Lahůdková tlačenka ze dvou druhů masa

2 h 40 min | hlavní chod | 10 porcí | Ostatní kuchyně | recept zobrazen: 580x
Přichází vánoční čas zabíjaček, pokud bydlíte ve městě, lehce si můžete i bez zabíjačky připravit podle receptu doma vlastní chutnou lahůdkovou tlačenku bez vesnické zabíjačky a ta z obchodu se s ní nedá porovnat.
Komentáře receptu 2
Uvařil jsem to (Recept vařil 1 člověk)


Postup přípravy receptu

Cibuli a česnek očistíme a připravíme koření. Vepřová kolena a vepřové kůže očistíme od chlupů, zbavíme nečistot, spolu s vepřovým pleckem umyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Do velkého hrnce dáme čerstvé koleno, uzené koleno i vepřové kůže. Přidáme 8 stroužků česneku, 1 cibuli, 1 bobkový list, celý černý pepř, celé nové koření, 1 lžíci soli - víc nedávám, neboť chuť soli se zvýrazní, když se vývar vařením zredukuje.

Já jsem papričky tentokrát nedala, ale zvýšila jsem množství vepřových kůží z původních 300 g na 500 g, kromě toho přibylo ještě uzené koleno, na kterém je dost kůže a i větší kost. Kdo by však neměl jistotu, papričky kvůli aspiku přidat klidně může, ale po vyzkoušení takto připravené tlačenky není je třeba.

Do jiného hrnce dáme připravené vepřové plecko, protože se vaří podstatně kratší dobu. K vepřovému plecku přidáme 3 stroužky česneku, jednu menší cibuli, 1 bobkový list, 10 kuliček celého černého pepře, 3 kuličky celého nového koření a 2 lžičky soli. Všechno zalijeme dostatečným množstvím studené vody. Vaříme mírným varem asi 30 minut, až bude už dostatečně měkké, což zjistíme po odzkoušení velkou vidličkou. Když vidlička vběhne lehce do masa, vybereme ho na podnos a necháme úplně vychladnout.

Stejně zalijeme dostatečným množstvím studené vody i vepřové koleno s vepřovými kůžemi, ale radši dáme více vody, protože se nemá dolévat voda. Přivedeme do varu, od bodu varu snížíme teplotu asi na 80 °C. Vaříme pomalým varem asi 2 hodiny a průběžně sbíráme pěnu, dokud vývar nezůstane čirý a už se netvoří pěna. Maso se nesmí převařit, má zůstat al dente - trošku na skus, aby se nerozpadávalo při krájení. Já vařím trochu déle (asi 2 hodiny), protože hotovou tlačenku už nevařím.

Pokud hotovou tlačenku budeme ještě vařit, stačí vařit 90 minut, nejlépe to poznáme podle toho, že velká vidlička se už lehce dá zapíchnout do masa, tehdy var masa skončil. Když vaříme v tlakovém hrnci, stačí obyčejně 45 minut varu od syčení ventilu. Uvařené maso vybereme, vykostíme, kosti vrátíme ještě do vývaru a vaříme ještě 30 minut pomalým varem, aby se uvolnilo co nejvíce klihu. Třeba dát pozor na kůže, aby se nepřevařily.

Když vývar dostatečně ochladne, posbíráme lžicí tuk z povrchu do malého hrnce, ale nevyhazujeme, protože se výborně dá použít na zásmažku do jiných jídel. Potom vývar přecedíme přes husté sítko do jiného hrnce. Uvařené maso a kůže dáme na podnos a necháme vychladnout. Maso pokrájíme na větší kusy asi 4 x 3 cm, tučnější maso a tuk na kousky asi 2 x 1 cm a kůže nařežeme na jemné proužky.

Někdo kůže mele na jemno, já to nedělám, ale to už je na vás, jaký postup zvolíte. Všechno dáme do pekáče, anebo do nádoby, jakou si zvolíme a jaká nám vyhovuje. Směs v pekáči dochutíme prolisovaným česnekem, čerstvě mletým černým pepřem, majoránkou, solí a mletou sladkou červenou paprikou. Třeba proti vlastní chuti trochu více očesnekujeme, okořeníme a osolíme, maso totiž vsákne chuť do sebe. Kdybyste tak neudělali, tlačenka by byla bez chuti a fádní.

Ochucenou masovou směs zalijeme dostatečným množstvím vlažného přecezeného vývaru - asi 3 cm nad povrch masa a dobře promícháme, aby se sůl a všechno koření dostalo rovnoměrně všude a naplníme do tlačenkového rukávu, kterého konce pevně svážeme potravinovým motouzem.

Hotovou tlačenku dáme na podnos, zatížíme destičkou a do úplného vychladnutí ji otáčíme pravidelně každých 20 minut, aby měla pěkný tvar a suroviny v ní byly rovnoměrně rozložené. Potom tlačenku odložíme na 24 hodin do chladničky, aby aspik pěkně ztuhl a dobře se propojily všechny chutě. Tlačenka se nesmí vkládat do chladničky dříve než úplně vychladne, ani urychlit chladnutí částečným zmrazením, neboť by se při krájení rozpadávala!

Takto připravenou tlačenku, když byla úplně hotová v chladničce, jsem ji rozmrazovala a sice tak, že jsem kus tlačenky v celku vložila do mikroténového sáčku, který jsem vložila do hlubší přiměřené umělohmotné nádoby. Večer jsem ji před použitím vybrala z mrazničky a nechala jsem při pokojové teplotě pozvolna rozmrazit, aspik pěkně držel.

Měla jsem jen jeden tlačenkový rukáv, tak jsem zbytek naplnila do vhodných misek a nechala ztuhnout při pokojové teplotě, tak jistě i zbylý vývar, který jsem později výborně použila na vaření dršťkové polévky, dá se případně využít i na vaření jiných jídel jako různé masové vývary.

Lahůdkovou tlačenku ze dvou druhů masa podáváme s cibulí a octem, ale i s křenem je vynikající a výborně chutná s čerstvým doma upečeným chlebem. Tuto tlačenku můžeme sami připravit kdykoliv jindy, když budeme mít chuť na chutnou zabíjačkovou dobrotu. Její příprava je jednoduchá, není pracná, tak se toho nebojte. Tato tlačenka je nepoměrně lacinější a více kvalitnější než ty, které koupíme v obchodě.

autor receptu:

Lahůdková tlačenka ze dvou druhů masa

Počet přidaných receptů: 205

Ingredience

na porcí
Vaše cena 3290 běžně 7560 Kč sleva 56 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
2,5
slabší recept
28 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Lahůdková tlačenka ze dvou druhů masa

Recept se nachází v 21 kuchařkách
Libchen
moje recepty 122 receptů
Jozar
Vepřové 1223 receptů
Maso a uzeniny od tety z Krnova
veraricna
Maso a uzeniny od tety z Krnova 3312 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Lahůdková tlačenka ze dvou druhů masa

Celkový počet komentářů u receptu: 2
  • elí
    Lahůdková tlačenka elí 09.12.2015 11:32:01

    TLAČENKA BEZ JATER NEMÁ TU SPRÁVNOU CHUŤ.!!!!!!!!!!!!!

    • Re: Lahůdková tlačenka Libchen 09.12.2015 16:47:24

      Ahoj @eli,
      tlačenky sú rôzneho zloženia, ak máš na mysli potrebu pečene, potom by tam mal byť aj varený jazyk, varené ľadviny, samozrejme len svieže koleno, tiež bravčové ucho, mäso z bravčovej hlavy, bravčové pliecko, bravčový lalok, bravčové paprčky, bravčové kože, plnené do bravčového žalúdka. ja však hned v úvode píšem a rovnako i v názve uvádzam, že ide o Lahôdkovú tlačenku z dvoch druhov mäsa, ako si si iste všimla.
      dakujem ti za komentár a prajem ti Dobrú chuť k tvojej tlačenke podľa teba, tá by chutila minochodom i mne osobne.
      Pekný večer.
      Libchen

Celkový počet komentářů: 2
Nalezeno receptů: 2
Přidat příspěvek k receptu Lahůdková tlačenka ze dvou druhů masa
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Znáte nejčastější mýty o opalování?

    Znáte nejčastější mýty o opalování?

    Letní sezóna začala pěkně zprudka, proto není od věci si připomenout několik faktů a mýtů o opalování ještě předtím, než se na vás sluníčko neblaze podepíše. Nechceme přece, aby naše pleť předčasně zestárla, nebo abychom snad onemocněli rakovinou kůže.

  • Raw Food - objevte klady i zápory živé stravy

    Raw Food - objevte klady i zápory živé stravy

    Raw Food (syrová strava nebo také vitariánství) je založeno na konzumaci tepelně a chemicky neupravených potravin, kdy teplota při přípravě těchto pokrmů nesmí překročit 42 °C. Základem tohoto způsobu stravování je přesvědčení, že při vyšším zahřátí se vše živé v potravinách zničí. Takto tepelně upravená strava je tak mrtvá a pro člověka zatěžující a nepřínosná.




přidat nový recept