Krkonošské kyselo

1 h 15 min | polévka | 4 porce | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 87434x
V našem kraji je kyselo obvzlášť oblíbené, třeba i vy přijdete na chuť.
Komentáře receptu 44
Uvařil jsem to (Recept vařilo 19 lidí)


Postup přípravy receptu

Chlebový kvásek namočíme do 4 litrů studené vody. Promícháme a necháme alespoň 1 hodinu stát. Nejlépe ale, když si vzpomenete a namočíte ho už přes noc. Sušené houby namočíme na 10 minut do hrnku s vodou, aby houby změkly. Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Uvařené měkké brambory oloupeme a nakrájíme na větší kostičky.

Předem namočený kvásek ve vodě rozkvedláme, přidáme sůl, kmín, houby a vaříme skoro hodinu, než kvásek zesklovatí a postupně zhoustne. Během vaření mícháme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Usmažíme ji na másle dozlatova.

K cibuli přidáme syrová vejce a zlehka promícháme. Vejce nesmažíme, mají zůstat částečně syrová. Když už voda s kváskem není kalná, je hustá a má sklovitou barvu, vmícháme do ní cibuli s vejci a krátce povaříme. Vajíčka se srazí. Do krkonošského kysela stačí už jen přidat uvařené, na kostičky nakrájené brambory a kyselo můžeme podávat.

Kačák autor receptu:

Krkonošské kyselo

Počet přidaných receptů: 48

Ingredience

na porcí
Vaše cena 199 běžně 4999 Kč sleva 96 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,6
skvělý recept
97 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Krkonošské kyselo

Recept se nachází v 273 kuchařkách
Pele_Mele aj v obrázkoch
daewoo
Pele_Mele aj v obrázkoch 4517 receptů
veriri
Papáníčko 2886 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Krkonošské kyselo

Celkový počet komentářů u receptu: 44
  • krkonošské kyselo verča 08.04.2014 09:46:58

    Můžete mě někdo poradit,kde seženu kvásek na kyselo?Nevím,kde by ho v okolí Prahy prodávali.Díky V.

    • Re: krkonošské kyselo Jirka 09.04.2014 19:23:00

      Na Proseku na Vysočanský byly stánky a v jednom prodávali kvas. Jen taková rada kupovaný kvas bývá občas těsto občas kvas. Kvas je řidší, výsledek je ale stejný. Jen je potřeba dát víc kvasu než těsta.

      • Re: Re: krkonošské kyselo Jana 14.04.2014 06:23:46

        Konečně někdo popsal, jak se dělá pravé kyselo. Většinou to jsou takové ty "vylepšováky" - jako okyselit octem, uvařit v masovém vývaru, zjemnit smetanou.... Je to nesmysl, protože obyvatelé Krkonoš byli chudí a kyselo bylo základním a dostupným pokrmem. Mléko, smetana a vývar byly drahocenné a využívaly se svátečně, kdežto pravé kyselo bylo denním chlebem horalů.

    • Re: krkonošské kyselo horal3310 10.04.2014 18:05:29

      nejjednoduší je ho nekupovat ale podle potřeby si ho vyrobit sám.Stačí koupit žitnou mouku(podotýkám že musí být 100% žitná,ne nějaká s příměsí čehokoli),dá se koupit skoro v každém supermarketu cca za dvacku kilo.Pak stačí dát tak 250g mouky do nějaké menší a hlubší mísy,zalít vlažnou vodou,vymíchat na konzistenci asi jako na palačinky,dát mísu do nějaké větší mísi pro případ že by kvásek moc vzešel aby si člověk nezaneřádil kvartý,postavit mísy někam kde není průvan a pokud možno stálé teplo no a pak už stačí jen čekat.Někdy 24 hodin,jindy 3 dni,to podle tepla a mouky,sem tam promíchat,mít zakryté utěrkou.Až začnou kvasinky pracovat,začne kvásek nabývat,pak se dá dokrmovat jak moukou tak vodou a je to.Uděláte kyselo,zbyteček dáte do skenice,uzavřete víčkem s malou dírkou(fláknout kladívkem do hřebíku určitě dokážete)no a máte kvas na příště.Mouka,voda,zbytek kvasu z ledničky a kvásek vám vzejde za pár hodin.
      Jo,moc nevěřte tomu že když vám někde prodají kvas tak že to je kvas jako dělala babička.Ani náhodou.Pořádný kyselo bude vždy jen z kvasu co si uděláte doma a nebo z nějaký malý soukromý pekárničky kde ještě vědí co je žitný chléb.A když se budete snažit tak si ten chleba ze svého kvásku upečete sama,je to super.

  • krkonošské kyselo verča 08.04.2014 09:46:11

    Můžete mě někdo poradit,kde seženu kvásek na kyselo?Nevím,kde by ho v okolí Prahy prodávali.Díky V.

    • Re: krkonošské kyselo Alena 08.04.2014 22:08:02

      Sušený kvas jsem koupila v Praze ul. Milady Horákové, asi 20 Kč. Dala jsem celý sáček, ale stačila by půlka.
      Zapomněla jsem doplnit : ve Zdravé výživě, někde kolem Kamenické.

    • Re: krkonošské kyselo Alena 08.04.2014 21:55:22

      Sušený kvas jsem koupila v Praze ul. Milady Horákové, asi 20 Kč. Dala jsem celý sáček, ale stačila by půlka.

  • krkonošské kyselo verča 08.04.2014 09:47:45

    Můžete mě někdo poradit,kde seženu kvásek na kyselo?Nevím,kde by ho v okolí Prahy prodávali.Díky V.

  • M 17.07.2011 12:25:05

    Nepřesný recept.Jak 1 baliček kvasku? To nikomu nedošlo že v každem pekařství to balí jinak? A pro toho kdo to dělá poprvé je tohle sakra důležitý!!!

    • Re: Mareš 29.07.2011 16:23:18

      Dal jsem asi dvě deci kvásku na litr a půl vody, po hodině vaření to bylo konzistenčně i chuťově akorát. Hodně asi záleží na hustotě kvásku, ten můj byl řidší.

Celkový počet komentářů: 44
Nalezeno receptů: 44
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Krkonošské kyselo
* Povinné pole

Soutěž o bestseller - Kuchařka pro dceru

Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Thajská masáž

    Thajská masáž

    Thajská masáž je popisována jako metodika práce s tělem na základě prvků akupresury a jógy. Je v ní obsaženo časté, dlouhé a procítěné protahování, díky tomu bývá lidově nazývána jógová masáž a také jóga pro líné.

  • Krabičková dieta

    Krabičková dieta

    Krabičková dieta je bezpochyby fenomén. Hubnou podle ní údajně mnohé celebrity u nás i ve světě. A i vy, pokud se pokoušíte už nějaký čas zdravě zhubnout, jste o ní určitě také slyšeli. Jak to tedy s krabičkovou dietou vlastně je? Funguje? A jak s ní začít?




přidat nový recept