Klasický španělský ptáček

2 h 30 min | hlavní chod | česká kuchyně | recept zobrazen: 495091x
Španělský ptáček, jak mne ho naučila babička. Bez příkras a novot.
Komentáře receptu 180
Uvařil jsem to (Recept vařilo 199 lidí)


Postup přípravy receptu

Hovězí maso odblaníme a nakrájíme na tenké plátky. Plátky masa dobře naklepeme, ale jen tak, abychom do nich neudělali díry. Čím lépe je maso naklepané, tím méně je potřeba jej dusit. Naklepané plátky masa osolíme a opepříme.

Vajíčka uvaříme v osolené vodě natvrdo, vychladíme je a dvě nakrájíme na čtvrtky. Sterilované okurky nakrájíme na půlky. Špekáčky oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.

Plátky masa potřeme hořčicí a na každý položíme plátek anglické slaniny. Doprostřed plátku položíme vejce, špekáček i okurku a plátky masa svineme. Pomocí režné nitě plátky dobře omotáme a svážeme hlavně konce, aby nám náplň "neutekla".

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rozehřejeme tuk, na kterém orestujeme cibuli. Do zlatavé cibule vložíme ptáčky a ze všech stran je opékáme.

Mezitím si v rychlovarné konvici (za dob babičky se voda vařila na plotně) uvaříme vodu a nalijeme ji do hrnce na kostku bujónu a dobře metličkami rozmícháme. Vzniklý vývar nalijeme na opečené španělské ptáčky, zamícháme a přikryté poklicí za občasného promíchání necháme asi 90 - 120 minut dusit. Můžeme použít i papinův hrnec, kde je doba dušení pouze asi 45 minut.

Třetí vajíčko i sterilované okurky nakrájíme na kostičky. Ptáčky vyndáme a udržujeme teplé. Do omáčky přidáme vejce i okurky a prohřejeme ji. Ve vodě si metličkami rozmícháme mouku, sůl i pepř a těstíčko nalijeme do omáčky. Přilijeme nálev z okurek a za občasného míchání omáčku 20 minut provaříme. Podle chuti přisolíme nebo dopepříme a vrátíme prohřát ptáčky zbavené nití.

Klasické španělské ptáčky podáváme s domácími houskovými knedlíky.

.Renča. autor receptu:

Klasický španělský ptáček

Počet přidaných receptů: 1361

Ingredience

Vaše cena 599 běžně 5960 Kč sleva 90 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,7
skvělý recept
669 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Klasický španělský ptáček

Recept se nachází v 2089 kuchařkách
.Renča.
V hlavní roli HOVĚZÍ 27 receptů
Dajpum
Dagmařiny Recepty 2624 receptů
Jonyho kuchařka
elí
Jonyho kuchařka 2722 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Klasický španělský ptáček

Celkový počet komentářů u receptu: 180
  • Komentář k receptu Klasický španělský ptáček Martina 18.10.2014 11:22:46

    At zije bujon :-D ... Ptacci jsou v hrnci, se nadlabneme :-D ...

  • Petricek 05.01.2013 18:36:54

    na pohlad a pocutie to vyzera dobre. ALE.. pises ze to je podla babickinho receptu bez prikras a novot.. no nase babicky by sa tej kocke extra silneho bujonu veru cudovali

    • Re: L. 01.10.2014 22:27:06

      vubec si tech mameludu nevsimej... kazdy si muze navstivit vsechny stranky vsech zemich...a nejaci vymyzanci nemaji co rozkazovat jakou stranku kdo otevre....no jo nejspis doma jen sedi a michaji si kostky do jidla a uz z toho blbnou :-) :-) :-)

    • Petricek Emily 15.04.2013 16:37:20

      Je mi 69 let a už moje babička Adéla používala při vaření kostku maggi, což byla obdoba masoxu ( bujonu v kostce). Polévkové koření MAGGI v kostce a v hranatých hnědých lahvičkách s vysokým hrdlem bylo používáno už na konci 19. století.

      • Re: Petricek Angel 28.07.2013 09:29:33

        No vidíš, mě je 35 a už moje babička narozená roku 1919 věděla, že v těch "umělotinách" není nic dobrého a nepoužívala je :)

        • Re: Re: Petricek mont 26.05.2014 22:23:33

          angel, to snad už byla prababička, že, hmmm, tak tu asi budeš hodně pamatovat

          • Re: Re: Re: Petricek L. 01.10.2014 22:20:35

            co to meles proc prababicka? me je 27 a moje babicka se narodila taky 1919..
            jo a k te kostce.. nu jelikoz do ceska uz tak dovazeji odpad(jidlo) tak proc si zdravi jeste nicit nejakymi srackami v kostce...

      • Re: Petricek Joza 12.06.2013 18:31:36

        Ano ano svata pravda, nase babicka take pouzivala Maggi. Jen na slovensku se porad necemu divej :o( Tak si chodte na svoje servery, my vam tam taky nelezem!

        • Re: Re: Petricek žanda 17.06.2013 11:39:00

          To je hloupý argument! Proč by slováci nemohli psát do českých diskuzí, proto diskuze jsou, aby každý napsal svůj názor. Doufám, že doba, kdy se nařizovalo co se smí a co ne je za námi. I když mnozí po ní zase touží.

          • Re: Re: Re: Petricek pavel79 01.11.2013 23:59:04

            Co je to pravda všude se s...rou hlavně že nás po rozdělení nemohli vystát.U nás v práci je jich snad víc než čechů,ale hlavně že jich 70% dělá u nás už jich mám dost.A halušek taky!!!!Ptáček je náš.

Celkový počet komentářů: 180
Nalezeno receptů: 180
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Klasický španělský ptáček
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Akné, nebo vřed? Karbunkl to je!

    Akné, nebo vřed? Karbunkl to je!

    Karbunkl carbunculos je velmi nepříjemné hnisavé onemocnění kůže. Vzniká splynutím minimálně dvou furunklů. Karbunkl je nebezpečnější, protože je větší, navíc může pronikat i do hlubších struktur kůže. Je to bolestivé zánětlivé onemocnění, projevuje se zarudnutím, otokem a někdy i teplotou.

  • Strabismus neboli šilhání - příznaky a možná léčba

    Strabismus neboli šilhání - příznaky a možná léčba

    Strabismus je porucha očí, které říkáme šilhání. Za normálního stavu jsou osy pohledů obou očí rovnoběžné. U šilhavosti vidíme poruchu právě tohoto rovnoběžného postavení, kdy osy vidění obou očí nesměřují současně k jedinému bodu. Jaké jsou možnosti léčby?




přidat nový recept