2 ks | vejce | |
70 g | máslo | |
2 lžíce | kakao | |
250 ml | mléko | |
20 g | rozinky | |
20 g | mandle | |
3 lžíce | med | |
20 g | ořechy | |
200 g | cukr moučka | |
250 g | hladká mouka | |
1 lžička | citronová kůra | |
1 balíček | kypřicí prášek do perníku | |
20 g | křížaly | |
20 g | kandovaná višeň |
Změklé máslo utřeme s cukrem a žloutky do husté pěny. Postupně do pěny po částech přidáváme mouku smíchanou s kakaem a kypřícím práškem, mléko a med. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce ho zapracujeme do těsta. Nakonec vmícháme nasekané ořechy i mandle, rozinky a nakrájená sušená jablka namočená ve troše vody (rumu), višně a citronovou kůru. Opatrně všechno promícháme. Těsto vlijeme na plech vyložený pečícím papírem. Perníkový koláč pečeme v předehřáté troubě asi 30 - 35 minut na 175 °C. Před podáváním necháme vychladnout. Litý perníkový koláč není potřeba cukrovat, stačí nakrájet na kostky a už si jej jen dopřáváme.
Videorecept: Bezlepkový perník podle Anny
Perník - ten prostě miluju! No a tady v mé oblíbené bezlepkové a úžasně vláčné variantě!
Víkendové pečení: Recept na perník s ořechy krok za krokem
Každému se někdy hodí rychlý, chutný a hlavně bezpracný moučník, který zvládnou i děti. Výsledek je přitom výtečný!
Autor:Renata Hřebíčková
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena