Luxusní koprová omáčka

45 min | omáčka | 6 porcí | česká kuchyně | recept zobrazen: 682003x
Recept na omáčku se smetanou a čerstvým koprem.
Komentáře receptu 78
Uvařil jsem to (Recept vařilo 51 lidí)


Postup přípravy receptu

Kopr opereme a od hrubých stonků si odkrájíme koprové snítky. Ty opereme, osušíme a v mixéru nasekáme. Mléko a smetanu si vyndáme, aby měly pokojovou teplotu.

V kastrolu si rozehřejeme přepuštěné máslo s trochou oleje. Vmícháme do něj hladkou mouku a připravíme světlou jíšku. Do ní vmícháme část kopru a základ omáčky ztlumíme. Připravíme si vývar, ten by měl být horký. Do koprové jíšky prudce a najednou vlijeme vývar. Důležité je jíšku rychle a důkladně míchat. Pak vše vaříme, dokud se nerozvaří případné hrudky. Základ koprové omáčky ztlumíme, ještě lépe odstavíme a necháme asi 5 minut odpočívat. Pak do něj pomalu vléváme mléko. Pokud je omáčka příliš řídká, rozmícháme ve smetaně trochu hladké mouky a vlijeme ji do omáčky. Pokud je hustota dostatečná, vlijeme smetanu samotnou. Do koprové omáčky vmícháme zbylý kopr a přivedeme ji k varu. Nakonec omáčku podle chuti osolíme, lehce opepříme a ochutíme třtinovým cukrem a octem.

Luxusní koprovou omáčku podáváme s knedlíky, hovězím masem nebo vařeným vejcem. Záleží, jak má kdo rád. Pokud ji doplníte vařeným hovězím, můžete do ní použít přecezený vývar. Ke koprové omáčce se výborně hodí houskové knedlíky s burizony.

Vilienka autor receptu:

Luxusní koprová omáčka

Počet přidaných receptů: 1275

Ingredience

na porcí
Vaše cena 4990 běžně 11881 Kč sleva 58 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,4
skvělý recept
326 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Luxusní koprová omáčka

Recept se nachází v 512 kuchařkách
Dajpum
Dagmařiny Recepty 2627 receptů
Pele_Mele aj v obrázkoch
daewoo
Pele_Mele aj v obrázkoch 4517 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Luxusní koprová omáčka

Celkový počet komentářů u receptu: 78
  • Komentář k receptu Luxusní koprová omáčka Martina 03.09.2016 16:27:48

    Omáčka je skutečně výborná, dělala jsem koprovku poprvé. Nemusím ji ( pamatuji ji jako plivajs ze školní jídelny se stonky kopru), ale manžeel ji miluje a chtěla jsem mu udělat radost. Je skutečně úžasná a za málo práce. Konečný čmrnc tomu dá cukr s octem. Máslo a olej jsme nepoužila, mouku jsem rozpustila v troše vývaru, pak postupovala dle receptu a nakonec prošla polévka mixérem.
    Děkuji za recept

  • nic moc pe 25.11.2013 17:33:11

    Vývar do koprovky rozhodně nepatří!
    A samozřejmě ani pepř.
    S těmito přísadami to je paskvil, a ne koprovka - a už vůbec ne luxusní!

    • Re: nic moc Dušan Polanský 24.08.2016 07:59:07

      Vývar tam patří, ale opravdu velice kvalitní a hustý. Staré kuchařky uvádí, že po uvaření se vývar ještě nějakou dobu, klidně hodinu, nechá probublávat, aby byl hustější. Já to tak činím.

    • Re: nic moc franta lopata 02.03.2016 13:02:55

      To snad nemyslíte vážně! Koprovka bez vývaru? A tu omáčku uděláte z čeho? Se nedivím, že dneska mladý holky neumí uvařit pořádný jídlo, jestli jsou učený vařit z vody. Fujky. Koprovku jedině z vývaru!

    • Re: nic moc Jolana 28.07.2015 10:19:37

      Vývar pochopitelně zesílí a zlepší chuť každé omáčky. Ale kopr je dostatečně aromatický, aby byla dobrá i bez něj.

    • Re: nic moc koprovkář 20.09.2014 15:15:30

      jsi lama, každý dle své chuti. Teď jsem koprovku připravenou podle tohoto receptu dojedl (ovšem bez smetany a knedlíků - kvůli dietě) a musím říci, že jsem takovou dobrou majdu dlouho nejedl. Přítelkyni se moc povedla!

    • Re: nic moc fandazhor 19.07.2014 15:57:34

      Ale to není pravda, právě z vývaru a šlehačky je luxusní, i na nedělní oběd. Ještě raději citron než ocet, je daleko jemnější. Ztracené vejce, plátek hovězího, domácí knedlíček...... ráno jdu na statek pro kopr.
      Z mléka či vody a bez masa je taková šizená,na všední den.

    • Re: nic moc Daniela 04.12.2013 18:39:52

      s vývarem to právě má skvělou chuť!

    • Re: nic moc Jandová 26.11.2013 10:53:46

      Koprovka zásadně z vývaru,, knedlík a vařené hovězí. Nechceš snad tvrdit, že je lepší z vody s nějakou odpornou kostkou? Jen z vody je fádní, bez té správné chuti.

  • Komentář k receptu Luxusní koprová omáčka Silvie 28.04.2016 15:07:40

    Výborný recept::-). Jen jsem provedla malou změnu, protože u nás vejce natvrdo v celku moc úspěch nemají, nastrouhala jsem je najemno přímo do omáčky a bylo to super. Dokonce to omáčku i v této podobě zahustilo a na pohled byla ještě hezčí:-)).

Celkový počet komentářů: 78
Nalezeno receptů: 78
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Luxusní koprová omáčka
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Co jsou to příštitná tělíska?

    Co jsou to příštitná tělíska?

    Příštítná tělíska jsou malé kulovité útvary zhruba o velikosti hrášku, uložená v blízkosti štítné žlázy, přesněji na jejím zadním laloku. Vylučují hormon s názvem parathormon, který reguluje metabolismus vápníku, tedy zpětně zvyšuje jeho vstřebávání v ledvinách a snižuje koncentraci fosfátů v krvi. Rozeznáváme příštítná tělíska vnitřní a vnější.

  • Jste závislí na internetu?

    Jste závislí na internetu?

    Nutkavá potřeba používat moderní technologie může ovlivnit celý náš život - působí problémy ve škole, v práci, ve vztahu i ve financích. Málokdo z nás si dovede přiznat, že má opravdu problém a vytvořil si třeba na oblíbený Facebook, Instagram, Twitter aj. skutečný návyk. Jak z toho ven?




přidat nový recept