Maďarský vepřový guláš

1 hod | hlavní chod | maďarská kuchyně | recept zobrazen: 174941x
Guláš z vepřové plece a čerstvé červené papriky vařený v papiňáku. Recept pro 4 osoby.
Komentáře receptu 22
Uvařil jsem to (Recept vařilo 26 lidí)


Postup přípravy receptu

Cibuli a česnek očistíme. Cibuli nakrájíme na kostičky a česnek prolisujeme. Vepřové maso podle potřeby očistíme, zbavíme přebytečného tuku a nakrájíme na kostičky.

V papiňáku rozehřejeme sádlo, ale můžeme i olej. Vsypeme cibuli a necháme ji zpěnit. Když je cibule růžová, přidáme kostky masa a zprudka je osmahneme. Základ guláše osolíme, opepříme a okořeníme kmínem, majoránkou, paprikou a podle chuti přidáme masox a chilli koření. Nakonec přidáme česnek a vše jen velmi krátce osmahneme a zamícháme, aby paprika nezhořkla.

Základ zalijeme vroucí vodou, uzavřeme, zmírníme teplotu na polovinu dusíme asi 45 minut. Mezitím si očistíme papriky a nakrájíme je na kostičky 1 x 1 cm. Pak hrnec opatrně otevřeme a vypečený základ opět zalijeme zhruba litrem vroucí vody. Guláš přivedeme k varu, vsypeme připravenou papriku a jen několik minut společně povaříme, aby paprika pouze změkla a nerozvařila se.

Před zahušťováním naposledy ochutnáme, doplníme podle chuti koření, a pokud se nám zdá vepřový guláš málo hutný, můžeme přidat kostku masoxu, a kdo má rád ostřejší, může přidat chilli koření.

Maďarský vepřový guláš zahustíme polohrubou moukou, kterou rozkvedláme asi ve 2 dl studené vody a za stálého míchání pomalu přiléváme do vroucího guláše. Lijeme, dokud se nám guláš nezdá tak akorát. Pak guláš povaříme ještě tak 5 minut a můžeme podávat.

Maďarský vepřový guláš je nejlepší druhý den, podávaný s bramborovým knedlíkem nebo čerstvým chlebem a pivem.

Doporučení: Po vypečení základu doporučuji tuto hmotu přelít do běžného hrnce a pokračovat v něm, případná připálenina v papiňáku nám pak guláš nenahořkne.

Smudlina1 autor receptu:

Maďarský vepřový guláš

Počet přidaných receptů: 22

Ingredience

Vaše cena 4990 běžně 11881 Kč sleva 58 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,5
skvělý recept
127 hlasujících
  • Recept Maďarský vepřový guláš - Gulášek si vždy na konec dochutíme malými kolečky debrecínského párku.

Kuchařky obsahující recept Maďarský vepřový guláš

Recept se nachází v 475 kuchařkách
myš1
recepty 4616 receptů
Dajpum
Dagmařiny Recepty 2627 receptů
Jonyho kuchařka
elí
Jonyho kuchařka 2732 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Maďarský vepřový guláš

Celkový počet komentářů u receptu: 22
  • madarsky veprovy gulas Jirka 30.12.2015 22:25:16

    ... co tam dela ten masox !!! Od ktere doby madari davali do gulase ten smradlavy masox ???

  • madarsky veprovy gulas Jirka 30.12.2015 22:23:18

    ... co tam dela ten masox !!! Od ktere doby madari davali do fulase ten smradlavy masox ???

  • Připomínka k receptu David 20.01.2008 13:39:16

    Malá připomínka k receptu: Jelikož jsem gastronom a znalec maďarské kuchyně, musím naprosto nesouhlasit se zahuštěním. Maďaři v zásadě nezahušťují. Místo toho používají větší množství cibule.

    • Re: Připomínka k receptu Virgo 28.12.2015 17:01:34

      Jako gastronom a znalec maďarské kuchyně, za kterého se vydáváte, byste měl nesouhlasit ještě s dalšími prohřešky tohoto receptu:
      1. poměr masa a cibule 1:1 je naprostý nesmysl, cibule guláš nezahustí, ale zato "perfektně" osladí!!!
      2. okrájet tuk z masa je barbarství, tuk dává pokrmu chuť
      3. vařit guláš v papiňáku je vražda pokrmu
      4. Maďaři název guláš pro tento pokrm neznají, nýbrž je to vepřový perkelt a v tom případě tak ještě chybí přidat čerstvá rajčata.
      Končím, ale našlo by se toho víc, vy znalče!!!

  • Komentář k receptu Maďarský vepřový guláš Libchen 28.12.2015 08:12:05

    pomer mäsa a cibule je veľmi správny, cibuľa samotná zahustí prirodzeným spôsobom guláš, nie je potrebné zahusťovať múkou, guláše v madarskej kuchyni sa nikdy nezahusťujú múkou ani ničím iným. inak recept je veľmi pekný, nedávala by som však nikdy žiaden masox z kocky, ale domáci vývar alebo vodu, no a chýba mi pikantnosť a príznačná ostrosť madarského gulášu, ale to je už na chuti každého z nás.
    za recept ti patrí určite 5*

  • Komentář k receptu Maďarský vepřový guláš Tomáš 29.11.2013 10:35:27

    masox? do gulašu neblaznite ludia premyslajte

  • Komentář k receptu Maďarský vepřový guláš Jindrich 01.11.2013 16:37:36

    Zahustil sem trochou chleba, nebal sem se hodne koreni. Bylo to super s bramborama

  • sara 26.02.2013 05:53:28

    Madarsky gulas se vubec nezahustuje kucharky :D tohle dat Madarovi tak vrhne!

  • evusche
    Polohrubá mouka? evusche 28.06.2011 11:09:51

    proč se dává POLOHRUBÁ MOUKA? Když už zahušťuji moukou s vodou, tak dávám přeci hladkou nebo ne? Proč tedy polohrubrá, má to nějaký speciální význam?

    • Re: Polohrubá mouka? stix.stejskal 28.01.2012 20:46:34

      má to ten význam, že hladká mouka se musí lít do šťávy přes cedník, aby se nevytvořily žmolky, protože se jinak nerozvaří, polohrubou se rovnou zaprašuje a případné žmolky se rozvaří.
      Jinak obecně - do guláše se nepoužívá žádná mouka - zahušťuje se zásadně tvrdým strouhaným chlebem!!! Jinak to Maďaři považují za vraždu guláše...

Celkový počet komentářů: 22
Nalezeno receptů: 22
|< << 123 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Maďarský vepřový guláš
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Co jsou to příštitná tělíska?

    Co jsou to příštitná tělíska?

    Příštítná tělíska jsou malé kulovité útvary zhruba o velikosti hrášku, uložená v blízkosti štítné žlázy, přesněji na jejím zadním laloku. Vylučují hormon s názvem parathormon, který reguluje metabolismus vápníku, tedy zpětně zvyšuje jeho vstřebávání v ledvinách a snižuje koncentraci fosfátů v krvi. Rozeznáváme příštítná tělíska vnitřní a vnější.

  • Jste závislí na internetu?

    Jste závislí na internetu?

    Nutkavá potřeba používat moderní technologie může ovlivnit celý náš život - působí problémy ve škole, v práci, ve vztahu i ve financích. Málokdo z nás si dovede přiznat, že má opravdu problém a vytvořil si třeba na oblíbený Facebook, Instagram, Twitter aj. skutečný návyk. Jak z toho ven?




přidat nový recept