V hrnci rozpálíme olej, osmažíme na něm drobně nakrájenou cibulku, pak přidáme propláchnutou rýži a krátce osmahneme. Zalijeme teplou vodou, přidáme bujon a dosolíme. Místo bujonu můžeme použít hotový vývar, pokud máme. Rýži vaříme zvolna do změknutí zhruba 15 minut. Očištěnou mrkev nakrájíme na malé kostičky a přidáme k rýži. Dáme ji hned, aby dostatečně změkla. Stejně tak nakrájíme papriku a přidáme ji spolu s hráškem k rýži před tak 5 minut před jejím dovařením.
Zároveň ve velké pánvi rozpálíme olej a osmažíme na něm kotlety tak 6 minut z každé strany. Ty jsme předtím omyli, osušili, nasolili a opepřili. Kotlety zůstanou šťavnaté, když je dáme do velmi rozpáleného oleje. Na jejich povrchu tak vznikne kůrka a vnitřek je zůstane měkký. Pak kotlety dopékáme pomaleji.
Mezitím si nakrájíme menší cibuli na kolečka. Opereme petrželku. Část si odložíme na ozdobu, zbytek nasekáme nahrubo.
Maso vyjmeme z pánve a udržujeme v teple. Ve výpeku krátce osmahneme kolečka cibule. Přidáme smetanu a protlak, osolíme a opepříme. Rýži slijeme.
Vepřové kotlety dáme na talíře, přidáme zeleninovou rýži jako přílohu a ozdobíme petrželkou. Vepřové kotlety se zeleninovou rýží podáváme jako hlavní chod.