Kvašené zelí do sklenic

2 h 40 min | příloha | 4 porce | Ostatní kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 935x
Ne každý má možnost kvasit doma zelí v sudech, anebo zelí koupit na trhu. Toto zelí se dá podle receptu připravit i v panelákovém bytě do zavařovacích sklenic a odložit do spíže.
Okomentuj recept jako první


Postup přípravy receptu

Kvašené zelí dělávám už několik roků tímto způsobem a mám doma ve spíži vždy po ruce několik sklenic připravených na vaření dobrot ze zelí. Jako první si omyjeme 0,7 litrové skleněné zavařovací sklenice a víčka, necháme oschnout a jsou připravené na plnění.

Koupíme zdravé tvrdé bílé hlávkové zelí, které očistíme od svrchních a poškozených listů, rozčtvrtíme ostrým nožem, vyřežeme košťál a tuhá žebra. Zelí pokrájíme na menší pásy, které potom pokrájíme nožem na delší úzké proužky, nebo nastrouháme na ručním struhadle či v kuchyňském robotu. Proužky zelí dáme do přiměřeně velké nádoby.

Cibuli očistíme, pokrájíme na půlkolečka a rozebereme na jednotlivé proužky, nebo také nastrouháme na proužky. Cibuli přidáme k nastrouhanému zelí, posypeme solí a celým kmínem. Dobře všechno spolu promícháme a pořádně stlačíme rukama. Někde se zelí v sudech dodnes šlape nohama, nebo zatíží igelitovou taškou naplněnou vodou či obalenou cihlou.

Zelí odložíme přikryté na 4 hodiny do chladu, aby nasolené zelí zkřehlo a pustilo dostatek vody. Touto šťávou budeme zelí zalévat v naplněných sklenicích. Odstáté zelí naplníme do sklenic, každou vrstvu pořádně natlačíme do sklenic a téměř po okraj dolijeme puštěnou šťávou. Pokud by bylo šťávy málo, doplníme ve sklenicích vychladlou převařenou vodou, aby tekutina byla aspoň 0,5 cm pod okraj sklenic.

Naplněné sklenice zavíčkujeme, zkontrolujeme, jestli víčka dobře těsní. Sklenice dáme na pekáč nebo na podnos, který položíme do tepla, nejlépe k radiátoru. Sklenice denně kontrolujeme zrakem, protože při kvašení zelí začne vytékat něco šťávy na podnos s typickým odérem, který nám však nyní bude připadat příjemný.

Vyteklou šťávu z podnosu vylijeme, podnos utřeme do sucha a stejně i sklenice. Víčka se nám sice vydují, ale časem se vcucnou a narovnají. Pokud by některé víčko povolilo, znovu ho zatlačíme pomocí hlavice na zavařování. V případě potřeby dolijeme převařenou vychladlou vodou a víčko vyměníme za nové.

Po třech týdnech je zelí vykvašené a hotové ke konzumaci. Nyní sklenice se zelím utřeme a odložíme na polici do spíže na chladné tmavé místo. Takto vykvašené zelí vydrží tvrdé bez změny barvy, bez újmy více jak rok, mně se stalo, že i 2 roky.

Ochucení kvašeného zelí záleží na každém z vás. Na 1 kg zelí dávám 30 g kuchyňské soli a asi 2 lžíce celého kmínu. Na 1 kg zelí dávám také 300 g cibule. Do jedné sklenice potom dáme dospod 1 bobkový list, 6 kuliček celého černého pepře a 3 kuličky celého nového koření. Někdy dám i 2 kuličky celého jalovce.

Do některých sklenic přidávám pár kousků očištěného křenu, zelí zůstane tvrdší. Do dalších sklenic zase kyselé jablko (obvykle Golden Delicius) pro zlepšení chuti, anebo i křen a i jablko.

Toto kvašené zelí je vynikající na vaření zelných polévek, na přípravu příloh z dušeného zelí, zabijačkového zelí s masem, klobásou, do zelných omáček, různých zelných salátů a množství jiných jídel ze zelí.

Zelí dávám vykvasit do sklenic o objemu 0,7 litru i s víčky nebo do sklenic se závity a závitovými víčky, které se dají lehce rukou zakroutit a dobře drží. Výhodou je, že byt po kvašení zelí nesmrdí jako při kvašení v sudech.

Zelí je vždy po ruce a toto množství v 1 sklenici postačí obyčejně na jedno vaření pro 4 osoby. Vždy si udělám do zásoby jen 6 až 7 sklenic zelí. Když zelí dojde, udělám další várku. Nyní jsem udělala jen z jedné hlávky zelí, která vážila 2,2 kg a mám 6 sklenic kvašeného zelí.

Každý si může doma připravit zelí podle vlastních nároků na množství a práci, přitom bez problémů i v kuchyni v paneláku a nemusí kvašené zelí kupovat. Předně vlastní zelí je přece jen domácí a je lacinější a mnohem lepší.

autor receptu:

Kvašené zelí do sklenic

Počet přidaných receptů: 221

Ingredience

na porce
Vaše cena 4990 běžně 11980 Kč sleva 58 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
2,7
slabší recept
18 hlasujících
  • Recept Kvasená kapusta do pohárov - Zavíčkujeme a sklenice se zelím položíme na podnos, dáme do tepla a necháme vykvasit.
  • Recept Kvasená kapusta do pohárov - Dolijeme šťávou ze zelí asi 0,5 cm pod okraj sklenic, případně dolijeme vychladlou převařenou vodou.
  • Recept Kvasená kapusta do pohárov - Zelí pořádně natlačíme rukama do sklenic.
  • Recept Kvasená kapusta do pohárov - Necháme odstát v chladu přikryté 4 hodiny.
  • Recept Kvasená kapusta do pohárov - Promícháme a stlačíme pořádně rukama.
  • Recept Kvasená kapusta do pohárov - Přidáme sůl a kmín.
  • Recept Kvasená kapusta do pohárov - Zelí a cibuli pokrájíme na proužky nebo nastrouháme.

Kuchařky obsahující recept Kvašené zelí do sklenic

Recept se nachází v 39 kuchařkách
Libchen
moje recepty 122 receptů
zjirousek
Zavařování 404 receptů
Zeleninka a luštěniny od tetičky
veraricna
Zeleninka a luštěniny od tetičky 3718 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Kvašené zelí do sklenic

Přidat příspěvek k receptu Kvašené zelí do sklenic
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Odřeniny a strupy - jak bezpečně urychlit jejich hojení?

    Odřeniny a strupy - jak bezpečně urychlit jejich hojení?

    Léto je doba her, sportování a dalších venkovních aktivit. Vy a především vaše dítě tak určitě občas přijdete k nějaké bolavé odřenině, kterou je třeba ošetřit. Hojení a regenerace kůže může trvat celé týdny, kdy strup svědí a postižené místo celkově nevypadá vůbec dobře. Je však několik způsobů, na které můžete vsadit a celkový proces hojení urychlit.

  • Pozor, angína nám hrozí i v létě!

    Pozor, angína nám hrozí i v létě!

    Je možné si i v těchto parných letních dnech přivodit angínu? Bohužel je, a to velice jednoduše. Snadno to přeženeme se zmrzlinou nebo ledovými nápoji, příliš se vystavujeme chladící klimatizaci, zůstaneme příliš dlouho v mokrých plavkách a nakonec, zrádné výkyvy počasí. To všechno jsou důvody, proč se jednoho letního rána vzbudíme s nepříjemně známou bolestí v krku.




přidat nový recept