Krůtí žaludky podle Eszterházyho

2 h 30 min | hlavní chod | 4 porce | maďarská kuchyně | recept zobrazen: 661x
Jde o pochoutku z krůtích žaludků podle grófa Eszterházyho, který byl velkým gurmánem 19. století. Zkuste jeho recept a určitě vás nezklame.
Okomentuj recept jako první


Postup přípravy receptu

Očištěnou mrkev a petržel pokrájíme na půlkolečka o tloušťce asi 3 mm. Cibuli nakrájíme na kostky. Krůtí žaludky očistíme, omyjeme, osušíme a pokrájíme na kostky o velikosti 3 x 3 cm.

Na rozehřátém sádle orestujeme cibuli, přidáme čerstvě mletý černý pepř, mletou sladkou červenou papriku a krém Erős Pista. Mám vlastnoručně vyrobený krém Erős Pista - recept přidám zvlášť, ale dá se běžně koupit. Krém vůbec nesolíme, protože je slaný dost.

Všechno spolu za stálého míchání orestujeme, přilijeme malé množství horké vody a necháme vydusit až na tuk - opakujeme třikrát. Tímto způsobem se cibule rozvaří, výborně ochutí výslednou šťávu a přirozeně zahustí jídlo. V žádném případě nezahušťujeme moukou!

Přidáme bobkové listy, domácí rajčatovou šťávu a krátce orestujeme. Do tohoto cibulovo-paprikovo-rajčatového kořeněného základu vložíme připravené krůtí žaludky, které za stálého míchání zprudka opékáme, až se pěkně zatáhnou. Potom je podlijeme horkou vodou do výšky žaludků a přikryté pokličkou je pomalu dusíme na mírném plameni za občasného podlévání horkou vodou a promíchání (nesmí se přichytit, aby jídlo nezhořklo), až dokud nejsou krůtí žaludky téměř měkké - asi 120 minut.

Kousky zeleniny scedíme, necháme dobře odkapat od vody, přidáme je před koncem vaření ke krůtím žaludkům a dusíme přikryté asi 15 minut, to stačí, mají zůstat na skus - al dente. Přilijeme Chardonnay a prudkým varem necháme víno odvařit. Když je hotovo, vypneme plamen. Na závěr vmícháme sladkou smetanu, ale šťávy nemá být mnoho - něco mezi perkeltem a gulášem.

Krůtí žaludky podle Eszterházyho podáváme horké v hnízdě z čerstvě uvařených domácích halušek. Gróf Eszterházy byl známý labužník 19. století, který měl rád dobré jídlo a jeho recepty jsou hodné vyzkoušení jako například právě tento. Jde o vydatné syté jídlo vynikající chuti, kde se harmonicky snoubí všechny použité ingredience. Pokrm je příjemné pikantní a lahodné chuti zvýrazněné vínem, zeleninou a zjemněné smetanou.

autor receptu:

Krůtí žaludky podle Eszterházyho

Počet přidaných receptů: 316

Ingredience

na porce
Vaše cena 3699 běžně 5691 Kč sleva 35 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
2,6
slabší recept
20 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Krůtí žaludky podle Eszterházyho

Recept se nachází v 17 kuchařkách
Libchen
Dobré recepty 194 receptů
Drůbež a králík od tety z Krnova
veraricna
Drůbež a králík od tety z Krnova 3168 receptů
Zorňafa
1. aa-1b 5353 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Krůtí žaludky podle Eszterházyho

Přidat příspěvek k receptu Krůtí žaludky podle Eszterházyho
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Potraviny, které nás v zimě zahřejí

    Potraviny, které nás v zimě zahřejí

    Letošní zima nám dává pěkně zabrat. Kruté mrazy nejsou nic příjemného a tělo potřebujeme zahřát nejen pod vrstvou oblečení, ale také konzumací těch správných potravin. Které to jsou a v jaké podobě si je dopřát?

  • Výhody a nevýhody pomůcek pro děti - dětská chůvička

    Výhody a nevýhody pomůcek pro děti - dětská chůvička

    Dříve než se rozhodnete pro koupi některé z pomůcek pro děti, je třeba vzít v úvahu všechna pro a proti. Jsou to skutečně pomůcky pro děti, nebo slouží spíše pro nás? Každý na to má jinou odpověď. Záleží na situaci, podmínkách, kde a jak žijeme, jaký máme názor na výchovu dítěte a také kolik energie jsme ochotni pro své pohodlí či nepohodlí obětovat.




přidat nový recept