Klasický španělský ptáček

2 h 30 min | hlavní chod | česká kuchyně | recept zobrazen: 758422x
Španělský ptáček, jak mne ho naučila babička. Bez příkras a novot.
Komentáře receptu 221
Uvařil jsem to (Recept vařilo 218 lidí)


Postup přípravy receptu

Hovězí maso odblaníme a nakrájíme na tenké plátky. Plátky masa dobře naklepeme, ale jen tak, abychom do nich neudělali díry. Čím lépe je maso naklepané, tím méně je potřeba jej dusit. Naklepané plátky masa osolíme a opepříme.

Vajíčka uvaříme v osolené vodě natvrdo, vychladíme je a dvě nakrájíme na čtvrtky. Sterilované okurky nakrájíme na půlky. Špekáčky oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.

Plátky masa potřeme hořčicí a na každý položíme plátek anglické slaniny. Doprostřed plátku položíme vejce, špekáček i okurku a plátky masa svineme. Pomocí režné nitě plátky dobře omotáme a svážeme hlavně konce, aby nám náplň "neutekla".

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rozehřejeme tuk, na kterém orestujeme cibuli. Do zlatavé cibule vložíme ptáčky a ze všech stran je opékáme.

Mezitím si v rychlovarné konvici (za dob babičky se voda vařila na plotně) uvaříme vodu a nalijeme ji do hrnce na kostku bujónu a dobře metličkami rozmícháme. Vzniklý vývar nalijeme na opečené španělské ptáčky, zamícháme a přikryté poklicí za občasného promíchání necháme asi 90 - 120 minut dusit. Můžeme použít i papinův hrnec, kde je doba dušení pouze asi 45 minut.

Třetí vajíčko i sterilované okurky nakrájíme na kostičky. Ptáčky vyndáme a udržujeme teplé. Do omáčky přidáme vejce i okurky a prohřejeme ji. Ve vodě si metličkami rozmícháme mouku, sůl i pepř a těstíčko nalijeme do omáčky. Přilijeme nálev z okurek a za občasného míchání omáčku 20 minut provaříme. Podle chuti přisolíme nebo dopepříme a vrátíme prohřát ptáčky zbavené nití.

Klasické španělské ptáčky podáváme s domácími houskovými knedlíky.

.Renča. autor receptu:

Klasický španělský ptáček

Počet přidaných receptů: 1361

Ingredience

Vaše cena 990 běžně 6600 Kč sleva 85 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,6
skvělý recept
778 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Klasický španělský ptáček

Recept se nachází v 2318 kuchařkách
.Renča.
V hlavní roli HOVĚZÍ 27 receptů
Dajpum
Dagmařiny Recepty 2627 receptů
Jonyho kuchařka
elí
Jonyho kuchařka 2732 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Klasický španělský ptáček

Celkový počet komentářů u receptu: 221
  • re re 29.12.2015 11:59:18

    KLASICKÝ ŠPANĚLSKÝ PTÁČEK S MASOXEM? DOVOLTE, ABYCH SE ZASMÁL. TEN KDO POUŽÍVÁ MASOX A POLOTOVARY, JAKO BY SI NA ČELO NAPSAL: NEUMÍM VAŘIT. HA HA

    • Re: re Táborak 23.07.2016 16:45:07

      To může říci leda někdo, kdo si něco uvaří jednou za půl roku nebo vůbec a dělá ze sebe něco, co není. Připravovat si několik hodin předem na všechno vývar, na to asi v dnešní době nemá nikdo čas a to nemluvím o větších finančních nákladech. A nemalujte si, že to tak dělají i v každé restauraci, kde by se to i dělat dalo. Pamatuji si jako dnes na slova mistra v jedné restauraci: " Tak a připravíme si vývar K (voda z kohoutku). Když máš silnej základ, tak žádnej vývar nepotřebuješ. " Pak se do když tak doladilo tekutým dochucovadlem. Ale jak se pak lidem dělaly boule za ušima. :-D

    • Ty seš dobrej ko....t!

  • Chvalim, opravdu dobry recept jako od me babicky ( narodila se pocatkem minuleho stoleti ), ale az na ten masox. NIKDY ho nepouzila, a nemela rada margarin.Rikala - dost jsem se ho najedla za vallky a uz ho nikdy nevemu do huby. Mili kucharici, ctete slozeni masoxu a bujonu ? Vzdyt tato omacka je excelentni sama o sobe a zadna dochycovadla nepotrebuje. Nehlede k tomu, ze potom chutna vsechno stejne. Na zaver pridam lzici horcice.

  • Komentář k receptu Klasický španělský ptáček Martin Hanuš 03.04.2016 12:50:07

    Bujón se použije z důvodu, že je zapotřeba vývar z masa.
    Pokud tedy někdo nechce maggi, tak ať si vedle udělá vývar z masíčka :-)
    Jak jednoduché :)

  • Bujón? Charlemagne XXL 06.03.2016 13:06:09

    Zachytil jsem tu náhodou diskusi o bujónech... Ano, měly by se používat zásadně vývary, to ví každý profesionál i nadšený amatér. Dají se i zamrazit. Leč jejich příprava chvilku trvá. A10 litrů vývaru v mrazáku, to chce místo. Když vařím něco svátečního, vývar si udělám. Ale jinak... Přiznám se bez mučení, použiju kostku nebo gel, co je po ruce. Jen zmíněný Masox, shodou okolností, nepoužívám, není moc dobrý.
    A ještě k těm babičkám: musíme si uvědomit, jak se tahle kategorie posouvá v čase. Moje babička (*1909) vařila ještě na kuchyňském sporáku s topeništěm. Vařila denně. Její babička vařila ještě podle Rettigové. Babičky dneních mladých kuchařek či kuchařů jsou narozené někdy kolem roku 1960, chodily do práce a do závodek, vařily o víkendu, na plynu, elektrice, později v horkovzduchu, mikrovlnce nebo papiňáku. Jako ve všem - jde hlavně o zkušenost, praxi a trochu talentu. S věkem se vše prohlubuje, ale věk sám zárukou mistrovství není.
    Dobrou chuť! :-)

  • Výborné Culicek 05.03.2016 19:25:39

    Naprostej luxus :-) ptáčky jsem dělala prvně a dokonce mi je pochválil i přítel, který jinak nic moc neříká :-) Místo hovězího jsem použila vepřovou krkovičku, ale jinak jsem nic neměnila :-) moc děkuji za recept :-)

  • Komentář Zuza 22.01.2016 11:43:18

    Unavuje mě u každého jídla na každé stránce, jak kritizujete bujony, tady nejsou žádné profi recepty pro královské restaurace, pokud je v jídle bujon, neznamená to, že jídlo je špatný, každý to dělá jak on chce a jak jemu chutná a věřte, že víc jak 50% lidí v domácnostech používá bujon, včetně mě (ne vždy), narazím na takový komentáře opravdu všude a nespočetně, ti, co to tak kritizují, většinou sami kostku používají, proto nechápu takový postoj hrát si rádo by na profi kuchaře, takový chytráky od srdce nemusim. Já osobně dělám klasické vývary masové, ale občas dochutím pro silnější chuť i bujonem ;-)
    Recept je moc dobrý :-)

    • Re: Komentář Jaxxy 20.02.2016 20:05:21

      Ač je mi teprve 19, považuji se za dobrou a velikou kuchařku. I já někdy použiji kostku bujónu, nevidím na tom nic špatného trochu si tím pomoct. Umím se obejít i bez toho, ale někdy za čas, na tom nevidím vůbec nic špatného. Stejně jako vy Zuzo, nechápu tvrzení, že pokud někdo používá bujón není kuchař

    • Re: Komentář Stašek 26.01.2016 10:04:42

      Recept je sice dobrý, ale místo anglické slaniny babičky dávaly obyčejnou uzenou slaninu a místo okurkového láku vrchovatou lžíci hořčice již při dušení. Jinak dobrý .....

Celkový počet komentářů: 221
Nalezeno receptů: 221
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Klasický španělský ptáček
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Co všechno kryje základní podoba cestovního pojištění?

    Co všechno kryje základní podoba cestovního pojištění?

    Všichni se v létě těšíme na dovolenou, ke které naše snahy směřovaly možná i celý předešlý rok, ne vždy však všechno dopadne tak, jak by mělo. Každým rokem během pobytu v zahraničí z různých příčin onemocní, těžce se zraní či zemřou stovky Čechů.

  • Nejčastější letní úrazy dětí a jak jim předejít

    Nejčastější letní úrazy dětí a jak jim předejít

    Tonutí v bazénu nebo na koupališti, pády z kola, popáleniny a zranění z trampolín - jak předcházet nejčastějším úrazům dětí právě v létě? Léto zaplňuje cyklostezky, hřiště, lesy, koupaliště i rekreační objekty rodinami s malými dětmi, které si tu užívají prázdnin a sluníčka. Právě na těchto místech přitom stoupá riziko, že se dítě zraní.




přidat nový recept