Limetkové řezy jsou osvěžující a lehce stravitelné v jakémkoliv období. Nejvhodnější budou jistě jako zpestření letních oslav a zahradních párty.
200 g | žervé |
1 ks | citron |
75 g | cukr |
1 lžíce | cukr moučka |
1 balíček | instatntní piškotové těsto (nebo vlastní) |
4 ks | lime |
5 lžic | bílý rum |
1 svazek | máta |
3 plátky | želatina |
300 g | bílý jogurt |
Troubu rozpálíme na 200 stupňů Celsia. Připravíme si instantní piškotové těsto podle návodu, nebo dle vlastního receptu. Omyjeme ceitrón a nastrouháme z něho kůru. Ze zbytku vymačkáme jednu lžíci šťávy. Kůru i šťávu z citrónu přidáme do piškotového těsta. Vyšší plech vyložíme pečícím papírem a těsto na něho nalijeme. Pečeme v troubě asi 15 minut. Po upečení necháme korpus na plechu vychladnout.
Limetky omyjeme a ze tří kousků nastrouháme kůru. Ostrouhané limetky rozpůlíme a vymačkáme z nich šťávu. Čtvrtou neostrouhanou limetku nakrájíme na kolečka. Smícháme rum s pěti lžicemi limetkové šťávy a s moučkovým cukrem. Směs svaříme a necháme vychladnout. Touto směsí pokapeme upečený a vychladlý korpus.
Z oprané a osušené máty otrháme lístky, několik si jich necháme bokem v celku na ozdobu a zbytek nakrájíme na proužky. Želatinu namočíme v chladné vodě. Jogurt utřeme s žervé, zbývající limetkovou šťávou a cukrem. Přimícháme také limetkovou kůru a proužky máty. Želatinu vymačkáme a rozpustíme. Nejdříve ji smícháme s několika lžicemi limetkového krému a potom teprve přidáme bytek. Vzniklý krém rozetřeme na korpus a necháme dvě hodiny tuhnout. Nakrájené kousky ozdobíme plátkem limetky a snítkem máty.
autor Vilienka
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena