Mouku prosejeme do mísy a do středu uděláme důlek. Přidáme lžičku cukru. Přilijeme trochu vlažného mléka a nakonec rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek, trvá to 10 - 15 minut. K mouce a kvásku přilijeme zbytek vlažného mléka, přidáme žloutek a špetku soli. Důkladným hnětením vařečkou vypracujeme hladké a pružné těsto, které se nelepí na stěny mísy. Těsto v míse přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme cca hodinu kynout. Těsto nám zdvojnásobí až ztrojnásobí svůj objem. Vykynuté těsto přemístíme na vál a vyválíme na 5 - 7 mm vysoký plát, který rozkrájíme na přibližně stejně velké čtverce. Každý čtvereček pomocí prstů opatrně roztáhneme a do středu dáme lžíci omytých a okapaných borůvek. Rohy čtverečků pečlivě spojíme a pevně zabalíme do tvaru kulatého knedlíku. Plněné borůvkové knedlíky otočíme spojem dolů a necháme na desce ještě 10 minut kynout. Připravíme si hrnec s napařovacím sítem. Do hrnce nalijeme trochu vody a přivedeme k varu. Potom stáhneme plamen, do síta dáme 4 - 5 knedlíků a přikryjeme pokličkou. Na mírném ohni (jen za probublávání) vaříme knedlíky na páře asi 8 minut. Pokličku nezvedáme, aby knedlíky neklesly. Ihned po uvaření knedlíky propícháme vidličkou nebo špejlí, aby z nich unikla pára. Plněné kynuté borůvkové knedlíky na páře podáváme přelité rozpuštěným máslem a sypeme prosátým moučkovým cukrem, komu chutná, přidá nastrouhaný tvrdý tvaroh nebo opečenou strouhanku.
Parádní recepty se švestkami: Švestkové koláče, domácí knedlíky i exotika v podobě čatní
Také milujete sezónní ovoce a snažíte se jej maximálně zužitkovat? Pokud jste se čerstvých švestek už přejedli, nastává ten pravý čas k pečení koláčů, přípravě sladkých knedlíků, kompotů i marmelád. Inspirujte se naším výběrem receptů.
Borůvkový koláč s tofu krok za krokem
Z tofu se dají vytvořit i výborné sladké moučníky. Pojďte se o tom přesvědčit a upečte si s námi vynikající borůvkový koláč.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena