Poněkud zvláštní název pro vydatnou a velmi dobrou polévku, který pochází ze starého jihočeského slova kudlat.
Hodnocení
4.4
/ 5 (35x)
Doba přípravy
45 min
Chutnalo
1x
Ingredience
5 ks
vejce
2 ks
brambory
2 l
mléko
voda
1 lžíce
kopr
500 g
houby
2 lžíce
hladká mouka
2 kelímky
smetana ke šlehání nebo zakysaná smetana
podle chuti
sůl
ocet
Postup přípravy
Zpracované houby a pokrájené brambory uvaříme v osolené vodě. Vody je tolik, aby byly brambory potopené. Až jsou měkké, přidáme vajíčka. Mícháme opatrně, aby žloutky zůstaly celé.
Mouku rozmícháme ve smetaně. Nalijeme do vařící vody k ostatnímu. Chvíli povaříme, potom přidáme mléko, sůl a kopr. Necháme projít varem. Až polévka trochu zchladne, přidáme ocet.
Takto připravenou polévku se neobvyklým názvem "kudlanka" podáváme.