitung: lles wird vermengt und verknetet, bis ein glatter sanfter Teig entsteht. Zu einer Kugel formen und in Puderzucker wälzen. Über Nacht ziehen lassen, dann nach belieben verarbeiten, z. B. Herzen ausstechen, Kugeln formen (Marzipankartoffeln) in Kakao wälzen Nebo (http://www.weihnachtsseiten.de/brauchtum/marzipan/home.html ): Herstellung von feiner Marzipanmasse Zutaten für den Teig: • 500g Mandeln • 6 Tropfen Bittermandelöl • 500g gesiebter Puderzucker • 3-4 EL Rosenwasser ZUBEREITUNG: Die Manden 24 Stunden in kaltes Wasser legen, damit Sie schön weiß bleiben. Die Haut abziehen und nach dem Schälen nochmals in kaltes Wasser legen, das man öfter wechseln soll. Danach die Mandeln sehr gut abtrocknen, durch eine ganz saubere Mandelmühle drehen und anschließend im Mörser so fein wie möglich stoßen. Dann gibt man die Mandeln mit 300 g Zucker und 2 EL Rosenwasser in einen Kupferkessel und rührt die Masse mit einem neuen Kochlöffel auf dem Herd, bis sich die Masse vom Topf löst. Diese Masse gibt man auf ein Brett und arbeitet den restlichen Zucker und das Bittermandelöl - wenn nötig noch einige Tropfen Rosenwasser zugeben - sehr gut ein. Anglická a německá wikipedia: http://de.wikipedia.org/wiki/Marzipan http://en.wikipedia.org/wiki/Marzipan

Celkový počet komentářů: 26
Nalezeno receptů: 26
|< << 123 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Marcipán
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Domácí péče pro zářivě bílé zuby

    Domácí péče pro zářivě bílé zuby

    Krásné zuby jsou naší vizitkou, a nejen proto bychom měli dbát na správnou hygienu, ale i dodržovat pár zásad, díky kterým nebudou ztrácet na své bělosti. Kromě metod bělení u zubního lékaře existují i domácí triky, jak dodat svému úsměvu na zářivosti.

  • Narkóza u dětí - trauma, zátěž, nebo zbytečné obavy?

    Narkóza u dětí - trauma, zátěž, nebo zbytečné obavy?

    Čeká vaše dítě operace? Pak se určitě těžko bráníte obavám a na mysli vám vyvstanou nejrůznější otázky. Jak dítě zvládne pobyt v nemocnici? Jak zvládne odloučení? Bude mít po operaci bolesti? Jak bude snášet celkovou anestezii? A znamená celková anestezie pro dítě nějaké riziko?




přidat nový recept