Vyzkoušejte recept na netradiční pikantní hamburgery z vepřového masa s jablkem, bylinkami a voňavým kořením. Maso připravujeme na lávovém grilu.
1 ks | jablko |
0.5 ks | ledový salát |
1 lžička | celý černý pepř |
1 hrst | čerstvá šalvěj |
1 lžička | celý bílý pepř |
6 ks | hamburgerová bulka |
600 g | vepřová krkovice bez kosti |
2-3 lžíce | čerstvá strouhanka |
1 lžíce | celý koriandr |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
hrubozrnná anglická hořčice | |
podle potřeby | |
máslo |
Vepřové maso nakrájíme na kousky a umeleme. Oloupané a jádřince zbavené menší jablko nakrájíme na kostičky a čerstvou šalvěj jemně nasekáme. Na horké pánvi za stálého míchání upražíme kuličky koriandru, černého a bílého pepře. Jakmile začnou "praskat" a uvolní svoji vůni, přendáme je do hmoždíře a ještě teplé rozdrtíme. V míse promícháme maso s jablkem, nasekanou šalvějí, rozdrceným kořením a čerstvou bílou strouhankou. Směs osolíme, důkladně prohněteme a necháme asi 30 minut odležet v chladu. Odleženou masovou směs opět důkladně prohněteme a mokrýma rukama tvoříme placičky vysoké asi 1,5 - 2 cm o průměru velikosti žemle. Placičky klademe na rozpálený a olejem potřený gril a pečeme z jedné strany asi 2 - 3 minuty. Poté maso otočíme, na každý burger položíme plátek másla a zvolna dopečeme. Nakonec plátky ještě jednou krátce otočíme, aby nasákly z obou stran jemnou chuť másla. Hamburgerové housky rozkrojíme a potřeme tenkou vrstvou změklého másla. Housky ogrilujeme namazanou stranou dolů dozlatova. Salát očistíme a natrháme na kousky. Rozpečené poloviny hamburgerové housky poklademe listy salátu, na ně umístíme opečené maso, které potřeme hrubozrnnou hořčicí, přiklopíme druhou polovinou housky a ihned podáme. Pokud je pro někoho hrubozrnná hořčice moc ostrá, můžeme ji v poměru 1:1 zjemnit majonézou. Kořeněné vepřové hamburgery podáváme teplé jako svačinku, chuťovku nebo večeři.
Langoše, bramboráky a burgery jako ze stánku
Letní radovánky jsou v plném proudu a s nimi souvisí i oblíbené pokrmy, které si s oblibou dáváme na koupalištích, letních festivalech, poutích apod. Aby vám chutnalo stejně tak doma, máme pro vás pár receptů na langoše, domácí burgery, sendviče a bramboráky, které jsou čtenáři prověřené a vždycky se podaří.
Videorecept: Burgery z červených fazolí, po kterých se jen zapráší
Skvělá alternativa nejen pro vegetariány, ale i pro všechny masožravce, kteří občas rádi do svého jídelníčku zařadí něco nového a zdravějšího. Méně kalorické, lépe stravitelné a chuťově vynikající - takové jsou burgery z červených fazolí, které vás dnes naučíme.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena