Maminčina zelňačka

1 hod | polévka | 6 porcí | česká kuchyně | recept zobrazen: 1059x
Recept na klasickou zelňačku s klobásou a uzeným masem, jak mne ji na naučila maminka.
Komentáře receptu 2
Uvařil jsem to (Recept vařil 1 člověk)


Postup přípravy receptu

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Zelí překrájíme.

Brambory dáme do hrnce, zalijeme vodou a společně s trochou kmínu a soli uvaříme doměkka. Uvařené brambory scedíme, vývar si ponecháme.

Zelí dáme do jiného hrnce, zalijeme přibližně 1,5 l vody, přidáme 2 - 3 bobkové listy a pár kuliček celého pepře. Zelí povaříme 30 minut, až je měkké. Kuličky pepře a bobkový list vyjmeme.

Klobásu nakrájíme na kostičky, stejně tak kousek uzeného. Ve velkém hrnci nejprve osmahneme klobásu, která nám pustí tuk. Přidáme cibuli, uzené a pár minut restujeme. Do základu na zelňačku vsypeme mletou sladkou papriku a krátce za stálého míchání orestujeme, až se rozvoní. Ale pozor, papriku nesmíme spálit, polévka by byla hořká! Přidáme zelí i s vodou a vývar z brambor. Zelňačku dobře promícháme, dochutíme solí a pepřem. Přidáme uvařené brambory. Nakonec zelňačku zahustíme hotovou jíškou do požadované hustoty a provaříme.

Maminčinu zelňačku s klobásou podáváme horkou s chlebem či jiným pečivem. Polévka chutná nejlépe na druhý den, chutě se přes noc příjemně proleží a spojí.

Michy autor receptu:

Maminčina zelňačka

Počet přidaných receptů: 2962

Ingredience

na porcí
Vaše cena 4990 běžně 11881 Kč sleva 58 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,3
skvělý recept
12 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Maminčina zelňačka

Recept se nachází v 57 kuchařkách
zjirousek
Polévky 1994 receptů
Zeleninka a luštěniny od tetičky
veraricna
Zeleninka a luštěniny od tetičky 3749 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Maminčina zelňačka

Celkový počet komentářů u receptu: 2
  • Komentář k receptu Maminčina zelňačka sikulka 11.02.2016 23:53:23

    Ano, to je zelnacka, jak ma byt.dobry recept a jeste lepsi polevka.

    • Re: Komentář k receptu Maminčina zelňačka virgil 15.02.2016 15:13:52

      Nevím, který "génius" kdysi vymyslel, že do zelňačky patří mletá paprika? Pak už to totiž je víc segedín než zelňačka.!! A nejhorší je, že to tak vaří i v restauracích!

Celkový počet komentářů: 2
Nalezeno receptů: 2
Přidat příspěvek k receptu Maminčina zelňačka
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Co jsou to příštitná tělíska?

    Co jsou to příštitná tělíska?

    Příštítná tělíska jsou malé kulovité útvary zhruba o velikosti hrášku, uložená v blízkosti štítné žlázy, přesněji na jejím zadním laloku. Vylučují hormon s názvem parathormon, který reguluje metabolismus vápníku, tedy zpětně zvyšuje jeho vstřebávání v ledvinách a snižuje koncentraci fosfátů v krvi. Rozeznáváme příštítná tělíska vnitřní a vnější.

  • Jste závislí na internetu?

    Jste závislí na internetu?

    Nutkavá potřeba používat moderní technologie může ovlivnit celý náš život - působí problémy ve škole, v práci, ve vztahu i ve financích. Málokdo z nás si dovede přiznat, že má opravdu problém a vytvořil si třeba na oblíbený Facebook, Instagram, Twitter aj. skutečný návyk. Jak z toho ven?




přidat nový recept