Lístkové škvarkové pagáče k vínu

2 h 40 min | chuťovka | 6 porcí | maďarská kuchyně | recept zobrazen: 1555x
Můj vlastní osvědčený recept na velmi chutné lístkové pagáče k vínu, které vždy měly velký úspěch u návštěvy i u nás doma. Návštěvy odcházely domů s receptem a s přibalenými pagáči.
Okomentuj recept jako první


Postup přípravy receptu

Do mísy dáme prosátou mouku, smícháme se solí a čerstvě mletým černým pepřem. Do jamky v mouce rozdrobíme čerstvé droždí, posypeme cukrem a zalijeme asi 100 ml vlažného mléka. Posypeme moukou a necháme na teple vykynout kvásek - asi 15 minut.

Než kvásek vykyne, v mixéru rozsekáme domácí škvarky. Pokud zůstane pár malých kousků, to vůbec nevadí, právě naopak, pagáče budou ještě chutnější. Domácí škvarky mám odložené v domácím vepřovém sádle, proto nemusím těsto ještě zvlášť mastit tenkou vrstvou rozpuštěného vlažného sádla.

Kdo doma nemá odložené škvarky v sádle, těsto po každém rozválení nejprve pomastí tenkou vrstvou rozpuštěného domácího vepřového sádla před každým překládáním těsta, aby zajistil vydatné lístkování těsta. Suché škvarky můžeme umlít i na mlýnku a potom smícháme s domácím sádlem. Osobně dávám rozsekané škvarky do chladničky. Až půjdou škvarky na těsto, tak se nestane, že budou z těsta během válení vytékat. Tuto vychytávku vřele doporučuji každému.

Když kvásek vykyne, přidáme 1 vejce a 50 ml slunečnicového oleje, zbylé vlažné mléko postupně přidáváme po troškách, rukama důkladně zpracujeme na tužší nelepivé pružné hladké těsto, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teple vykynout do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.

Těsto vyklopíme na jemně pomoučněnou desku, jedenkrát těsto propracujeme rukama a rozválíme na tloušťku asi 3 - 4 mm do tvaru obdélníka, na který rovnoměrně rozetřeme připravené škvarky tak, že po obvodě necháme volný pás o šířce asi 3 cm.

Těsto začneme skládat a sice zdola nahoru o jednu třetinu, přes kterou přeložíme horní třetinu těsta, pokračujeme ze stran a těsto přeložíme o jednu třetinu zprava doleva. Dále přes to přeložíme jednu třetinu těsta zleva doprava, až máme na sebe uložených celkem 9 vrstev těsta.

Přeložené těsto dáme na jemně pomoučněný talíř a jemně pomoučníme na povrchu. Těsto přikryjeme utěrkou a odložíme odpočívat do chladničky na 30 minut, potom nám škvarková náplň přiměřeně ztuhne a nevyteče během válení. Nebojte se toho, těsto bude kynout dále i v chladničce a vy nebudete od škvarků upatlaní až po uši během zpracovávání pagáčů. Těsto je velmi pružné a výborně se s ním pracuje.

Celý postup s 30 minutovým odpočíváním těsta v chladničce opakujeme celkem třikrát. Potom těsto vybereme z chladničky, rozválíme na tloušťku asi 1,5 cm, ne více, aby se nám během pečení pagáče jednotlivé vrstvy nepěkně nesesunuly. Vykrajovací formičku na pagáče vždy vydatně namočíme v mouce po každém vykrojení a pagáče se nám krásně oddělí.

Na vykrojené pagáče uděláme ostrým nožem mřížku. Výborně a rychle se to dělá mřížkou na protlačování brambor. Pagáče zakulatíme otáčivým pohybem oblého nože v naší pravé ruce a současným otáčením pagáčů o hranu naší levé dlaně, čímž budou mít pagáče přiměřenou výšku a pěkný pravidelný tvar. Odkrojky z těsta krátce propracujeme rukama, rozválíme na tloušťku 1,5 cm a vykrojíme z nich poslední pagáče.

Všechny pagáče uložíme na plech vystlaný teflonovou fólií nebo pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a na teple je necháme kynout ještě 20 minut. Mezitím rozšleháme 2 vaječné žloutky se solí a potřeme nimi povrch pagáčů.

Připravené pagáče vložíme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem. Na spodek trouby dáme hrneček s vroucí vodou. Pagáče pečeme asi 15 minut, dokud nebudou mít pěknou zlatohnědou barvu.

Upečené pagáče vybereme, necháme vychladnout na mřížce, přeložíme na podnos a můžeme podávat k vínu. Pokud čekáme návštěvu, upečeme tyto pagáče v předstihu a zabalíme podnos s pagáči do mikroténové fólie. Pagáče zůstanou krásně měkké a vláčné i druhý den jsou jako čerstvé.

Pokud připravíme větší množství, což vřele doporučuji, protože jsou prudce jedlé, vychladlé pagáče se dají zmrazit. Potom stačí potřebný počet pagáčů večer vybrat a nechat pozvolna rozmrazit při pokojové teplotě a budeme mít vždy po ruce velmi chutné domácí škvarkové pagáče.

Z této dávky mi vyšlo 36 kusů. Oproti jiným škvarkovým pagáčům při poměru škvarků v tomto receptu, který je téměř 1:1, upečeme škvarkové pagáče plné škvarků. Škvarkové pagáče jsou ideální k vínu pro návštěvy a podle mých zkušeností i nejchutnější mezi mými recepty na pagáče.

autor receptu:

Lístkové škvarkové pagáče k vínu

Počet přidaných receptů: 221

Ingredience

na porcí
Vaše cena 1890 běžně 4550 Kč sleva 58 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
2,9
slabší recept
25 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Lístkové škvarkové pagáče k vínu

Recept se nachází v 44 kuchařkách
Libchen
moje recepty 122 receptů
Různé recepty
Hana Klovrzová st.
Různé recepty 7608 receptů
TĚSTO, MOUČNÍKY A CHLÉB
LUBOŠ
TĚSTO, MOUČNÍKY A CHLÉB 555 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Lístkové škvarkové pagáče k vínu

Přidat příspěvek k receptu Lístkové škvarkové pagáče k vínu
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Odřeniny a strupy - jak bezpečně urychlit jejich hojení?

    Odřeniny a strupy - jak bezpečně urychlit jejich hojení?

    Léto je doba her, sportování a dalších venkovních aktivit. Vy a především vaše dítě tak určitě občas přijdete k nějaké bolavé odřenině, kterou je třeba ošetřit. Hojení a regenerace kůže může trvat celé týdny, kdy strup svědí a postižené místo celkově nevypadá vůbec dobře. Je však několik způsobů, na které můžete vsadit a celkový proces hojení urychlit.

  • Pozor, angína nám hrozí i v létě!

    Pozor, angína nám hrozí i v létě!

    Je možné si i v těchto parných letních dnech přivodit angínu? Bohužel je, a to velice jednoduše. Snadno to přeženeme se zmrzlinou nebo ledovými nápoji, příliš se vystavujeme chladící klimatizaci, zůstaneme příliš dlouho v mokrých plavkách a nakonec, zrádné výkyvy počasí. To všechno jsou důvody, proč se jednoho letního rána vzbudíme s nepříjemně známou bolestí v krku.




přidat nový recept