Krkonošské kyselo

1 h 15 min | polévka | 4 porce | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 139066x
V našem kraji je kyselo obvzlášť oblíbené, třeba i vy přijdete na chuť.
Komentáře receptu 54
Uvařil jsem to (Recept vařilo 24 lidí)


Postup přípravy receptu

Chlebový kvásek namočíme do 4 litrů studené vody. Promícháme a necháme alespoň 1 hodinu stát. Nejlépe ale, když si vzpomenete a namočíte ho už přes noc. Sušené houby namočíme na 10 minut do hrnku s vodou, aby houby změkly. Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Uvařené měkké brambory oloupeme a nakrájíme na větší kostičky.

Předem namočený kvásek ve vodě rozkvedláme, přidáme sůl, kmín, houby a vaříme skoro hodinu, než kvásek zesklovatí a postupně zhoustne. Během vaření mícháme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Usmažíme ji na másle dozlatova.

K cibuli přidáme syrová vejce a zlehka promícháme. Vejce nesmažíme, mají zůstat částečně syrová. Když už voda s kváskem není kalná, je hustá a má sklovitou barvu, vmícháme do ní cibuli s vejci a krátce povaříme. Vajíčka se srazí. Do krkonošského kysela stačí už jen přidat uvařené, na kostičky nakrájené brambory a kyselo můžeme podávat.

Kačák autor receptu:

Krkonošské kyselo

Počet přidaných receptů: 48

Ingredience

na porce
4,6
skvělý recept
121 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Krkonošské kyselo

Recept se nachází v 308 kuchařkách
Pele_Mele aj v obrázkoch
daewoo
Pele_Mele aj v obrázkoch 4517 receptů
KDI
VARENIE 6187 receptů
veriri
Papáníčko 2886 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Krkonošské kyselo

Celkový počet komentářů u receptu: 54
  • Kvásek Jiřin 12.04.2015 10:50:36

    Vařil jsem již několikrát. Super chuť a příjemné trávení. Kvásek používám sušený (samozřejmě až po oživení). Dá se koupit dnes skoro všude. Např. www.jodlouny.cz

  • krkonošské kyselo verča 08.04.2014 09:46:58

    Můžete mě někdo poradit,kde seženu kvásek na kyselo?Nevím,kde by ho v okolí Prahy prodávali.Díky V.

    • Re: krkonošské kyselo Tessy 24.01.2015 11:24:06

      Kvásek se dá v Praze sehnat v "Pekařství Kvásek" v Praze 5 -Košíře, Plzeňská 246/57,každý den čerstvý, tramvaji do zastávky u Zvonu.

    • Re: krkonošské kyselo Jirka 09.04.2014 19:23:00

      Na Proseku na Vysočanský byly stánky a v jednom prodávali kvas. Jen taková rada kupovaný kvas bývá občas těsto občas kvas. Kvas je řidší, výsledek je ale stejný. Jen je potřeba dát víc kvasu než těsta.

      • Re: Re: krkonošské kyselo Jana 14.04.2014 06:23:46

        Konečně někdo popsal, jak se dělá pravé kyselo. Většinou to jsou takové ty "vylepšováky" - jako okyselit octem, uvařit v masovém vývaru, zjemnit smetanou.... Je to nesmysl, protože obyvatelé Krkonoš byli chudí a kyselo bylo základním a dostupným pokrmem. Mléko, smetana a vývar byly drahocenné a využívaly se svátečně, kdežto pravé kyselo bylo denním chlebem horalů.

        • Re: Re: Re: krkonošské kyselo Majda 28.07.2014 11:13:51

          Zdravím, jsem z Krkonoš, tak bych asi měla vědět, že u nás prodávají balíček 200-250 g. Ten namočím, nejlépe přes noc, ale stačí i cca 4 hodiny, do vody. 1 balíček max. do litru vody (spíš méně). Pak namočím sušené houby (po stejný čas). Houby dám s trochou vody a kmínem vařit, když jsou měkké, vliju přes cedník rozmíchaný kvas a povařím. Stačí pár minut, jen co to zhoustne a mouka v kvasu se převaří. Nechám to husté (hodně) a zředím mlékem, klidně na 2násobné množství. Pak stačí jen osolit a je hotovo, Zvlášť uvařím brambory, ať dá každý kolik chce a do kysela ještě přidám vejce: zvlášť usmažit tak 2 vejce a zamíchat. Na každý talíř ještě trochu usmažené cibulky na másle. Je toho max. střední hrnec, určitě ne 4 litry:-) Dobrou chuť.

    • Re: krkonošské kyselo horal3310 10.04.2014 18:05:29

      nejjednoduší je ho nekupovat ale podle potřeby si ho vyrobit sám.Stačí koupit žitnou mouku(podotýkám že musí být 100% žitná,ne nějaká s příměsí čehokoli),dá se koupit skoro v každém supermarketu cca za dvacku kilo.Pak stačí dát tak 250g mouky do nějaké menší a hlubší mísy,zalít vlažnou vodou,vymíchat na konzistenci asi jako na palačinky,dát mísu do nějaké větší mísi pro případ že by kvásek moc vzešel aby si člověk nezaneřádil kvartý,postavit mísy někam kde není průvan a pokud možno stálé teplo no a pak už stačí jen čekat.Někdy 24 hodin,jindy 3 dni,to podle tepla a mouky,sem tam promíchat,mít zakryté utěrkou.Až začnou kvasinky pracovat,začne kvásek nabývat,pak se dá dokrmovat jak moukou tak vodou a je to.Uděláte kyselo,zbyteček dáte do skenice,uzavřete víčkem s malou dírkou(fláknout kladívkem do hřebíku určitě dokážete)no a máte kvas na příště.Mouka,voda,zbytek kvasu z ledničky a kvásek vám vzejde za pár hodin.
      Jo,moc nevěřte tomu že když vám někde prodají kvas tak že to je kvas jako dělala babička.Ani náhodou.Pořádný kyselo bude vždy jen z kvasu co si uděláte doma a nebo z nějaký malý soukromý pekárničky kde ještě vědí co je žitný chléb.A když se budete snažit tak si ten chleba ze svého kvásku upečete sama,je to super.

  • Text komentáře byl smazán. venda (tecka) gregrova 09.11.2014 09:12:33

    Text komentáře byl smazán.

    • Re: Komentář k receptu Krkonošské kyselo kolibřík 30.11.2014 17:54:09

      Jo může to chutnat, ale už to není kyselo jak ho jedli naši předci. V Praze ve Stodůlkách byla na Jeremiášově restaurace vedle Delvity ( co z toho je teď nevím). A kuchař mě přesvědčoval, že v kyselu má být kysané zelí. Nedal si vymluvit že je to blbost.

    • Re: Komentář k receptu Krkonošské kyselo Strom 30.11.2014 17:22:02

      Jj, masox a kilo vegety. To muselo být labůžo.

Celkový počet komentářů: 54
Nalezeno receptů: 54
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Krkonošské kyselo
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Palmový olej - vliv na naše zdraví a dopad na světovou ekologii

    Palmový olej - vliv na naše zdraví a dopad na světovou ekologii

    Palmový olej je rostlinný jedlý olej získaný z oplodí palmových semen, tedy z tkáně obklopující semeno. Získává se z palmy olejné, má světle žlutou až oranžovou barvu a patří k nejběžnějším rostlinným olejům. Palmový olej nemá podle studií žádný pozitivní vliv na naše zdraví, spíše naopak. Je dokonce nazýván levným zabijákem, kterého denně dostáváme do těla v podobě sušenek, pečiva i mnoha jiných potravin. Důvod je zřejmý - je velmi levný. Nadměrná produkce a konzumace palmového oleje tak podle všeho ohrožuje nejen naše zdraví, ale i životní prostředí.

  • Kojenecká kolika aneb aby bříško nebolelo

    Kojenecká kolika aneb aby bříško nebolelo

    Bolesti bříška spojené s kojeneckou kolikou jsou jedním z nejčastějších problémů malých miminek. Nejedna maminka neví, jak utišit své plačící dítě a pomoci mu od potíží. Jaké jsou příčiny a jak miminku ulevit?




přidat nový recept