V hmoždíři utlučeme lžíci celého pepře. Kdo nemá rád ostré, vystačí si s čajovou lžičkou, naopak kdo má rád ostré, přidá i chilli. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme, podélně prokrojíme a potom je rozčtvrtíme. Takže z každého získáme 8 - 9 kousků, pokud ještě předem odkrojíme visící spodní kousek prsa. Česnek oloupeme a nasekáme na jemno. Řapík celeru a pórek očistíme a nakrájíme na jemno.
Na sádle (nejlépe husím) zesklovatíme cibuli, potom přidáme nakrájená prsa, osolíme a přidáme tři čtvrtiny utlučeného pepře a opečeme dozlatova. Následně je posypeme lžičkou podravky, nasekaným česnekem a mletou paprikou. Vše promícháme a zalijeme mlékem se smetanou.
Přivedeme k varu a přidáme nakrájený řapík celeru, asi po 10 minutách vmícháme nakrájený pórek a ještě 10 minut povaříme. Nakonec vložíme asi tři plátky studeného másla. Kuřecí prsa na pepři a smetaně dochutíme zbylým pepřem a podle potřeby dosolíme.
Kuřecí prsa na pepři a smetaně se hodí k těstovinám, rýži, nebo knedlíkům. Výborná jsou i s hranolky.