Krůtí žaludky podle Eszterházyho

2 h 30 min | hlavní chod | 4 porce | maďarská kuchyně | recept zobrazen: 399x
Jde o pochoutku z krůtích žaludků podle grófa Eszterházyho, který byl velkým gurmánem 19. století. Zkuste jeho recept a určitě vás nezklame.
Okomentuj recept jako první


Postup přípravy receptu

Očištěnou mrkev a petržel pokrájíme na půlkolečka o tloušťce asi 3 mm. Cibuli nakrájíme na kostky. Krůtí žaludky očistíme, omyjeme, osušíme a pokrájíme na kostky o velikosti 3 x 3 cm.

Na rozehřátém sádle orestujeme cibuli, přidáme čerstvě mletý černý pepř, mletou sladkou červenou papriku a krém Erős Pista. Mám vlastnoručně vyrobený krém Erős Pista - recept přidám zvlášť, ale dá se běžně koupit. Krém vůbec nesolíme, protože je slaný dost.

Všechno spolu za stálého míchání orestujeme, přilijeme malé množství horké vody a necháme vydusit až na tuk - opakujeme třikrát. Tímto způsobem se cibule rozvaří, výborně ochutí výslednou šťávu a přirozeně zahustí jídlo. V žádném případě nezahušťujeme moukou!

Přidáme bobkové listy, domácí rajčatovou šťávu a krátce orestujeme. Do tohoto cibulovo-paprikovo-rajčatového kořeněného základu vložíme připravené krůtí žaludky, které za stálého míchání zprudka opékáme, až se pěkně zatáhnou. Potom je podlijeme horkou vodou do výšky žaludků a přikryté pokličkou je pomalu dusíme na mírném plameni za občasného podlévání horkou vodou a promíchání (nesmí se přichytit, aby jídlo nezhořklo), až dokud nejsou krůtí žaludky téměř měkké - asi 120 minut.

Kousky zeleniny scedíme, necháme dobře odkapat od vody, přidáme je před koncem vaření ke krůtím žaludkům a dusíme přikryté asi 15 minut, to stačí, mají zůstat na skus - al dente. Přilijeme Chardonnay a prudkým varem necháme víno odvařit. Když je hotovo, vypneme plamen. Na závěr vmícháme sladkou smetanu, ale šťávy nemá být mnoho - něco mezi perkeltem a gulášem.

Krůtí žaludky podle Eszterházyho podáváme horké v hnízdě z čerstvě uvařených domácích halušek. Gróf Eszterházy byl známý labužník 19. století, který měl rád dobré jídlo a jeho recepty jsou hodné vyzkoušení jako například právě tento. Jde o vydatné syté jídlo vynikající chuti, kde se harmonicky snoubí všechny použité ingredience. Pokrm je příjemné pikantní a lahodné chuti zvýrazněné vínem, zeleninou a zjemněné smetanou.

autor receptu:

Krůtí žaludky podle Eszterházyho

Počet přidaných receptů: 234

Ingredience

na porce
Vaše cena 4990 běžně 11980 Kč sleva 58 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
2,6
slabší recept
19 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Krůtí žaludky podle Eszterházyho

Recept se nachází v 18 kuchařkách
Libchen
Dobré recepty 122 receptů
Drůbež a králík od tety z Krnova
veraricna
Drůbež a králík od tety z Krnova 3082 receptů
Zorňafa
1. aa-1b 4539 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Krůtí žaludky podle Eszterházyho

Přidat příspěvek k receptu Krůtí žaludky podle Eszterházyho
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Co všechno kryje základní podoba cestovního pojištění?

    Co všechno kryje základní podoba cestovního pojištění?

    Všichni se v létě těšíme na dovolenou, ke které naše snahy směřovaly možná i celý předešlý rok, ne vždy však všechno dopadne tak, jak by mělo. Každým rokem během pobytu v zahraničí z různých příčin onemocní, těžce se zraní či zemřou stovky Čechů.

  • Nejčastější letní úrazy dětí a jak jim předejít

    Nejčastější letní úrazy dětí a jak jim předejít

    Tonutí v bazénu nebo na koupališti, pády z kola, popáleniny a zranění z trampolín - jak předcházet nejčastějším úrazům dětí právě v létě? Léto zaplňuje cyklostezky, hřiště, lesy, koupaliště i rekreační objekty rodinami s malými dětmi, které si tu užívají prázdnin a sluníčka. Právě na těchto místech přitom stoupá riziko, že se dítě zraní.




přidat nový recept