Recept na výbornou kulajdu pro všechny milovníky hub a houbaření.
1-2 lžíce | ocet |
5 ks | brambory |
1 l | mléko |
2 l | voda |
1 hrst | hřiby |
2 lístky | bobkový list |
4 kuličky | nové koření |
3 lžíce | kysaná smetana |
3 lžíce | hladká mouka |
0.5 lžičky | mletý kmín |
1 kostka | bujón zeleninový |
1 kostka | houbový bujón |
4 kuličky | celý černý pepř |
3 lžíce | čerstvý kopr |
podle chuti | |
---|---|
sůl |
Hřiby očistíme a nakrájíme na větší kousky. Brambory oloupeme a pokrájíme na kostky. Houby i brambory vaříme v mírně osolené a okořeněné vodě s kostkami zeleninového a houbového bujonu. Když brambory změknou, přilijeme mléko, přidáme zakysanou smetanu (lze vynechat, ale není to ono) rozkvedlanou s hladkou moukou a mlékem, řádně promícháme a krátce povaříme. Pokud je třeba, polévku dosolíme, dokořeníme, okyselíme opatrně octem a přidáme nasekaný kopr. Do pravé jihočeské kulajdy patří tzv. zastřená vejce a někdo dává nasekaná vařená vejce, ale i bez nich je kulajda skvělá. Kulajdu od Richarda podáváme podle chuti s krajícem chleba, s pečivem, ale klidně i jen tak samotnou. Poznámka: Kdo nechce použít bujon a má čas na zdlouhavější přípravu, použije zeleninový a houbový vývar.
Úvodní foto: Shutterstock.com
Nejlepší podzimní polévky, které spolehlivě zahřejí!
Polévky. Husté, vydatné, plné zeleniny i masa. Těchto 10 receptů doporučujeme vyzkoušet - najdete mezi nimi klasickou bramboračku, kyselici, ale i oblíbenou dýňovou či kukuřičnou polévku, nechybí ani klasický hovězí vývar.
autor Richard Novák
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena