Krkonošské kyselo

1 h 15 min | polévka | 4 porce | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 194815x
V našem kraji je kyselo obvzlášť oblíbené, třeba i vy přijdete na chuť.
Komentáře receptu 64
Uvařil jsem to (Recept vařilo 27 lidí)


Postup přípravy receptu

Chlebový kvásek namočíme do 4 litrů studené vody. Promícháme a necháme alespoň 1 hodinu stát. Nejlépe ale, když si vzpomenete a namočíte ho už přes noc. Sušené houby namočíme na 10 minut do hrnku s vodou, aby houby změkly. Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Uvařené měkké brambory oloupeme a nakrájíme na větší kostičky.

Předem namočený kvásek ve vodě rozkvedláme, přidáme sůl, kmín, houby a vaříme skoro hodinu, než kvásek zesklovatí a postupně zhoustne. Během vaření mícháme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Usmažíme ji na másle dozlatova.

K cibuli přidáme syrová vejce a zlehka promícháme. Vejce nesmažíme, mají zůstat částečně syrová. Když už voda s kváskem není kalná, je hustá a má sklovitou barvu, vmícháme do ní cibuli s vejci a krátce povaříme. Vajíčka se srazí. Do krkonošského kysela stačí už jen přidat uvařené, na kostičky nakrájené brambory a kyselo můžeme podávat.

Kačák autor receptu:

Krkonošské kyselo

Počet přidaných receptů: 48

Ingredience

na porce
Vaše cena 1399 běžně 2899 Kč sleva 52 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,5
skvělý recept
142 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Krkonošské kyselo

Recept se nachází v 337 kuchařkách
Pele_Mele aj v obrázkoch
daewoo
Pele_Mele aj v obrázkoch 4517 receptů
KDI
VARENIE 8341 receptů
veriri
Papáníčko 2886 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Krkonošské kyselo

Celkový počet komentářů u receptu: 64
  • (krkonošské)kyselo milda 15.01.2016 13:55:40

    Kyselo trochu jinak.Nevím jestli je to kyselo krkonošské,ale recept mám přímo
    z krkonoš resp.z benecka.Před více jak 40ti lety jsem byl s našim řezníkem
    na návštěvě u jeho rodičů na benecku a moje maminka si od nich přivezla
    tento recept.Ale pozor,je na 6-7l polévky,ale máme to vždy na 1 den,protože
    musím podělit i příbuzné.
    Tak tedy.Asi ve 2 litrech vody uvaříme do měkka tak 1litr nakrájených čerstvých
    hub(v zimě dávám mražené)Nebojte se mražených hub.Je mi už 63roků a jsem
    tady.Asi po 15ti minutách varu dolijeme vodou asi do 4litrů a přivedeme k varu.
    Poté přidáme 1l 3,5% mléka.Připravíme si do hrnku 6-7 vajec,přičemž lehce
    propíchneme žloutky vidličkou.(nemícháme) Asi v 1/2l studené vody si rozšleháme 6-7vrchovatých lžíc hladké mouky.Když se voda,mléko a houby opět vaří,za stálého míchání přiléváme rozkvrdlanou mouku.Pozor!Od této chvíle musíme
    polévku stále míchat ode dna plochou vařečkou,jinak se u dna přichyti.Jakmile
    se polévka trochu začne vařit,za lehkého míchání přidáme všechna vejce a polévku odstavíme.Polévky musí být tolik,aby se do ní ještě vešly brambory
    které jsme si předem uvařili(nakrájené).Můžeme je dávat podle chuti na talíř než
    naléváme polévku.Odstavenou pojévku osolíme a přidáme asi4-5 lžíc octa.(podle chuti).Pokud neservírujeme hned tak polévku občas zamícháme aby se neudělal škraloup.Nechte si chutnat.

    • Re: (krkonošské)kyselo Iva 03.11.2016 18:47:28

      Tenhle recept není kyselo, ale kyselačka. Často ji dělám, je výborná. Pocházím z České Třebové, běžně se tam dělávala.

    • Re: (krkonošské)kyselo Terezicka 31.03.2016 12:40:19

      To vypadá spíš jako recept, kterému babička z Krkonoš říkala Hladká Ančka (bílá houbová polévka, jen bez brambor a octa). Jak v tom není kvásek, není to kyselo.

    • Re: (krkonošské)kyselo Kubík 13.02.2016 02:49:21

      Ocet do kysela a žádný kvásek?
      To prostě není kyselo ani omylem!!!

  • chlebový kvásek jedubaba1 21.10.2016 20:27:16

    Receptík vypadá doooost dobře, že bych měla chuť okoštovat. Jenže. Žitný kvásek mám vypěstovaný ve sklenici a tedy nevím kolik kvásku je jeden balíček. Ví to někdo?? Díky

  • Recept jsem vyzkoušela,ale dala méně vody,zeli jsem nepřidávala,to dávám do zelnacky,ale asi podle kraje se to lisi

  • Komentář k receptu Krkonošské kyselo Václav 02.06.2016 16:55:58

    Do originál Krkonošského kysela,se vejce ani cibule nedává,To se tam začalo dávat až z postupem času, pro z jemnění kyselosti.A cibule už vůbec ne.Pokud se tam dá vejce,tak se na ťukne a pomalu se v pouští do polévky,bez míchání.

  • Text komentáře byl smazán. venda (tecka) gregrova 09.11.2014 09:12:33

    Text komentáře byl smazán.

    • Re: Komentář k receptu Krkonošské kyselo kolibřík 30.11.2014 17:54:09

      Jo může to chutnat, ale už to není kyselo jak ho jedli naši předci. V Praze ve Stodůlkách byla na Jeremiášově restaurace vedle Delvity ( co z toho je teď nevím). A kuchař mě přesvědčoval, že v kyselu má být kysané zelí. Nedal si vymluvit že je to blbost.

Celkový počet komentářů: 64
Nalezeno receptů: 64
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Krkonošské kyselo
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Kdy začít učit děti na lyžích?

    Kdy začít učit děti na lyžích?

    Jezdíte na hory a těšíte se, že si letos začnete užívat lyžování i se svými nejmenšími? Nebo jste sami naopak do tajů lyžařského umění nikdy nepronikli, ale nechcete tyhle ryze zimní radovánky odepřít svým ratolestem?

  • Péče o tělo podle fází měsíce

    Péče o tělo podle fází měsíce

    Luna ve velké míře ovlivňuje chod přírody a také našeho těla. Jak můžeme využít magickou moc měsíce při jednotlivých fázích v péči o pokožku a vlasy? Kdy je nejlepší čas pro začátek diety?




přidat nový recept