5 dkg | máslo | |
2 ks | brambory | |
1 kelímek | kysaná smetana | |
2 lžíce | hladká mouka | |
1 l | masový vývar | |
1 ks | velká cibule | |
2 lžíce | naložený kopr s octem | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olej |
1. Rozehřejeme máslo, vsypeme nadrobno nakrájenou cibuli. Když zesklovatí, přidáme 2 vrchovaté lžíce hladké mouky, trochu zasmažíme, aby byla jíška světlá. Zalijeme vývarem nebo vodou s masoxem, přidáme brambory nakrájené na kostičky a vaříme 3/4 hodiny. 2. Potom do kulajdy přidáme naložený kopr s octem a k tomu 1 kysanou smetanu, dobře metličkou rozšleháme, ale už nevaříme. Podle chuti kulajdu osolíme. Do kulajdy můžeme přidat vařená vejce. 3. Kulajdu podáváme s krajícem chleba nebo jen tak.
Recept na houbovou kulajdu se smetanou krok za krokem
Dnes se naučíme klasickou českou polévku - kulajdu, kterou vylepšíme smetanou a silným kuřecím vývarem. Hub jsou již plné lesy, ale pokud na sbírání nemáte čas, nevadí, použít můžete i sušené. Vše podle podrobného FOTORECEPTU.
Zahřejte se poctivou polévkou: 6 nejlepších receptů na bramboračku, zelňačku i kulajdu
Přišly mrazivé dny a určitě také pociťujete, jak důležité je se v těchto dnech zahřát. Při volbě pokrmů nemůžete šlápnout vedle, když sáhnete po vydatné domácí polévce. Máme pro vás perfektní recepty z brambor, hub a zelí - surovin, které si teď tělo žádá nejvíce.
Autor:Jiří Kropáček
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena