Krkonošské kyselo

1 h 15 min | polévka | 4 porce | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 94755x
V našem kraji je kyselo obvzlášť oblíbené, třeba i vy přijdete na chuť.
Komentáře receptu 47
Uvařil jsem to (Recept vařilo 19 lidí)


Postup přípravy receptu

Chlebový kvásek namočíme do 4 litrů studené vody. Promícháme a necháme alespoň 1 hodinu stát. Nejlépe ale, když si vzpomenete a namočíte ho už přes noc. Sušené houby namočíme na 10 minut do hrnku s vodou, aby houby změkly. Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Uvařené měkké brambory oloupeme a nakrájíme na větší kostičky.

Předem namočený kvásek ve vodě rozkvedláme, přidáme sůl, kmín, houby a vaříme skoro hodinu, než kvásek zesklovatí a postupně zhoustne. Během vaření mícháme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Usmažíme ji na másle dozlatova.

K cibuli přidáme syrová vejce a zlehka promícháme. Vejce nesmažíme, mají zůstat částečně syrová. Když už voda s kváskem není kalná, je hustá a má sklovitou barvu, vmícháme do ní cibuli s vejci a krátce povaříme. Vajíčka se srazí. Do krkonošského kysela stačí už jen přidat uvařené, na kostičky nakrájené brambory a kyselo můžeme podávat.

Kačák autor receptu:

Krkonošské kyselo

Počet přidaných receptů: 48

Ingredience

na porce
Vaše cena 999 běžně 21100 Kč sleva 95 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,6
skvělý recept
104 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Krkonošské kyselo

Recept se nachází v 277 kuchařkách
Pele_Mele aj v obrázkoch
daewoo
Pele_Mele aj v obrázkoch 4517 receptů
veriri
Papáníčko 2886 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Krkonošské kyselo

Celkový počet komentářů u receptu: 47
  • Komentář k receptu Krkonošské kyselo Majda 28.07.2014 11:19:10

    Vařit kvas hodinu? To bych chtěla vidět, jak to houstne, připaluje se to, stačí vařit pár minut za stálého míchání. Když je moc vody, nezhoustne to ani náhodou. doporučuji zkusit méně vody, zředit se to dá vždy. Z balíčku 200 g kvasu je malý hrnek kysela.

  • krkonošské kyselo verča 08.04.2014 09:46:58

    Můžete mě někdo poradit,kde seženu kvásek na kyselo?Nevím,kde by ho v okolí Prahy prodávali.Díky V.

    • Re: krkonošské kyselo Jirka 09.04.2014 19:23:00

      Na Proseku na Vysočanský byly stánky a v jednom prodávali kvas. Jen taková rada kupovaný kvas bývá občas těsto občas kvas. Kvas je řidší, výsledek je ale stejný. Jen je potřeba dát víc kvasu než těsta.

      • Re: Re: krkonošské kyselo Jana 14.04.2014 06:23:46

        Konečně někdo popsal, jak se dělá pravé kyselo. Většinou to jsou takové ty "vylepšováky" - jako okyselit octem, uvařit v masovém vývaru, zjemnit smetanou.... Je to nesmysl, protože obyvatelé Krkonoš byli chudí a kyselo bylo základním a dostupným pokrmem. Mléko, smetana a vývar byly drahocenné a využívaly se svátečně, kdežto pravé kyselo bylo denním chlebem horalů.

        • Re: Re: Re: krkonošské kyselo Majda 28.07.2014 11:13:51

          Zdravím, jsem z Krkonoš, tak bych asi měla vědět, že u nás prodávají balíček 200-250 g. Ten namočím, nejlépe přes noc, ale stačí i cca 4 hodiny, do vody. 1 balíček max. do litru vody (spíš méně). Pak namočím sušené houby (po stejný čas). Houby dám s trochou vody a kmínem vařit, když jsou měkké, vliju přes cedník rozmíchaný kvas a povařím. Stačí pár minut, jen co to zhoustne a mouka v kvasu se převaří. Nechám to husté (hodně) a zředím mlékem, klidně na 2násobné množství. Pak stačí jen osolit a je hotovo, Zvlášť uvařím brambory, ať dá každý kolik chce a do kysela ještě přidám vejce: zvlášť usmažit tak 2 vejce a zamíchat. Na každý talíř ještě trochu usmažené cibulky na másle. Je toho max. střední hrnec, určitě ne 4 litry:-) Dobrou chuť.

    • Re: krkonošské kyselo horal3310 10.04.2014 18:05:29

      nejjednoduší je ho nekupovat ale podle potřeby si ho vyrobit sám.Stačí koupit žitnou mouku(podotýkám že musí být 100% žitná,ne nějaká s příměsí čehokoli),dá se koupit skoro v každém supermarketu cca za dvacku kilo.Pak stačí dát tak 250g mouky do nějaké menší a hlubší mísy,zalít vlažnou vodou,vymíchat na konzistenci asi jako na palačinky,dát mísu do nějaké větší mísi pro případ že by kvásek moc vzešel aby si člověk nezaneřádil kvartý,postavit mísy někam kde není průvan a pokud možno stálé teplo no a pak už stačí jen čekat.Někdy 24 hodin,jindy 3 dni,to podle tepla a mouky,sem tam promíchat,mít zakryté utěrkou.Až začnou kvasinky pracovat,začne kvásek nabývat,pak se dá dokrmovat jak moukou tak vodou a je to.Uděláte kyselo,zbyteček dáte do skenice,uzavřete víčkem s malou dírkou(fláknout kladívkem do hřebíku určitě dokážete)no a máte kvas na příště.Mouka,voda,zbytek kvasu z ledničky a kvásek vám vzejde za pár hodin.
      Jo,moc nevěřte tomu že když vám někde prodají kvas tak že to je kvas jako dělala babička.Ani náhodou.Pořádný kyselo bude vždy jen z kvasu co si uděláte doma a nebo z nějaký malý soukromý pekárničky kde ještě vědí co je žitný chléb.A když se budete snažit tak si ten chleba ze svého kvásku upečete sama,je to super.

  • Komentář k receptu Krkonošské kyselo Pavlína 12.05.2014 14:20:34

    kvásek se dá koupit skoro v každým "stánečku" s Tanvaldským pečivem ,aspoň u nás v Jablonci :-) 250g za 12 Kč a máte 4 litry zdravé ýživné polévky ...

  • krkonošské kyselo verča 08.04.2014 09:46:11

    Můžete mě někdo poradit,kde seženu kvásek na kyselo?Nevím,kde by ho v okolí Prahy prodávali.Díky V.

    • Re: krkonošské kyselo Alena 08.04.2014 22:08:02

      Sušený kvas jsem koupila v Praze ul. Milady Horákové, asi 20 Kč. Dala jsem celý sáček, ale stačila by půlka.
      Zapomněla jsem doplnit : ve Zdravé výživě, někde kolem Kamenické.

    • Re: krkonošské kyselo Alena 08.04.2014 21:55:22

      Sušený kvas jsem koupila v Praze ul. Milady Horákové, asi 20 Kč. Dala jsem celý sáček, ale stačila by půlka.

Celkový počet komentářů: 47
Nalezeno receptů: 47
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Krkonošské kyselo
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Manuál pro pevná prsa

    Manuál pro pevná prsa

    Prsa jsou odpradávna symbolem ženství a mateřství. Každá z nás touží po souměrnosti, pevnosti a dokonalé velikosti. Názory na to, která jsou ta nej, se různí. Ovšem vyplatí se vědět pár triků, které prsům prospívají.

  • Špatná nálada, nebo deprese? Rozpoznejte příznaky!

    Špatná nálada, nebo deprese? Rozpoznejte příznaky!

    Depresemi v současné době trpí spousta lidí. Je to víceméně choroba současnosti. Je zjištěno, že nějakou formu deprese prožije za svůj život až 15 % lidí, přičemž ženy jsou k této poruše náchylnější. Snížil se také věk, ve kterém se nejčastěji poprvé s depresí potkáváme - je to už kolem třicátého roku.




přidat nový recept