Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Česnek oloupeme a nasekáme nahrubo. Papriky opláchneme, vyndáme jádřince a nakrájíme je na malé kostičky. Čili papričku nasekáme na jemno. Rajčata opláchneme a nakrájíme na kostičky.
Na oleji zprudka osmahneme cibuli a mleté vepřové maso, osolíme a opepříme. Přidáme na jemno nasekaný česnek, papriky, čili papričku, restujeme další minutku. Zaprášíme paprikou a moukou a promícháme. Zalijeme 200 ml vody, přidáme hřebíček, rozinky a rajčata. Necháme vařit ještě přibližně 15 minut na slabém plameni, pak dochutíme solí a pepřem z mlýnku.
Na oleji pomalu upečeme volská oka, na talíři je položíme na masovou směs.
Kubánskou masovou směs s volským okem La Bodequita del medio podáváme s čerstvým pečivem.
Zdroj:
Svět na pánvi aneb Cesta za Šéfkuchařskou čepicí, vydal Smart Press, 2012
Kuchařka šéfkuchaře Romana Dolejše je odrazem jeho kariéry - každému svému působišti věnoval jednu kapitolu, do níž vybral autentické místní recepty.