Recept na polévku - Kulajda. Je to bílá smetanová polévka. Základní ingredience: masový vývar či voda, brambory, vajíčko, koření, kopr a smetana.
5 dkg | máslo |
2 ks | brambory |
1 kelímek | kysaná smetana |
2 lžíce | hladká mouka |
1 l | masový vývar |
1 ks | velká cibule |
2 lžíce | naložený kopr s octem |
podle potřeby | |
---|---|
olej |
1. Rozehřejeme máslo, vsypeme nadrobno nakrájenou cibuli. Když zesklovatí, přidáme 2 vrchovaté lžíce hladké mouky, trochu zasmažíme, aby byla jíška světlá. Zalijeme vývarem nebo vodou s masoxem, přidáme brambory nakrájené na kostičky a vaříme 3/4 hodiny. 2. Potom do kulajdy přidáme naložený kopr s octem a k tomu 1 kysanou smetanu, dobře metličkou rozšleháme, ale už nevaříme. Podle chuti kulajdu osolíme. Do kulajdy můžeme přidat vařená vejce. 3. Kulajdu podáváme s krajícem chleba nebo jen tak.
Recept na houbovou kulajdu se smetanou krok za krokem
Dnes se naučíme klasickou českou polévku - kulajdu, kterou vylepšíme smetanou a silným kuřecím vývarem. Hub jsou již plné lesy, ale pokud na sbírání nemáte čas, nevadí, použít můžete i sušené. Vše podle podrobného FOTORECEPTU.
Zahřejte se poctivou polévkou: 6 nejlepších receptů na bramboračku, zelňačku i kulajdu
Přišly mrazivé dny a určitě také pociťujete, jak důležité je se v těchto dnech zahřát. Při volbě pokrmů nemůžete šlápnout vedle, když sáhnete po vydatné domácí polévce. Máme pro vás perfektní recepty z brambor, hub a zelí - surovin, které si teď tělo žádá nejvíce.
autor Jiří Kropáček
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena