Kvásek k pečení domácího chleba

20 min | | česká kuchyně | recept zobrazen: 197344x
Chcete si upéct domací chléb? Můžete začít. Domací kvásek už máte...
Komentáře receptu 20
Uvařil jsem to (Recept vařili 3 lidé)


Postup přípravy receptu

Droždí rozdrolíme a smícháme jej s vlažnou vodou, cukrem, a hladkou moukou.

Jemně promícháme a v nahřátém porcelánovém hrnečku nebo misce necháme v TEPLE 10 - 15 minut kvasit.

Pak už stačí mít vlastní recept na chléb a můžete začít s pečením.

Vilienka autor receptu:

Kvásek k pečení domácího chleba

Počet přidaných receptů: 1275

Ingredience

Vaše cena 999 běžně 18000 Kč sleva 94 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY

Kuchařky obsahující recept Kvásek k pečení domácího chleba

Recept se nachází v 101 kuchařkách
PEČENIE
KDI
PEČENIE 3756 receptů
Monicka-sk
domácí výroba 83 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Kvásek k pečení domácího chleba

Celkový počet komentářů u receptu: 20
  • kvásek a žitná mouka miki 06.01.2009 18:49:12

    Zdravím, při pečení chleba je potřeba dát pozor na kombinaci droždí a žitné mouky. Kvasnice, které koupíte v obchodě (tzv. droždí) jsou dobré na kynutí pouze vymílané mouky pšeničné, té kterou známe z obchodu. Na pečení chleba se má používat mouka chlebová, která má mimo jiné zvýšený obsah lepku, ten je potřebný na soudržnost a lepší knzistenci chleba. Při použití žitné mouky a droždí se vystavujete nebezpečí, že vám to nevykyne a nebo špatně viz mazlavé středy chleba. Ona totiž žitná mouka obsahuje, zvláště celozrná, inhibitory které brání kvasnicím (droždí) v kvašení. Tady je pouze jedna rada, používejte přírodní kvásek, tomu to nevadí, zároveň se ale musíte smířit s velkou dobou kynutí chlebového těsta. Já si velmi dobře pamatuji, že když v mém mládí babička pekla chléb tak na něj zadělávala večer a ráno sázela do roztopené pece. Peklo se na týden takových 10 bochníků a ještě ten poslední byl k jídlu a vláčný. Je pravdou, že se používala směs z celozrných mouk žitné a pšeničné. V této směsi byla žitná ve většině asi tak 2/3 zbytek pšeničná chlebová. Chléb měl jemnou nakyslou chuť a střídu z velmi jemných bublinek. Když tu ty příspěvky tak čtu tak mě napadá: Dámy a pánové když chci kvalitu tak pro to něco musím udělat (ten čas a kvásek). Rychle a bez námahy si dojděte do "Markru" pro ten behdál, který je druhý den tvrdý a k nežrádlu. Voni vám ho již dokonce přibarvují na hnědo aby mohli tvrdit, že je celozrnný. V.Š.

    • Re: kvásek a žitná mouka Ivana 03.06.2012 18:26:28

      perfektní, já do nedávna pekla přesně tento druh chlebu - večer zadělán holýma rukama, ráno vložen do trouby, 2 hodiny se pekl, ale výsledek stál za to - návštěvy se nikdy netkly obložených mís a jedly čistý chléb. Dostala jsem tenkrát kvásek jako dárek od kamarádky, vždy se z něj zadělalo těsto a ze zadělaného těsta opět odložil kvásek na příště, vydržel v lednici zhruba 3 týdny, pěkně tam i narostl. ale na podzim jsem během těhotenství prodělala zápal plic, takže všechno šlo stranou, i pečení chleba a kvásek se mi samosebou zkazil... od té doby nemůžu sehnat tento kvásek, mé pokusy vytvořit nový se nezdařili a proto - kdo by věděl jak na to - tak díky za radu. Pro ty, co si myslí že to je zbytečná práce, tak není. Chleba takto dlouho kynutý a do kterého je vložena lidská energie a láska chutná jinak než ten rychlý nebo kupovaný....

      • Re: Re: kvásek a žitná mouka Helen 31.10.2013 14:33:31

        Kupte si časopis Bylinky revue Special/domácï chléb. Číslo 11/2013-listopad, tam je přesný popis na kvásek vlastní výroby. Je super.

      • Re: Re: kvásek a žitná mouka Helen 31.10.2013 12:33:45

        Kupte si časopis Bylinky revue Special/domácï chléb. Číslo 11/2013-listopad, tam je přesný popis na kvásek vlastní výroby. Je super.

      • Re: Re: kvásek a žitná mouka Jana 24.01.2013 20:07:51

        Dobrý den, podívejte se na stránky www.pecempecen,cz, tam se dá kvásek sehnat. Zdraví Jana

      • Re: Re: kvásek a žitná mouka - koupě kvásku Eva 30.09.2012 10:09:20

        Hezký den. Já jsem tento týden /září 2012/ navštívila město Turnov /ne Trutnov/ a tam v jednom malém pekařství při cestě z náměstí na vlakové nádraží prodávali kvásek. Tak jsem ho nakoupila a dnes poprvé z něj peču. Nevím jak to dopadne, zatím kyne. Zbytek jsem oživila a tak doufám, že si co nejdéle udržím. Prodávají ho tam a dá se použít i na Krkonošské kyselo. Nevím jak cestujete a odkud jste, ale třeba se vám moje rada bude hodit.

  • Ifka 18.06.2012 17:29:46

    Dobrý den,
    taky jsem uvažovala o vypěstování vlatního kvásku na chleba, ale 4 dny a výsledek může být nejistý mě odradil, tak jsem škemrala u soukromého pekaře o kvásek, ale i ten používá klasické droždí, nicméně mi poradil přidat do výšeu vedeného receptu na kvásek, kde jde obyč. droždí, tak místo 5 lžic vody , 3 lžíce vody a 2 lžíce piva, on to prý taky řeže 10tkou pivem)))výsledek vynikajíci.-pozor nejedná se o pivní chléb, ten má jiný recept.
    Všempřeju hezký slunečný podvečer

    • kvásku ze žitné mouky se nebojte j (tecka) mencakova 20.01.2013 19:17:23

      Kvásku se nebojte.Dle uvedeného navodu / na Vareni.cz /stačí zadat kvásek z žitné mouky a dle toho-při zajištění tepla!!! se povede,jen se mi dle toho návodu zdá příliš hustý.Teď ho již dělám bez vážení a vždy se povede a chleba z něj nemá chybu !!!

    • Re: Ifka 18.06.2012 17:38:49

      Já peču takhle kvásek s tím pivem-/droždí voda pivo cukr /a pak 280ml vlažné vody, lžíce kvašeného jablečného octa!!-ocet kupuji v DM drogerii))ocet jablečný dále 2lžíce jakýkoliv olej. Mouka 380g hladká chlebová mouka 120g žitná chlebová mouka kmín dle chuti, koriandru špetka a sůl 2 lžičky zahrnout do mouky aby se nedostala hned při vypracování těsta do kontaktu s kváskem, pří pípnutí signálu-peču v pekárně))přidám nkarájenou cibulku, nebo pažitku, nebo česnek, nebo zrní, nebo nic.-nikdy nemíchám, bud´cibulka, nebo česnek.
      Peču chleba styl francouzský, kůrka jenom stupen 1 a gramáž do 750g, po vyklopení překryju zlehka čistou utěkou, po vychladnutí odkryju a celý chleba nakrájím na elketrickém kráječi.+-jak komu co vyhovuje.

  • Droždí do chleba nepatří Miloš Petráček 06.07.2012 09:32:57

    Zvířata mohou v případě nebezpečí utéci, rostliny ne.
    Chrání se před hladovým okolím jinak. Přibližně pět procent jejich
    suchých částí se skládá z obranných látek proti čemukoli a komukoli,
    je jedno jestli mikrobům, červům, myším nebo lidem. Vyzbrojeny hořkými
    látkami zahánějí škůdce. S pomocí jedovatých látek škodí
    našemu zažívání tím, že brání příjmu živin. Prvním citelným následkem
    pak je nadýmání.
    Také spotřebitelé rostlin „zbrojí": čtyřmi „žaludky" tráví, fermentuje
    a znovu přežvykuje skot, aby potravu strávil. Drůbež k tomu používá
    zvláště vole. Vepři, kteří mají stejně jako člověk jen jeden žaludek, reagují
    poruchami růstu, pokud jsou krmeni příliš velkým množstvím
    obilí, zvláště žita. Dnes již známe celou řadu substancí, které ovlivňují
    trávení mnoha zvířat a přirozeně i lidí. Jako první musíme jmenovat
    fytin. Brání příjmu minerálních látek, stopových prvků a údajně
    také vitaminu Bl. Tento fytin je zásobárnou energie osiva.
    Spotřebovává se při klíčení. Další látky, které našemu dobytku způsobují
    poruchy trávení a růstu, jsou alkylresorcinoly a arabinoxylany
    v žitě, glukany v ječmeni a pentosan v pšenici. Shromažďují se v nejhodnotnějších
    vrstvách zrna, v klíčku a v bílkovinné vrstvě, obklopující
    zrno, tzv. aleuronové vrstvě.
    Protože člověk nemá k dispozici vole ani bachor, musel najít prostředkya cesty, jak učinit obilí stravitelnějším. Vynalezl kvasnou káď.V ní probíhaly tytéž procesy jako v kravském žaludku. Při klasickémpřes dvacet hodin trvajícím kvašení bylo v podstatě zahájeno klíčeníObilný šrot bobtná mnohem rychleji než celé zrní v orné půdě, protoževoda nemusí proniknout nejdříve slupkou. Biochemické pochodyjsou srovnatelné. Fermentace zahajuje odbourávání fytinu. Mnohominerálních látek se teprve tak stane pro člověka využitelnými.Při dnes obvyklém využívání „umělého kvasu", směsi jemných chemikálií,k odbourávání fytinů nedochází - stopové prvky jako vápník,železo, zinek nebo hořčík zůstávají blokovány. Takový celozrnnýchléb se hodí jako projímadlo, ne však jako zdravá výživa.Během fermentace vznikají značná množství fytoalexinů s antibiotickýmiúčinky. Je to pochopitelné: když osivo klíčí, bobtná v mokrézemi a vlastně již při tom musí plesnivět. Aby zabránilo své zkáze,tvoří zrno obranné látky - fytoalexiny, proti nežádoucím houbáma bakteriím.Při klasické přípravě kvasu, která vlastně není ničím jiným než neřízenýmklíčením, probíhají srovnatelné procesy mnohem rychleji.Fytoalexiny jsou vyráběny právě v kvasu, protože je zrní „napadeno" mikroorganismy.Protože je člověk používá ve velkém množství, a dostanouse velmi rychle dovnitř sešrotovaných nebo mletých zrn, vyhrávají svůjboj s obrannými látkami. Pokud jíme celozrnný chléb z obvyklých celozrnnýchpečivových směsí nebo vločkové músli, tato fermentace chybí.Účinky kvasu jsou přirozeně rozsáhlé. Také bakterie kyselinymléčné v těstě produkují antibioticky účinné látky, tzv. bakteriociny,aby se chránily před nepříjemnými konkurenty. Vliv na naši střevníflóru je nasnadě.Nezničí však všechno následné zahřátí v troubě? Ne. Antibiotickéúčinky kynutého chleba zůstanou zachovány. Pečení samozřejměneodbourá pouze nežádoucí obranné látky, nýbrž také potřebnéživiny. Čistý užitek pro zdravou výživu člověka však zůstane, protožejinak by lidstvo po tisíciletí kolektivně obilí nepeklo nebo nevařilo,nýbrž by je jedlo v podobě syrové kaše. Citát z knihy Pravda o potravinách od Udo Pollmera a Brigitte Schmelzer- Sandtnerové. Vůbec nejde o to, aby byl chléb nadýchaný, ale stravitelný a tělu prospěšný, takže žádné droždí ani směs do domácí pekárny.

Celkový počet komentářů: 20
Nalezeno receptů: 20
|< << 12 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Kvásek k pečení domácího chleba
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Špatná nálada, nebo deprese? Rozpoznejte příznaky!

    Špatná nálada, nebo deprese? Rozpoznejte příznaky!

    Depresemi v současné době trpí spousta lidí. Je to víceméně choroba současnosti. Je zjištěno, že nějakou formu deprese prožije za svůj život až 15 % lidí, přičemž ženy jsou k této poruše náchylnější. Snížil se také věk, ve kterém se nejčastěji poprvé s depresí potkáváme - je to už kolem třicátého roku.

  • Recepty podle Mačingové - hubneme a nehladovíme!

    Recepty podle Mačingové - hubneme a nehladovíme!

    Dobře se najíst a hubnout? Podle diety Mačingové se stává nemožné možným. Jídelníček, který bychom měli dodržovat 28 dní, je seskládán tak, aby se tělo skvěle pročistilo. Jak denní menu vypadá? Které recepty bychom se měli naučit?




přidat nový recept