Maminčina zelňačka

1 hod | polévka | 6 porcí | česká kuchyně | recept zobrazen: 944x
Recept na klasickou zelňačku s klobásou a uzeným masem, jak mne ji na naučila maminka.
Komentáře receptu 2
Uvařil jsem to (Recept vařil 1 člověk)


Postup přípravy receptu

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Zelí překrájíme.

Brambory dáme do hrnce, zalijeme vodou a společně s trochou kmínu a soli uvaříme doměkka. Uvařené brambory scedíme, vývar si ponecháme.

Zelí dáme do jiného hrnce, zalijeme přibližně 1,5 l vody, přidáme 2 - 3 bobkové listy a pár kuliček celého pepře. Zelí povaříme 30 minut, až je měkké. Kuličky pepře a bobkový list vyjmeme.

Klobásu nakrájíme na kostičky, stejně tak kousek uzeného. Ve velkém hrnci nejprve osmahneme klobásu, která nám pustí tuk. Přidáme cibuli, uzené a pár minut restujeme. Do základu na zelňačku vsypeme mletou sladkou papriku a krátce za stálého míchání orestujeme, až se rozvoní. Ale pozor, papriku nesmíme spálit, polévka by byla hořká! Přidáme zelí i s vodou a vývar z brambor. Zelňačku dobře promícháme, dochutíme solí a pepřem. Přidáme uvařené brambory. Nakonec zelňačku zahustíme hotovou jíškou do požadované hustoty a provaříme.

Maminčinu zelňačku s klobásou podáváme horkou s chlebem či jiným pečivem. Polévka chutná nejlépe na druhý den, chutě se přes noc příjemně proleží a spojí.

Michy autor receptu:

Maminčina zelňačka

Počet přidaných receptů: 2874

Ingredience

na porcí
Vaše cena 1890 běžně 4550 Kč sleva 58 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,3
skvělý recept
12 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Maminčina zelňačka

Recept se nachází v 55 kuchařkách
zjirousek
Polévky 1975 receptů
Zeleninka a luštěniny od tetičky
veraricna
Zeleninka a luštěniny od tetičky 3716 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Maminčina zelňačka

Celkový počet komentářů u receptu: 2
  • Komentář k receptu Maminčina zelňačka sikulka 11.02.2016 23:53:23

    Ano, to je zelnacka, jak ma byt.dobry recept a jeste lepsi polevka.

    • Re: Komentář k receptu Maminčina zelňačka virgil 15.02.2016 15:13:52

      Nevím, který "génius" kdysi vymyslel, že do zelňačky patří mletá paprika? Pak už to totiž je víc segedín než zelňačka.!! A nejhorší je, že to tak vaří i v restauracích!

Celkový počet komentářů: 2
Nalezeno receptů: 2
Přidat příspěvek k receptu Maminčina zelňačka
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Vyrazte na borůvky - jsou všelékem!

    Vyrazte na borůvky - jsou všelékem!

    Sezóna borůvek, oblíbeného a velmi zdravého letního ovoce, je v plném proudu. Nejenže rostou v našich lesích, ale jsou jich také plné tržnice a stánky podél cest. Pokud jste letos borůvek měli jen po málu, dáme vám pár pádných důvodů, proč si je ve velkém dopřát, dokud jsou v čerstvé podobě.

  • Skolióza v dospělosti - kdy je nutná operace?

    Skolióza v dospělosti - kdy je nutná operace?

    Skoliózu poznáme podle vyčnívající lopatky, vykřivení v bederní oblasti, zkrácení trupu a prozradí ji i ramena, to když jedno převyšuje druhé. V dospělosti navíc skoliózu doprovázejí nepříjemné bolesti. Dá se skolióza v pozdějším věku vůbec napravit? Jaké jsou možnosti léčby?




přidat nový recept