Ludaskása - kaše z rýže a husích drobů

45 min | hlavní chod | 4 porce | maďarská kuchyně | recept zobrazen: 299x
Jde o starodávný oblíbený recept mojí babičky na chutný pokrm, který připravovala na husí hody.
Okomentuj recept jako první


Postup přípravy receptu

Nejprve uvaříme polévku z husích drobů a kořenové zeleniny. Připravíme si uvařené husí droby, uvařenou kořenovou zeleninu a uvařená kuřecí játra. Dnes se zřídka přidávají uvařená vykrmená husí játra, ale byly takové časy, kdy se husí játra používala jako samostatná delikatesa v různých úpravách.

Nachystáme si horký přecezený vývar z polévky z husích drobů, rozmrazíme zelený hrášek nebo použijeme čerstvý hrášek. Husí droby - žaludek, srdce, pokrájíme na plátky i s uvařenými kuřecími játry, maso z křídel a krku obereme a natrháme na menší kousky. K drobům přidáme uvařenou pokrájenou kořenovou zeleninu z polévky. V hrnci necháme rozpustit husí sádlo, na kterém orestujeme omytou scezenou rýži do sklovita.

Rýži zalijeme až trojnásobným množstvím horkého vývaru, přivedeme do varu a dusíme 10 minut na nejnižším plameni přikryté pokličkou. Až nyní přidáme scezený zelený hrášek a žampiony. Použila jsem sušené žampiony, ale můžeme přidat i čerstvé. Dále přidáme čerstvě posekanou petrželovou nať, pokrájené uvařené husí droby i s uvařenou zeleninou. Nesolíme, vývar je slaný dost, promícháme, přikryjeme pokličkou a dusíme ještě 10 minut na nejnižším plameni. Po této době vypneme plamen a necháme přikryté dojít ještě 20 minut.

Horkou kaši z rýže, zeleniny a z husích drobů můžeme servírovat s jemným zeleným salátem nebo domácími nakládanými sladkokyselými okurkami. Jde o staré maďarské oblíbené jídlo úžasné chuti od našich babiček, které se připravuje s malými obměnami asi v každém domě.

Kaši z rýže a husích drobů můžeme podávat jako hlavní jídlo nebo jako teplý mezichod po polévce před hlavním jídlem, případně také jako chutný teplý předkrm v menším množství. Není to míchaná rýže s masem a zeleninou, ani žádné rizoto. Je to slaná rýžová kaše, která vznikne zalitím rýže až trojnásobným množstvím vývaru. Rýže nebude sněhobílá, ale bude zbarvená od vývaru a i ochucená vývarem. Zároveň jde o velmi dobré využití drobů a zeleniny z polévky.

Recept je velmi variabilní a poměrně laciný. Obvykle se toto jídlo podávalo na venkovských hodech jako mezichod anebo samostatný chod. Dnes si můžeme koupit husí droby za velmi přijatelnou cenu v hypermarketech a drahá husí játra můžeme nahradit mnohem lacinějšími kuřecími játry, nic tím nepokazíme, i tak uvaříme perfektní jídlo.

autor receptu:

Ludaskása - kaše z rýže a husích drobů

Počet přidaných receptů: 302

Ingredience

na porce
Vaše cena 1999 běžně 3440 Kč sleva 42 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
2,7
slabší recept
18 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Ludaskása - kaše z rýže a husích drobů

Recept se nachází v 8 kuchařkách
Libchen
Dobré recepty 179 receptů
Drůbež a králík od tety z Krnova
veraricna
Drůbež a králík od tety z Krnova 3149 receptů
Zorňafa
1. aa-1b 5353 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Ludaskása - kaše z rýže a husích drobů

Přidat příspěvek k receptu Ludaskása - kaše z rýže a husích drobů
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Kdy začít učit děti na lyžích?

    Kdy začít učit děti na lyžích?

    Jezdíte na hory a těšíte se, že si letos začnete užívat lyžování i se svými nejmenšími? Nebo jste sami naopak do tajů lyžařského umění nikdy nepronikli, ale nechcete tyhle ryze zimní radovánky odepřít svým ratolestem?

  • Péče o tělo podle fází měsíce

    Péče o tělo podle fází měsíce

    Luna ve velké míře ovlivňuje chod přírody a také našeho těla. Jak můžeme využít magickou moc měsíce při jednotlivých fázích v péči o pokožku a vlasy? Kdy je nejlepší čas pro začátek diety?




přidat nový recept