Krkonošské kyselo

1 h 15 min | polévka | 4 porce | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 172342x
V našem kraji je kyselo obvzlášť oblíbené, třeba i vy přijdete na chuť.
Komentáře receptu 59
Uvařil jsem to (Recept vařilo 24 lidí)


Postup přípravy receptu

Chlebový kvásek namočíme do 4 litrů studené vody. Promícháme a necháme alespoň 1 hodinu stát. Nejlépe ale, když si vzpomenete a namočíte ho už přes noc. Sušené houby namočíme na 10 minut do hrnku s vodou, aby houby změkly. Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Uvařené měkké brambory oloupeme a nakrájíme na větší kostičky.

Předem namočený kvásek ve vodě rozkvedláme, přidáme sůl, kmín, houby a vaříme skoro hodinu, než kvásek zesklovatí a postupně zhoustne. Během vaření mícháme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Usmažíme ji na másle dozlatova.

K cibuli přidáme syrová vejce a zlehka promícháme. Vejce nesmažíme, mají zůstat částečně syrová. Když už voda s kváskem není kalná, je hustá a má sklovitou barvu, vmícháme do ní cibuli s vejci a krátce povaříme. Vajíčka se srazí. Do krkonošského kysela stačí už jen přidat uvařené, na kostičky nakrájené brambory a kyselo můžeme podávat.

Kačák autor receptu:

Krkonošské kyselo

Počet přidaných receptů: 48

Ingredience

na porce
Vaše cena 990 běžně 6600 Kč sleva 85 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,5
skvělý recept
132 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Krkonošské kyselo

Recept se nachází v 318 kuchařkách
Pele_Mele aj v obrázkoch
daewoo
Pele_Mele aj v obrázkoch 4517 receptů
KDI
VARENIE 8295 receptů
veriri
Papáníčko 2886 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Krkonošské kyselo

Celkový počet komentářů u receptu: 59
  • (krkonošské)kyselo milda 15.01.2016 13:55:40

    Kyselo trochu jinak.Nevím jestli je to kyselo krkonošské,ale recept mám přímo
    z krkonoš resp.z benecka.Před více jak 40ti lety jsem byl s našim řezníkem
    na návštěvě u jeho rodičů na benecku a moje maminka si od nich přivezla
    tento recept.Ale pozor,je na 6-7l polévky,ale máme to vždy na 1 den,protože
    musím podělit i příbuzné.
    Tak tedy.Asi ve 2 litrech vody uvaříme do měkka tak 1litr nakrájených čerstvých
    hub(v zimě dávám mražené)Nebojte se mražených hub.Je mi už 63roků a jsem
    tady.Asi po 15ti minutách varu dolijeme vodou asi do 4litrů a přivedeme k varu.
    Poté přidáme 1l 3,5% mléka.Připravíme si do hrnku 6-7 vajec,přičemž lehce
    propíchneme žloutky vidličkou.(nemícháme) Asi v 1/2l studené vody si rozšleháme 6-7vrchovatých lžíc hladké mouky.Když se voda,mléko a houby opět vaří,za stálého míchání přiléváme rozkvrdlanou mouku.Pozor!Od této chvíle musíme
    polévku stále míchat ode dna plochou vařečkou,jinak se u dna přichyti.Jakmile
    se polévka trochu začne vařit,za lehkého míchání přidáme všechna vejce a polévku odstavíme.Polévky musí být tolik,aby se do ní ještě vešly brambory
    které jsme si předem uvařili(nakrájené).Můžeme je dávat podle chuti na talíř než
    naléváme polévku.Odstavenou pojévku osolíme a přidáme asi4-5 lžíc octa.(podle chuti).Pokud neservírujeme hned tak polévku občas zamícháme aby se neudělal škraloup.Nechte si chutnat.

    • Re: (krkonošské)kyselo Terezicka 31.03.2016 12:40:19

      To vypadá spíš jako recept, kterému babička z Krkonoš říkala Hladká Ančka (bílá houbová polévka, jen bez brambor a octa). Jak v tom není kvásek, není to kyselo.

    • Re: (krkonošské)kyselo Kubík 13.02.2016 02:49:21

      Ocet do kysela a žádný kvásek?
      To prostě není kyselo ani omylem!!!

  • Text komentáře byl smazán. venda (tecka) gregrova 09.11.2014 09:12:33

    Text komentáře byl smazán.

    • Re: Komentář k receptu Krkonošské kyselo kolibřík 30.11.2014 17:54:09

      Jo může to chutnat, ale už to není kyselo jak ho jedli naši předci. V Praze ve Stodůlkách byla na Jeremiášově restaurace vedle Delvity ( co z toho je teď nevím). A kuchař mě přesvědčoval, že v kyselu má být kysané zelí. Nedal si vymluvit že je to blbost.

      • Re: Re: Komentář k receptu Krkonošské kyselo Jirka 08.11.2015 18:29:18

        Není to blbost - do šumavského kysela zelí patří. V případě krkonošského kysela to ale blbost je. Záleží na tom, odkud jsme.

    • Re: Komentář k receptu Krkonošské kyselo Strom 30.11.2014 17:22:02

      Jj, masox a kilo vegety. To muselo být labůžo.

  • krkonošské kyselo verča 08.04.2014 09:46:58

    Můžete mě někdo poradit,kde seženu kvásek na kyselo?Nevím,kde by ho v okolí Prahy prodávali.Díky V.

    • Re: krkonošské kyselo horal3310 10.04.2014 18:05:29

      nejjednoduší je ho nekupovat ale podle potřeby si ho vyrobit sám.Stačí koupit žitnou mouku(podotýkám že musí být 100% žitná,ne nějaká s příměsí čehokoli),dá se koupit skoro v každém supermarketu cca za dvacku kilo.Pak stačí dát tak 250g mouky do nějaké menší a hlubší mísy,zalít vlažnou vodou,vymíchat na konzistenci asi jako na palačinky,dát mísu do nějaké větší mísi pro případ že by kvásek moc vzešel aby si člověk nezaneřádil kvartý,postavit mísy někam kde není průvan a pokud možno stálé teplo no a pak už stačí jen čekat.Někdy 24 hodin,jindy 3 dni,to podle tepla a mouky,sem tam promíchat,mít zakryté utěrkou.Až začnou kvasinky pracovat,začne kvásek nabývat,pak se dá dokrmovat jak moukou tak vodou a je to.Uděláte kyselo,zbyteček dáte do skenice,uzavřete víčkem s malou dírkou(fláknout kladívkem do hřebíku určitě dokážete)no a máte kvas na příště.Mouka,voda,zbytek kvasu z ledničky a kvásek vám vzejde za pár hodin.
      Jo,moc nevěřte tomu že když vám někde prodají kvas tak že to je kvas jako dělala babička.Ani náhodou.Pořádný kyselo bude vždy jen z kvasu co si uděláte doma a nebo z nějaký malý soukromý pekárničky kde ještě vědí co je žitný chléb.A když se budete snažit tak si ten chleba ze svého kvásku upečete sama,je to super.

      • Re: Re: krkonošské kyselo Jirka 08.11.2015 18:27:07

        Jsem z podkrkonoší a tohle je přesně recept jaký vařila babička a vaří i mamka. Dát vařit houby, přidat kvásek, zředit mlékem. Na másle míchané vejce a vedle na talíř (někdo dává přímo do kysela) šťouchané brambory s opečenou cibulkou

Celkový počet komentářů: 59
Nalezeno receptů: 59
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Krkonošské kyselo
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Rebarbora - zdravá i život ohrožující zelenina

    Rebarbora - zdravá i život ohrožující zelenina

    Rebarbora je zelenina více tváří - je velmi zdravá a nebezpečná zároveň. Proto je její správná příprava tak důležitá. Teprve když správně zacházíte s kyselinou šťavelovou, kterou rebarbora obsahuje, dokáže vaše tělo využít obsažené zdraví prospěšné látky. Sezóna rebarbory je krátká, proto bychom se právě v těchto dnech měli vrhnout na její nákup či sklizeň.

  • Začíná období zánětů močových cest

    Začíná období zánětů močových cest

    Venku se otepluje, což je zjara poměrně zrádný fakt. Mnohdy díky naší touze po sluníčku dochází k našemu vlastnímu prochlazení. S tím často dochází i k velmi nepříjemné nemoci - zánětu močových cest.




přidat nový recept