Klasický španělský ptáček

2 h 30 min | hlavní chod | česká kuchyně | recept zobrazen: 682567x
Španělský ptáček, jak mne ho naučila babička. Bez příkras a novot.
Komentáře receptu 215
Uvařil jsem to (Recept vařilo 214 lidí)


Postup přípravy receptu

Hovězí maso odblaníme a nakrájíme na tenké plátky. Plátky masa dobře naklepeme, ale jen tak, abychom do nich neudělali díry. Čím lépe je maso naklepané, tím méně je potřeba jej dusit. Naklepané plátky masa osolíme a opepříme.

Vajíčka uvaříme v osolené vodě natvrdo, vychladíme je a dvě nakrájíme na čtvrtky. Sterilované okurky nakrájíme na půlky. Špekáčky oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.

Plátky masa potřeme hořčicí a na každý položíme plátek anglické slaniny. Doprostřed plátku položíme vejce, špekáček i okurku a plátky masa svineme. Pomocí režné nitě plátky dobře omotáme a svážeme hlavně konce, aby nám náplň "neutekla".

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rozehřejeme tuk, na kterém orestujeme cibuli. Do zlatavé cibule vložíme ptáčky a ze všech stran je opékáme.

Mezitím si v rychlovarné konvici (za dob babičky se voda vařila na plotně) uvaříme vodu a nalijeme ji do hrnce na kostku bujónu a dobře metličkami rozmícháme. Vzniklý vývar nalijeme na opečené španělské ptáčky, zamícháme a přikryté poklicí za občasného promíchání necháme asi 90 - 120 minut dusit. Můžeme použít i papinův hrnec, kde je doba dušení pouze asi 45 minut.

Třetí vajíčko i sterilované okurky nakrájíme na kostičky. Ptáčky vyndáme a udržujeme teplé. Do omáčky přidáme vejce i okurky a prohřejeme ji. Ve vodě si metličkami rozmícháme mouku, sůl i pepř a těstíčko nalijeme do omáčky. Přilijeme nálev z okurek a za občasného míchání omáčku 20 minut provaříme. Podle chuti přisolíme nebo dopepříme a vrátíme prohřát ptáčky zbavené nití.

Klasické španělské ptáčky podáváme s domácími houskovými knedlíky.

.Renča. autor receptu:

Klasický španělský ptáček

Počet přidaných receptů: 1361

Ingredience

Vaše cena 1599 běžně 3535 Kč sleva 55 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,6
skvělý recept
759 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Klasický španělský ptáček

Recept se nachází v 2278 kuchařkách
.Renča.
V hlavní roli HOVĚZÍ 27 receptů
Dajpum
Dagmařiny Recepty 2627 receptů
Jonyho kuchařka
elí
Jonyho kuchařka 2732 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Klasický španělský ptáček

Celkový počet komentářů u receptu: 215
  • Komentář Zuza 22.01.2016 11:43:18

    Unavuje mě u každého jídla na každé stránce, jak kritizujete bujony, tady nejsou žádné profi recepty pro královské restaurace, pokud je v jídle bujon, neznamená to, že jídlo je špatný, každý to dělá jak on chce a jak jemu chutná a věřte, že víc jak 50% lidí v domácnostech používá bujon, včetně mě (ne vždy), narazím na takový komentáře opravdu všude a nespočetně, ti, co to tak kritizují, většinou sami kostku používají, proto nechápu takový postoj hrát si rádo by na profi kuchaře, takový chytráky od srdce nemusim. Já osobně dělám klasické vývary masové, ale občas dochutím pro silnější chuť i bujonem ;-)
    Recept je moc dobrý :-)

    • Re: Komentář Stašek 26.01.2016 10:04:42

      Recept je sice dobrý, ale místo anglické slaniny babičky dávaly obyčejnou uzenou slaninu a místo okurkového láku vrchovatou lžíci hořčice již při dušení. Jinak dobrý .....

  • Komentář k receptu Klasický španělský ptáček Martin 01.01.2016 12:24:17

    Babička podle receptu umí hovno a ne vařit..!!!

  • re re 29.12.2015 11:59:18

    KLASICKÝ ŠPANĚLSKÝ PTÁČEK S MASOXEM? DOVOLTE, ABYCH SE ZASMÁL. TEN KDO POUŽÍVÁ MASOX A POLOTOVARY, JAKO BY SI NA ČELO NAPSAL: NEUMÍM VAŘIT. HA HA

  • Petricek 05.01.2013 18:36:54

    na pohlad a pocutie to vyzera dobre. ALE.. pises ze to je podla babickinho receptu bez prikras a novot.. no nase babicky by sa tej kocke extra silneho bujonu veru cudovali

    • Petricek Emily 15.04.2013 16:37:20

      Je mi 69 let a už moje babička Adéla používala při vaření kostku maggi, což byla obdoba masoxu ( bujonu v kostce). Polévkové koření MAGGI v kostce a v hranatých hnědých lahvičkách s vysokým hrdlem bylo používáno už na konci 19. století.

      • Re: Petricek Joza 12.06.2013 18:31:36

        Ano ano svata pravda, nase babicka take pouzivala Maggi. Jen na slovensku se porad necemu divej :o( Tak si chodte na svoje servery, my vam tam taky nelezem!

        • Re: Re: Petricek žanda 17.06.2013 11:39:00

          To je hloupý argument! Proč by slováci nemohli psát do českých diskuzí, proto diskuze jsou, aby každý napsal svůj názor. Doufám, že doba, kdy se nařizovalo co se smí a co ne je za námi. I když mnozí po ní zase touží.

          • Re: Re: Re: Petricek pavel79 01.11.2013 23:59:04

            Co je to pravda všude se s...rou hlavně že nás po rozdělení nemohli vystát.U nás v práci je jich snad víc než čechů,ale hlavně že jich 70% dělá u nás už jich mám dost.A halušek taky!!!!Ptáček je náš.

            • ferdahk
              Re: Re: Re: Re: Petricek ferdahk 14.05.2014 16:57:46

              Tak takhle blbou diskuzi, týkající se jídle, jsem snad ještě nečetl. Já jsem vděčný za každý nápad a každou zkušenost. A Slováci mi stále nepřipadají jako cizinci. Víte, kolik je Čechů na Slovensku?

Celkový počet komentářů: 215
Nalezeno receptů: 215
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Klasický španělský ptáček
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde




přidat nový recept