Klasický španělský ptáček

2 h 30 min | hlavní chod | česká kuchyně | recept zobrazen: 824900x
Španělský ptáček, jak mne ho naučila babička. Bez příkras a novot.
Komentáře receptu 230
Uvařil jsem to (Recept vařilo 224 lidí)


Postup přípravy receptu

Hovězí maso odblaníme a nakrájíme na tenké plátky. Plátky masa dobře naklepeme, ale jen tak, abychom do nich neudělali díry. Čím lépe je maso naklepané, tím méně je potřeba jej dusit. Naklepané plátky masa osolíme a opepříme.

Vajíčka uvaříme v osolené vodě natvrdo, vychladíme je a dvě nakrájíme na čtvrtky. Sterilované okurky nakrájíme na půlky. Špekáčky oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.

Plátky masa potřeme hořčicí a na každý položíme plátek anglické slaniny. Doprostřed plátku položíme vejce, špekáček i okurku a plátky masa svineme. Pomocí režné nitě plátky dobře omotáme a svážeme hlavně konce, aby nám náplň "neutekla".

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rozehřejeme tuk, na kterém orestujeme cibuli. Do zlatavé cibule vložíme ptáčky a ze všech stran je opékáme.

Mezitím si v rychlovarné konvici (za dob babičky se voda vařila na plotně) uvaříme vodu a nalijeme ji do hrnce na kostku bujónu a dobře metličkami rozmícháme. Vzniklý vývar nalijeme na opečené španělské ptáčky, zamícháme a přikryté poklicí za občasného promíchání necháme asi 90 - 120 minut dusit. Můžeme použít i papinův hrnec, kde je doba dušení pouze asi 45 minut.

Třetí vajíčko i sterilované okurky nakrájíme na kostičky. Ptáčky vyndáme a udržujeme teplé. Do omáčky přidáme vejce i okurky a prohřejeme ji. Ve vodě si metličkami rozmícháme mouku, sůl i pepř a těstíčko nalijeme do omáčky. Přilijeme nálev z okurek a za občasného míchání omáčku 20 minut provaříme. Podle chuti přisolíme nebo dopepříme a vrátíme prohřát ptáčky zbavené nití.

Klasické španělské ptáčky podáváme s domácími houskovými knedlíky.

.Renča. autor receptu:

Klasický španělský ptáček

Počet přidaných receptů: 1361

Ingredience

Vaše cena 2799 běžně 3999 Kč sleva 30 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,6
skvělý recept
799 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Klasický španělský ptáček

Recept se nachází v 2364 kuchařkách
.Renča.
V hlavní roli HOVĚZÍ 27 receptů
Dajpum
Dagmařiny Recepty 2627 receptů
Jonyho kuchařka
elí
Jonyho kuchařka 2733 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Klasický španělský ptáček

Celkový počet komentářů u receptu: 230
  • Komentář k receptu Klasický španělský ptáček pepa 15.01.2017 15:04:41

    dávám víc cibule a taky kousek česneku ke konci. Bujón dávám taky až po udušení masa

  • Komentář k receptu Klasický španělský ptáček Simuš 06.01.2017 12:42:37

    Moc děkuji za recept. Na poprvé to vyšlo i s vepřovým masem :-) S Masoxem či bez něho to je každého věc !!!!!! Diky

  • Chvalim, opravdu dobry recept jako od me babicky ( narodila se pocatkem minuleho stoleti ), ale az na ten masox. NIKDY ho nepouzila, a nemela rada margarin.Rikala - dost jsem se ho najedla za vallky a uz ho nikdy nevemu do huby. Mili kucharici, ctete slozeni masoxu a bujonu ? Vzdyt tato omacka je excelentni sama o sobe a zadna dochycovadla nepotrebuje. Nehlede k tomu, ze potom chutna vsechno stejne. Na zaver pridam lzici horcice.

  • re re 29.12.2015 11:59:18

    KLASICKÝ ŠPANĚLSKÝ PTÁČEK S MASOXEM? DOVOLTE, ABYCH SE ZASMÁL. TEN KDO POUŽÍVÁ MASOX A POLOTOVARY, JAKO BY SI NA ČELO NAPSAL: NEUMÍM VAŘIT. HA HA

  • aach jo zuzana 09.11.2016 12:51:45

    Recept výýýýborný!!! Manžela jsem před hodinou nacpala řízkama ze včerejška a akorát jsem dovařila a ochutnala a je to super!!!!Teď mi manžel nadává - mně nacpeš řízkama a sama si užíváš :o))))..Moc děkuji za super recept!(ať s bujónem nebo bez :o). Ahoj

    • Re: re Táborak 23.07.2016 16:45:07

      To může říci leda někdo, kdo si něco uvaří jednou za půl roku nebo vůbec a dělá ze sebe něco, co není. Připravovat si několik hodin předem na všechno vývar, na to asi v dnešní době nemá nikdo čas a to nemluvím o větších finančních nákladech. A nemalujte si, že to tak dělají i v každé restauraci, kde by se to i dělat dalo. Pamatuji si jako dnes na slova mistra v jedné restauraci: " Tak a připravíme si vývar K (voda z kohoutku). Když máš silnej základ, tak žádnej vývar nepotřebuješ. " Pak se do když tak doladilo tekutým dochucovadlem. Ale jak se pak lidem dělaly boule za ušima. :-D

  • Španěský ptáček zpitasova 22.09.2016 16:21:29

    Recept super,jsem spokojená :-)

Celkový počet komentářů: 230
Nalezeno receptů: 230
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Klasický španělský ptáček
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Pilonidální sinus

    Pilonidální sinus

    Pilonidální sinus je onemocnění kůže v oblasti intergluteální rýhy. Je to časté onemocnění mladých lidí, které jim může způsobovat nepříjemnosti a přivést je i k dlouhodobější pracovní neschopnosti. Vyskytuje se zhruba u 0,7 % populace, a to nejčastěji ve věku 16 - 25 let.

  • Zdravotní problémy, které trápí ženy po čtyřicítce - jak na ně vyzrát?

    Zdravotní problémy, které trápí ženy po čtyřicítce - jak na ně vyzrát?

    Příroda se s námi ženami nemazlí. S postupujícím věkem nás trápí nejen vrásky, povadlá pleť a ochablé svalstvo, ale objevují se i ryze ženské zdravotní problémy a změny, které dokážou život pořádně znepříjemnit. Které to jsou? A jak jejich příznaky zmírnit nebo dokonce oddálit?




přidat nový recept