Krkonošské kyselo

1 h 15 min | polévka | 4 porce | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 113407x
V našem kraji je kyselo obvzlášť oblíbené, třeba i vy přijdete na chuť.
Komentáře receptu 52
Uvařil jsem to (Recept vařilo 22 lidí)


Postup přípravy receptu

Chlebový kvásek namočíme do 4 litrů studené vody. Promícháme a necháme alespoň 1 hodinu stát. Nejlépe ale, když si vzpomenete a namočíte ho už přes noc. Sušené houby namočíme na 10 minut do hrnku s vodou, aby houby změkly. Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Uvařené měkké brambory oloupeme a nakrájíme na větší kostičky.

Předem namočený kvásek ve vodě rozkvedláme, přidáme sůl, kmín, houby a vaříme skoro hodinu, než kvásek zesklovatí a postupně zhoustne. Během vaření mícháme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Usmažíme ji na másle dozlatova.

K cibuli přidáme syrová vejce a zlehka promícháme. Vejce nesmažíme, mají zůstat částečně syrová. Když už voda s kváskem není kalná, je hustá a má sklovitou barvu, vmícháme do ní cibuli s vejci a krátce povaříme. Vajíčka se srazí. Do krkonošského kysela stačí už jen přidat uvařené, na kostičky nakrájené brambory a kyselo můžeme podávat.

Kačák autor receptu:

Krkonošské kyselo

Počet přidaných receptů: 48

Ingredience

na porce
Vaše cena 7900 běžně 45000 Kč sleva 82 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,6
skvělý recept
107 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Krkonošské kyselo

Recept se nachází v 285 kuchařkách
Pele_Mele aj v obrázkoch
daewoo
Pele_Mele aj v obrázkoch 4517 receptů
veriri
Papáníčko 2886 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Krkonošské kyselo

Celkový počet komentářů u receptu: 52
  • Text komentáře byl smazán. venda (tecka) gregrova 09.11.2014 09:12:33

    Text komentáře byl smazán.

    • Re: Komentář k receptu Krkonošské kyselo kolibřík 30.11.2014 17:54:09

      Jo může to chutnat, ale už to není kyselo jak ho jedli naši předci. V Praze ve Stodůlkách byla na Jeremiášově restaurace vedle Delvity ( co z toho je teď nevím). A kuchař mě přesvědčoval, že v kyselu má být kysané zelí. Nedal si vymluvit že je to blbost.

    • Re: Komentář k receptu Krkonošské kyselo Strom 30.11.2014 17:22:02

      Jj, masox a kilo vegety. To muselo být labůžo.

  • Komentář k receptu Krkonošské kyselo Lara 11.10.2014 11:34:40

    V Liberci v pekarstvi Blaha ho prodavaji v malych flastickach a je super. Dekuji za recept!

  • Dobrý recept ja (tecka) groh 23.09.2014 10:50:52

    Děkuji za recept,je to vážně moc dobré kyselo. A jak tu někteří píší,že je to moc 4l vody,tak nevím. Vařil jsem podle receptu a výsledek je super.

  • Komentář k receptu Krkonošské kyselo Majda 28.07.2014 11:19:10

    Vařit kvas hodinu? To bych chtěla vidět, jak to houstne, připaluje se to, stačí vařit pár minut za stálého míchání. Když je moc vody, nezhoustne to ani náhodou. doporučuji zkusit méně vody, zředit se to dá vždy. Z balíčku 200 g kvasu je malý hrnek kysela.

  • krkonošské kyselo verča 08.04.2014 09:46:58

    Můžete mě někdo poradit,kde seženu kvásek na kyselo?Nevím,kde by ho v okolí Prahy prodávali.Díky V.

    • Re: krkonošské kyselo Jirka 09.04.2014 19:23:00

      Na Proseku na Vysočanský byly stánky a v jednom prodávali kvas. Jen taková rada kupovaný kvas bývá občas těsto občas kvas. Kvas je řidší, výsledek je ale stejný. Jen je potřeba dát víc kvasu než těsta.

      • Re: Re: krkonošské kyselo Jana 14.04.2014 06:23:46

        Konečně někdo popsal, jak se dělá pravé kyselo. Většinou to jsou takové ty "vylepšováky" - jako okyselit octem, uvařit v masovém vývaru, zjemnit smetanou.... Je to nesmysl, protože obyvatelé Krkonoš byli chudí a kyselo bylo základním a dostupným pokrmem. Mléko, smetana a vývar byly drahocenné a využívaly se svátečně, kdežto pravé kyselo bylo denním chlebem horalů.

        • Re: Re: Re: krkonošské kyselo Majda 28.07.2014 11:13:51

          Zdravím, jsem z Krkonoš, tak bych asi měla vědět, že u nás prodávají balíček 200-250 g. Ten namočím, nejlépe přes noc, ale stačí i cca 4 hodiny, do vody. 1 balíček max. do litru vody (spíš méně). Pak namočím sušené houby (po stejný čas). Houby dám s trochou vody a kmínem vařit, když jsou měkké, vliju přes cedník rozmíchaný kvas a povařím. Stačí pár minut, jen co to zhoustne a mouka v kvasu se převaří. Nechám to husté (hodně) a zředím mlékem, klidně na 2násobné množství. Pak stačí jen osolit a je hotovo, Zvlášť uvařím brambory, ať dá každý kolik chce a do kysela ještě přidám vejce: zvlášť usmažit tak 2 vejce a zamíchat. Na každý talíř ještě trochu usmažené cibulky na másle. Je toho max. střední hrnec, určitě ne 4 litry:-) Dobrou chuť.

Celkový počet komentářů: 52
Nalezeno receptů: 52
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Krkonošské kyselo
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Sledování 3D filmů - dětem hrozí fatální následky!

    Sledování 3D filmů - dětem hrozí fatální následky!

    3D promítání filmů už není nic výjimečného, a to nejen v kině, ale i v domácích podmínkách. Často si ani neuvědomujeme, že sledování pohádek ve 3D může ovlivňovat zrak našich dětí, zejména jsou-li mladší 6 let. Jaké mohou být následky?

  • Význam a symbolika rozsvěcení adventního věnce

    Význam a symbolika rozsvěcení adventního věnce

    Máme za sebou druhou adventní neděli a radostně očekávaný Štědrý den je zase o krůček blíž. Na adventním věnci, který zdobí naše stoly pokryté svátečním ubrusem, jsme zapálili už druhou svíčku. Víte, odkud k nám přišel tento zvyk a jaký má význam? Proč takto postupně zapalujeme právě čtyři svíčky a co symbolizuje jejich světlo?




přidat nový recept