Klasický španělský ptáček

2 h 30 min | hlavní chod | česká kuchyně | recept zobrazen: 438003x
Španělský ptáček, jak mne ho naučila babička. Bez příkras a novot.
Komentáře receptu 162
Uvařil jsem to (Recept vařilo 188 lidí)


Postup přípravy receptu

Hovězí maso odblaníme a nakrájíme na tenké plátky. Plátky masa dobře naklepeme, ale jen tak, abychom do nich neudělali díry. Čím lépe je maso naklepané, tím méně je potřeba jej dusit. Naklepané plátky masa osolíme a opepříme.

Vajíčka uvaříme v osolené vodě natvrdo, vychladíme je a dvě nakrájíme na čtvrtky. Sterilované okurky nakrájíme na půlky. Špekáčky oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.

Plátky masa potřeme hořčicí a na každý položíme plátek anglické slaniny. Doprostřed plátku položíme vejce, špekáček i okurku a plátky masa svineme. Pomocí režné nitě plátky dobře omotáme a svážeme hlavně konce, aby nám náplň "neutekla".

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rozehřejeme tuk, na kterém orestujeme cibuli. Do zlatavé cibule vložíme ptáčky a ze všech stran je opékáme.

Mezitím si v rychlovarné konvici (za dob babičky se voda vařila na plotně) uvaříme vodu a nalijeme ji do hrnce na kostku bujónu a dobře metličkami rozmícháme. Vzniklý vývar nalijeme na opečené španělské ptáčky, zamícháme a přikryté poklicí za občasného promíchání necháme asi 90 - 120 minut dusit. Můžeme použít i papinův hrnec, kde je doba dušení pouze asi 45 minut.

Třetí vajíčko i sterilované okurky nakrájíme na kostičky. Ptáčky vyndáme a udržujeme teplé. Do omáčky přidáme vejce i okurky a prohřejeme ji. Ve vodě si metličkami rozmícháme mouku, sůl i pepř a těstíčko nalijeme do omáčky. Přilijeme nálev z okurek a za občasného míchání omáčku 20 minut provaříme. Podle chuti přisolíme nebo dopepříme a vrátíme prohřát ptáčky zbavené nití.

Klasické španělské ptáčky podáváme s domácími houskovými knedlíky.

.Renča. autor receptu:

Klasický španělský ptáček

Počet přidaných receptů: 1361

Ingredience

Vaše cena 1990 běžně 19900 Kč sleva 90 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,7
skvělý recept
639 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Klasický španělský ptáček

Recept se nachází v 2000 kuchařkách
.Renča.
V hlavní roli HOVĚZÍ 27 receptů
Dajpum
Dagmařiny Recepty 2622 receptů
Pele_Mele aj v obrázkoch
daewoo
Pele_Mele aj v obrázkoch 4517 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Klasický španělský ptáček

Celkový počet komentářů u receptu: 162
  • španělský ptáček hana 18.02.2014 07:44:22

    U nás doma se do ptáčků místo anglické vkládal kousek uzeného špeku a také cibule rozkrojená podélně.Jedná stará paní mi poradila, abych po dovaření ptáčků do šťávy pod maso přidala lečo a vydusila do tuku. Výsledek je pikantní chuť jak masa tak i šťávy .Žádná mouka na zaprašování-vhodné hlavně pro bezlepkáře.Jako příloha rýže nebo brambory.

    • Re: španělský ptáček Karin 18.02.2014 18:05:44

      Věřím, že s lečem je omáčka pikantní, ale už to není klasický ptáček. Každá jiná příloha je vhodná jen ne brambor. Leda při dietě rozstrouhat pro zahuštění, ale fakt jen z nouze.

    • Re: španělský ptáček ivokatauer 18.02.2014 15:43:11

      Máte pravdu,že se používal špek ,cibule i špekáček také,ale bujon ten dnešní "kuchařky"dávají i do kafe.

  • Moje úprava receptu JirkaH 05.01.2014 00:17:47

    Místo hovězího používám daňčí maso - plecko. Špekáček nahrazuji párkem, a to takovým druhem, kam výrobci uzenin dávají aspoň nějaké maso (třeba vídeňský). Místo anglické preferuji královskou slaninu, je chutnější a lépe se do ní ingredience na ptáčky balí. Vývar používám vlastní (nepoužívám bujón), vařím jej z kostí a dávám v krabičkách zamrazit do mrazáku.Kostky pak využívám při přípravě omáček, gulášů apod. A nepřidávám nálev z okurek do omáčky. Vše vařím v papiňáku, se kterým mám přípravě zvěřiny velmi dobré zkušenosti. Maso je měkké a zústává šťavnaté a dlouhou přípravou se nevysušuje. A že výsledek je dobrý, by vám mohla potvrdit moje manželka, která jinak španělské ptáčky nemá moc ráda. Ale ty ode mě ji moc chutnají :-)

  • ptáček Izaura 10.02.2014 23:01:35

    Skvělý receptík :-)

  • Ke španělskému ptáčku Alena 26.09.2011 19:26:07

    do ptáčků dávám zásadně vajíčka míchaná, lépe se veškerá náplň spojí a rozhodně ne žádný bujon, chuť musí vzniknout sama dušením a doporučuji přidat kousek sýra

  • Komentář k receptu Klasický španělský ptáček dew 23.11.2013 16:09:43

    To je jako argument, že babička používala magi a tak je to jako dobré? Jediné, co to dokazuje je, že hodně rodin prostě neumí vařit několik generací.

  • Petricek 05.01.2013 18:36:54

    na pohlad a pocutie to vyzera dobre. ALE.. pises ze to je podla babickinho receptu bez prikras a novot.. no nase babicky by sa tej kocke extra silneho bujonu veru cudovali

Celkový počet komentářů: 162
Nalezeno receptů: 162
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Klasický španělský ptáček
* Povinné pole

Soutěž o bestseller - Kuchařka pro dceru

Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Význam bílkovin v naší stravě

    Význam bílkovin v naší stravě

    Bílkoviny (proteiny) patří v naší stravě mezi základní a nenahraditelné živiny. Za den by jich měl dospělý člověk sníst zhruba 0,8 g na každý kilogram své tělesné hmotnosti. Každý člověk tudíž potřebuje jiné množství bílkovin, odtud také pramení dietní jídelníčky "na míru".

  • Thajská masáž

    Thajská masáž

    Thajská masáž je popisována jako metodika práce s tělem na základě prvků akupresury a jógy. Je v ní obsaženo časté, dlouhé a procítěné protahování, díky tomu bývá lidově nazývána jógová masáž a také jóga pro líné.




přidat nový recept