Klasický španělský ptáček

2 h 30 min | hlavní chod | česká kuchyně | recept zobrazen: 558046x
Španělský ptáček, jak mne ho naučila babička. Bez příkras a novot.
Komentáře receptu 188
Uvařil jsem to (Recept vařilo 208 lidí)


Postup přípravy receptu

Hovězí maso odblaníme a nakrájíme na tenké plátky. Plátky masa dobře naklepeme, ale jen tak, abychom do nich neudělali díry. Čím lépe je maso naklepané, tím méně je potřeba jej dusit. Naklepané plátky masa osolíme a opepříme.

Vajíčka uvaříme v osolené vodě natvrdo, vychladíme je a dvě nakrájíme na čtvrtky. Sterilované okurky nakrájíme na půlky. Špekáčky oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.

Plátky masa potřeme hořčicí a na každý položíme plátek anglické slaniny. Doprostřed plátku položíme vejce, špekáček i okurku a plátky masa svineme. Pomocí režné nitě plátky dobře omotáme a svážeme hlavně konce, aby nám náplň "neutekla".

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rozehřejeme tuk, na kterém orestujeme cibuli. Do zlatavé cibule vložíme ptáčky a ze všech stran je opékáme.

Mezitím si v rychlovarné konvici (za dob babičky se voda vařila na plotně) uvaříme vodu a nalijeme ji do hrnce na kostku bujónu a dobře metličkami rozmícháme. Vzniklý vývar nalijeme na opečené španělské ptáčky, zamícháme a přikryté poklicí za občasného promíchání necháme asi 90 - 120 minut dusit. Můžeme použít i papinův hrnec, kde je doba dušení pouze asi 45 minut.

Třetí vajíčko i sterilované okurky nakrájíme na kostičky. Ptáčky vyndáme a udržujeme teplé. Do omáčky přidáme vejce i okurky a prohřejeme ji. Ve vodě si metličkami rozmícháme mouku, sůl i pepř a těstíčko nalijeme do omáčky. Přilijeme nálev z okurek a za občasného míchání omáčku 20 minut provaříme. Podle chuti přisolíme nebo dopepříme a vrátíme prohřát ptáčky zbavené nití.

Klasické španělské ptáčky podáváme s domácími houskovými knedlíky.

.Renča. autor receptu:

Klasický španělský ptáček

Počet přidaných receptů: 1361

Ingredience

4,7
skvělý recept
703 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Klasický španělský ptáček

Recept se nachází v 2173 kuchařkách
.Renča.
V hlavní roli HOVĚZÍ 27 receptů
Dajpum
Dagmařiny Recepty 2626 receptů
Jonyho kuchařka
elí
Jonyho kuchařka 2723 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Klasický španělský ptáček

Celkový počet komentářů u receptu: 188
  • Petricek 05.01.2013 18:36:54

    na pohlad a pocutie to vyzera dobre. ALE.. pises ze to je podla babickinho receptu bez prikras a novot.. no nase babicky by sa tej kocke extra silneho bujonu veru cudovali

    • Re: ila 15.08.2014 16:08:22

      necudovali,babička běžně používala Masox, a to se vyučila kuchařkou na zámku..a bnyla kuchařkou excelentní,ale.kdo by dnes stíhal dělat hustý vývar a vařit jej půl dne,.kvůli pár ptáčkům...

      • Re: Re: Pepe 15.03.2015 11:47:53

        Takže babička taky neuměla uvařit normální jídlo a musela používat dochucovadla, aby se to dalo jíst? To je opravdu smutné. Když se vám nechce dělat vývar, tak proč rovnou místo vaření nekoupit polotovar? Když není čas na vývar tak proč vůbec vařit...Když už chci uvařit jídlo tak to sakra udělám jak se má a né tam házet chemii jen abych si ušetřil čas

    • Re: L. 01.10.2014 22:27:06

      vubec si tech mameludu nevsimej... kazdy si muze navstivit vsechny stranky vsech zemich...a nejaci vymyzanci nemaji co rozkazovat jakou stranku kdo otevre....no jo nejspis doma jen sedi a michaji si kostky do jidla a uz z toho blbnou :-) :-) :-)

    • Petricek Emily 15.04.2013 16:37:20

      Je mi 69 let a už moje babička Adéla používala při vaření kostku maggi, což byla obdoba masoxu ( bujonu v kostce). Polévkové koření MAGGI v kostce a v hranatých hnědých lahvičkách s vysokým hrdlem bylo používáno už na konci 19. století.

      • Re: Petricek Angel 28.07.2013 09:29:33

        No vidíš, mě je 35 a už moje babička narozená roku 1919 věděla, že v těch "umělotinách" není nic dobrého a nepoužívala je :)

        • Re: Re: Petricek mont 26.05.2014 22:23:33

          angel, to snad už byla prababička, že, hmmm, tak tu asi budeš hodně pamatovat

          • Re: Re: Re: Petricek L. 01.10.2014 22:20:35

            co to meles proc prababicka? me je 27 a moje babicka se narodila taky 1919..
            jo a k te kostce.. nu jelikoz do ceska uz tak dovazeji odpad(jidlo) tak proc si zdravi jeste nicit nejakymi srackami v kostce...

      • Re: Petricek Joza 12.06.2013 18:31:36

        Ano ano svata pravda, nase babicka take pouzivala Maggi. Jen na slovensku se porad necemu divej :o( Tak si chodte na svoje servery, my vam tam taky nelezem!

        • Re: Re: Petricek žanda 17.06.2013 11:39:00

          To je hloupý argument! Proč by slováci nemohli psát do českých diskuzí, proto diskuze jsou, aby každý napsal svůj názor. Doufám, že doba, kdy se nařizovalo co se smí a co ne je za námi. I když mnozí po ní zase touží.

Celkový počet komentářů: 188
Nalezeno receptů: 188
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Klasický španělský ptáček
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Matcha Tea - zelený čaj, po kterém se hubne!

    Matcha Tea - zelený čaj, po kterém se hubne!

    Čaj Matcha je stoprocentní zelený čaj (až desetkrát silnější než klasický zelený čaj) rozemletý na jemný prášek bez obsahu barviv, konzervačních látek a jiných přísad. Výroba čaje Matcha je bezpochyby jednou z nejnáročnějších metod produkce čajů na světě. Má výrazné detoxikační účinky a urychluje metabolismus. Pozitivních účinků má ovšem mnohem více!

  • Střevní chřipka - jak se bránit?

    Střevní chřipka - jak se bránit?

    Každý z nás to někdy zažil - zvracení, průjem, žaludeční křeče, bolest hlavy, bolest svalů, zvýšená teplota. Přijde to bez předchozích náznaků a během několika málo hodin nás to srazí na kolena. Záchodová mísa se dočasně stane naším nejvěrnějším přítelem. Říkáme tomu střevní chřipka (žaludeční viróza), ale odborně je toto onemocnění nazýváno virová gastroenteritida.




přidat nový recept