Maďarský vepřový guláš

1 hod | hlavní chod | maďarská kuchyně | recept zobrazen: 169860x
Guláš z vepřové plece a čerstvé červené papriky vařený v papiňáku. Recept pro 4 osoby.
Komentáře receptu 22
Uvařil jsem to (Recept vařilo 26 lidí)


Postup přípravy receptu

Cibuli a česnek očistíme. Cibuli nakrájíme na kostičky a česnek prolisujeme. Vepřové maso podle potřeby očistíme, zbavíme přebytečného tuku a nakrájíme na kostičky.

V papiňáku rozehřejeme sádlo, ale můžeme i olej. Vsypeme cibuli a necháme ji zpěnit. Když je cibule růžová, přidáme kostky masa a zprudka je osmahneme. Základ guláše osolíme, opepříme a okořeníme kmínem, majoránkou, paprikou a podle chuti přidáme masox a chilli koření. Nakonec přidáme česnek a vše jen velmi krátce osmahneme a zamícháme, aby paprika nezhořkla.

Základ zalijeme vroucí vodou, uzavřeme, zmírníme teplotu na polovinu dusíme asi 45 minut. Mezitím si očistíme papriky a nakrájíme je na kostičky 1 x 1 cm. Pak hrnec opatrně otevřeme a vypečený základ opět zalijeme zhruba litrem vroucí vody. Guláš přivedeme k varu, vsypeme připravenou papriku a jen několik minut společně povaříme, aby paprika pouze změkla a nerozvařila se.

Před zahušťováním naposledy ochutnáme, doplníme podle chuti koření, a pokud se nám zdá vepřový guláš málo hutný, můžeme přidat kostku masoxu, a kdo má rád ostřejší, může přidat chilli koření.

Maďarský vepřový guláš zahustíme polohrubou moukou, kterou rozkvedláme asi ve 2 dl studené vody a za stálého míchání pomalu přiléváme do vroucího guláše. Lijeme, dokud se nám guláš nezdá tak akorát. Pak guláš povaříme ještě tak 5 minut a můžeme podávat.

Maďarský vepřový guláš je nejlepší druhý den, podávaný s bramborovým knedlíkem nebo čerstvým chlebem a pivem.

Doporučení: Po vypečení základu doporučuji tuto hmotu přelít do běžného hrnce a pokračovat v něm, případná připálenina v papiňáku nám pak guláš nenahořkne.

Smudlina1 autor receptu:

Maďarský vepřový guláš

Počet přidaných receptů: 22

Ingredience

Vaše cena 3549 běžně 5460 Kč sleva 35 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,5
skvělý recept
127 hlasujících
  • Recept Maďarský vepřový guláš - Gulášek si vždy na konec dochutíme malými kolečky debrecínského párku.

Kuchařky obsahující recept Maďarský vepřový guláš

Recept se nachází v 468 kuchařkách
myš1
recepty 4616 receptů
Dajpum
Dagmařiny Recepty 2627 receptů
Jonyho kuchařka
elí
Jonyho kuchařka 2732 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Maďarský vepřový guláš

Celkový počet komentářů u receptu: 22
  • madarsky veprovy gulas Jirka 30.12.2015 22:25:16

    ... co tam dela ten masox !!! Od ktere doby madari davali do gulase ten smradlavy masox ???

  • madarsky veprovy gulas Jirka 30.12.2015 22:23:18

    ... co tam dela ten masox !!! Od ktere doby madari davali do fulase ten smradlavy masox ???

  • Připomínka k receptu David 20.01.2008 13:39:16

    Malá připomínka k receptu: Jelikož jsem gastronom a znalec maďarské kuchyně, musím naprosto nesouhlasit se zahuštěním. Maďaři v zásadě nezahušťují. Místo toho používají větší množství cibule.

    • Re: Připomínka k receptu Virgo 28.12.2015 17:01:34

      Jako gastronom a znalec maďarské kuchyně, za kterého se vydáváte, byste měl nesouhlasit ještě s dalšími prohřešky tohoto receptu:
      1. poměr masa a cibule 1:1 je naprostý nesmysl, cibule guláš nezahustí, ale zato "perfektně" osladí!!!
      2. okrájet tuk z masa je barbarství, tuk dává pokrmu chuť
      3. vařit guláš v papiňáku je vražda pokrmu
      4. Maďaři název guláš pro tento pokrm neznají, nýbrž je to vepřový perkelt a v tom případě tak ještě chybí přidat čerstvá rajčata.
      Končím, ale našlo by se toho víc, vy znalče!!!

  • Komentář k receptu Maďarský vepřový guláš Libchen 28.12.2015 08:12:05

    pomer mäsa a cibule je veľmi správny, cibuľa samotná zahustí prirodzeným spôsobom guláš, nie je potrebné zahusťovať múkou, guláše v madarskej kuchyni sa nikdy nezahusťujú múkou ani ničím iným. inak recept je veľmi pekný, nedávala by som však nikdy žiaden masox z kocky, ale domáci vývar alebo vodu, no a chýba mi pikantnosť a príznačná ostrosť madarského gulášu, ale to je už na chuti každého z nás.
    za recept ti patrí určite 5*

  • Komentář k receptu Maďarský vepřový guláš Tomáš 29.11.2013 10:35:27

    masox? do gulašu neblaznite ludia premyslajte

  • Komentář k receptu Maďarský vepřový guláš Jindrich 01.11.2013 16:37:36

    Zahustil sem trochou chleba, nebal sem se hodne koreni. Bylo to super s bramborama

  • sara 26.02.2013 05:53:28

    Madarsky gulas se vubec nezahustuje kucharky :D tohle dat Madarovi tak vrhne!

  • evusche
    Polohrubá mouka? evusche 28.06.2011 11:09:51

    proč se dává POLOHRUBÁ MOUKA? Když už zahušťuji moukou s vodou, tak dávám přeci hladkou nebo ne? Proč tedy polohrubrá, má to nějaký speciální význam?

    • Re: Polohrubá mouka? stix.stejskal 28.01.2012 20:46:34

      má to ten význam, že hladká mouka se musí lít do šťávy přes cedník, aby se nevytvořily žmolky, protože se jinak nerozvaří, polohrubou se rovnou zaprašuje a případné žmolky se rozvaří.
      Jinak obecně - do guláše se nepoužívá žádná mouka - zahušťuje se zásadně tvrdým strouhaným chlebem!!! Jinak to Maďaři považují za vraždu guláše...

Celkový počet komentářů: 22
Nalezeno receptů: 22
|< << 123 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Maďarský vepřový guláš
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Třešně proti rakovinovému bujení

    Třešně proti rakovinovému bujení

    Je zajímavé, jak rádi rozebíráme účinky nejrůznějších potravin na náš organismus. Pořád to jsou ale jenom střípky, jen málo toho, co bychom měli poznat a pochopit. S třešněmi je to stejné. Víte, jaké mají na naše zdraví pozitivní účinky?

  • Běhání jako sport, zábava i relax

    Běhání jako sport, zábava i relax

    Hned z jara je potkáváme všude - na silnicích, na lesních a polních cestách. Nepotřebují ke své vášni žádný nástroj ani pomůcku. Ano, jsou to běžci. Běh je u nás hned po cyklistice druhým nejoblíbenějším sportem. Prodlužuje délku života, snižuje vysoký krevní tlak, nadváhu, posiluje celkovou kondici, imunitu a paměť a zmírňuje deprese. Více než polovina běžců se svojí zálibě věnuje 2 - 3x týdně a mluvíme-li o zálibě, není to vždy tak zcela přesné - často začínáme běhat kvůli nedostatku pohybu a hlavně pro potřebu zhubnout. Častěji potkáváme na provizorních běžeckých trasách ženy.




přidat nový recept