Křupavé dalamánky

1 h 30 min | příloha | 8 porcí | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 16694x
Recept na křupavé dalamánky, lepší než koupené.
Komentáře receptu 7
Uvařil jsem to (Recept vařili 3 lidé)


Postup přípravy receptu

Do části vlažné vody s cukrem dáme rozpustit kvasnice a necháme nakynout. Mezitím navážíme ostatní suroviny. Do robotu dáme hladkou mouku, pšeničnou chlebovou mouku, žitnou chlebovou mouku, celý kmín, zbytek vlažné vody, ocet, sůl, olej a zaděláme těsto.

Po zpracování a vykynutí těsta vytvarujeme za pomoci hladké mouky 12 kusů dalamánků. Dáme je na velký plech vyložený pečícím papírem, znovu necháme vykynout. Povrch nechávám hladký a nenařezávám.

Po vykynutí potřeme dalamánky rozšlehaným bílkem, posypeme kmínem a solí. Pečeme při 180 °C v horkovzdušné troubě asi 18 minut. Do trouby vkládám kastrůlek s horkou vodou. Po upečení dalamánky nenecháváme na plechu, ale i s pečícím papírem přesuneme na rošt, aby zbytečně netvrdly a neokoraly. Křupavé dalamánky podáváme jako chutnou přílohu nebo obložíme podle chuti. Z tohoto těsta se dá upéct i dobrý chleba. Doufám, že vás můj recept nezklame a bude chutnat jako nám doma.

autor receptu:

Křupavé dalamánky

Počet přidaných receptů: 50

Ingredience

na porcí
Vaše cena 1999 běžně 4236 Kč sleva 53 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,4
skvělý recept
14 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Křupavé dalamánky

Recept se nachází v 146 kuchařkách
PEČENIE
KDI
PEČENIE 4291 receptů
Různé recepty
Hana Klovrzová st.
Různé recepty 7388 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Křupavé dalamánky

Celkový počet komentářů u receptu: 7
  • Komentář k receptu Křupavé dalamánky Tereza 22.03.2016 19:08:52

    Recept je skvely a dalamanky vyborne. Zkousela jsem hodne receptu,ale tenhle je nejlepsi,takze dekuji :)

  • Komentář k receptu Křupavé dalamánky myiska 06.07.2015 19:14:41

    Vyborny recept, moc se povedly :)

  • kynutí Lucka 19.03.2015 21:07:47

    Strašně moc záleží na kvalitě droždí. Pokud používáte celozrnou a žitnou mouku, je potřeba použít i kvalitní a čerstvé droždí. Vždy si nejdřív dělám kvásek, když nevzejde kvásek, nemá smysl si jím kazit mouku. Jinak musím říct, že recept je skvělý a peču podle něj opakovaně. Díky.

  • Kynutí PIMPULE 04.08.2014 19:40:18

    Musela jste udělat někde chybu,já měla dalamánky nakynuté za cca 50min.

    • Re: Kynutí janarip 05.08.2014 18:53:23

      Kynutí se dá těžko říci přesně, záleží na jak teplém místě těsto kyne, v žádném případě nesmí být v průvanu. Ty 4 hodiny je opravdu moc. To určitě bylo špatné droždí, nebo si myslím jestli jste je tam nezapomněla dát.

  • Dalamánky PIMPULE 04.08.2014 21:26:10

    Vyzkoušeno, jsou moc dobré,jen jsem místo oleje dala sádlo.

  • Kynutí Jitu 02.02.2014 22:40:44

    Prosím vás, jak dlouho vám těsto kynulo? Připadlo mi to věčnost, u mého těsta to bylo určitě něco kolem 4 hodin. Teď jsem se na to vykašlala, vytvarovala dalamánky a čekám na další kynutí před pečením. Doufám, že to nebude zase několik hodin. Ráda bych šla někdy spát...

Celkový počet komentářů: 7
Nalezeno receptů: 7
Přidat příspěvek k receptu Křupavé dalamánky
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Lepek - klady, zápory a příznaky intolerance

    Lepek - klady, zápory a příznaky intolerance

    Lepek je směs dvou bílkovin, gliadinu a gluteninu. Proto se mu říká též gluten. Nachází se v některých obilovinách, hlavně v pšenici, ale v menší míře také v žitu a ječmeni. Udává se, že čím více lepku a méně škrobu v obilí, tím kvalitnější mouka se namele. Těsto z této kvalitní mouky je pak pružnější. Množství lepku se měří podle závazné normy a udává se v procentech.

  • Senná rýma - příznaky, léčba a prevence

    Senná rýma - příznaky, léčba a prevence

    Senná rýma je pylová alergie. Jde o stav, kdy imunitní systém přehnaně reaguje na některé neškodné podněty, např. pylová zrna, prach, roztoče, zvířecí srst či některé potraviny.




přidat nový recept