Uvařený menší květák nastrouháme nahrubo do větší mísy. Minimálně 5 stroužků česneku oloupeme a rozetřeme nebo prolisujeme. Eidam nastrouháme na jemném struhadle. Mladou cibulku nasekáme i s natí na jemno. Uzenou slaninu nakrájíme na malé kousky.
K nastrouhanému květáku přidáme 3 vejce, sůl, pepř, česnek, majoránku, mletý kmín, strouhaný eidam, mladou cibulku i s natí a uzenou slaninu. Vše přidáme podle chuti a směs důkladně promícháme. Nyní přidáme strouhanku tak, aby vznikla směs tuhé konzistence na karbanátky.
Rukou tvoříme karbanátky a ihned je pokládáme do pánve s větším množstvím oleje. Vrstva oleje by měla sahat do 1/2 výšky karbanátků, protože se pak nepřichytí. Karbanátky smažíme z obou stran.
Květákové karbanátky se sýrem a uzeným podáváme s libovolně upravenými brambory. Já vždy nevynechám přidat na talíř nějakou zeleninu. Pokud karbanátky nesníme naráz, dáme si je na malý tácek zmrazit odděleně. Až ztuhnou, dáme je do sáčku a budeme je mít připravené na jindy.
Do doby přípravy nepočítám dobu na uvaření květáku. V receptu většinu surovin uvádím podle chuti, protože jsem do karbanátků skutečně dala to, co jsem doma našla. Uzenina jim dá pěknou šťávu, nemusí to být důsledně tento druh.