Květák očistíme, omyjeme a vcelku na páře udusíme doměkka. Měkký květák zchladíme pod studenou tekoucí vodou a necháme okapat.
Vychladlý květák usekáme nahrubo. Cibuli očistíme a nakrájíme na jemné kostičky. Rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky. Mozazrellu necháme okapat a nakrájíme na tenká kolečka. Čerstvou bazalku natrháme na malé kousky.
Na oleji s máslem necháme zesklovatět cibulku, pak vmícháme nasekaný květák a vše orestujeme. Do horké směsi vmícháme vejce a mícháme tak dlouho, dokud nevznikne hustá vajíčkovo-květáková náplň, kterou podle chuti osolíme, opepříme a necháme vychladnout.
Listové těsto rozprostřeme do kulaté nebo obdélníkové formy a hustě propícháme vidličkou. Nyní těsto poklademe plátkovým sýrem, na který rozprostřeme květákovou směs. Směs poklademe mozzarellou, natrhanou bazalkou a nakrájenými rajčaty. Koláč pečeme v předtopené troubě při 220°C přibližně 15 minut.
Upečený květákový koláč nakrájíme na porce a podáváme teplý jako lehkou večeři nebo pohoštění při posezení s přáteli.