Recept na křupavé dalamánky, o dost lepší než kupované. Vždyť kdo by neměl rád vůni čerstvě upečeného domácího pečiva.
těsto | |
---|---|
2 lžíce | olej |
2 lžičky | sůl |
1 lžíce | ocet |
0.5 balíčku | droždí |
100 g | hladká mouka |
290 ml | vlažná voda |
1 lžička | třtinový cukr |
2 lžičky | celý kmín |
200 g | žitná chlebová mouka |
200 g | chlebová pšeničná mouka |
na ozdobu | |
sůl | |
kmín | |
na potření | |
bílek |
Do části vlažné vody s cukrem dáme rozpustit kvasnice a necháme nakynout. Mezitím navážíme ostatní suroviny. Do robotu dáme hladkou mouku, pšeničnou chlebovou mouku, žitnou chlebovou mouku, celý kmín, zbytek vlažné vody, ocet, sůl, olej a zaděláme těsto. Po zpracování a vykynutí těsta vytvarujeme za pomoci hladké mouky 12 kusů dalamánků.
Dalamánky dáme na velký plech vyložený pečícím papírem, znovu necháme vykynout. Povrch nechávám hladký a nenařezávám. Po vykynutí potřeme dalamánky rozšlehaným bílkem, posypeme kmínem a solí. Pečeme při 180 °C v horkovzdušné troubě asi 18 minut. Do trouby vkládám kastrůlek s horkou vodou. Po upečení dalamánky nenecháváme na plechu, ale i s pečícím papírem přesuneme na rošt, aby zbytečně netvrdly a neokoraly. Křupavé dalamánky podáváme jako chutnou přílohu nebo obložíme podle chuti. Z tohoto těsta se dá upéct i dobrý chleba. Doufám, že vás můj recept nezklame a bude chutnat jako nám doma.
Milujete pečivo? Výběr redakce nejlépe hodnocených receptů na domácí rohlíky a housky
Recepty na krásně křupavé a nadýchané domácí pečivo, které povýší každou snídani či svačinu na vyšší příčku.
Chystáte se připravit vajíčkovou pomazánku ze zbylých vajíček? Upečte si k ní voňavé a křupavé domácí rohlíky, housky nebo výbornou cibulovou bagetku!
autor Jana Barcalová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena