Klasický španělský ptáček

2 h 30 min | hlavní chod | česká kuchyně | recept zobrazen: 591529x
Španělský ptáček, jak mne ho naučila babička. Bez příkras a novot.
Komentáře receptu 196
Uvařil jsem to (Recept vařilo 208 lidí)


Postup přípravy receptu

Hovězí maso odblaníme a nakrájíme na tenké plátky. Plátky masa dobře naklepeme, ale jen tak, abychom do nich neudělali díry. Čím lépe je maso naklepané, tím méně je potřeba jej dusit. Naklepané plátky masa osolíme a opepříme.

Vajíčka uvaříme v osolené vodě natvrdo, vychladíme je a dvě nakrájíme na čtvrtky. Sterilované okurky nakrájíme na půlky. Špekáčky oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.

Plátky masa potřeme hořčicí a na každý položíme plátek anglické slaniny. Doprostřed plátku položíme vejce, špekáček i okurku a plátky masa svineme. Pomocí režné nitě plátky dobře omotáme a svážeme hlavně konce, aby nám náplň "neutekla".

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rozehřejeme tuk, na kterém orestujeme cibuli. Do zlatavé cibule vložíme ptáčky a ze všech stran je opékáme.

Mezitím si v rychlovarné konvici (za dob babičky se voda vařila na plotně) uvaříme vodu a nalijeme ji do hrnce na kostku bujónu a dobře metličkami rozmícháme. Vzniklý vývar nalijeme na opečené španělské ptáčky, zamícháme a přikryté poklicí za občasného promíchání necháme asi 90 - 120 minut dusit. Můžeme použít i papinův hrnec, kde je doba dušení pouze asi 45 minut.

Třetí vajíčko i sterilované okurky nakrájíme na kostičky. Ptáčky vyndáme a udržujeme teplé. Do omáčky přidáme vejce i okurky a prohřejeme ji. Ve vodě si metličkami rozmícháme mouku, sůl i pepř a těstíčko nalijeme do omáčky. Přilijeme nálev z okurek a za občasného míchání omáčku 20 minut provaříme. Podle chuti přisolíme nebo dopepříme a vrátíme prohřát ptáčky zbavené nití.

Klasické španělské ptáčky podáváme s domácími houskovými knedlíky.

.Renča. autor receptu:

Klasický španělský ptáček

Počet přidaných receptů: 1361

Ingredience

4,7
skvělý recept
719 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Klasický španělský ptáček

Recept se nachází v 2199 kuchařkách
.Renča.
V hlavní roli HOVĚZÍ 27 receptů
Dajpum
Dagmařiny Recepty 2627 receptů
Jonyho kuchařka
elí
Jonyho kuchařka 2726 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Klasický španělský ptáček

Celkový počet komentářů u receptu: 196
  • Komentář k receptu Klasický španělský ptáček CZRoman 16.06.2015 12:25:38

    Teda nevím zda foto pochází od autora receptu ale již jsem v několika dalších viděl ty knedlíky ´´zblite´´ omáčkou a myslím že to není zrovna nic přitažlivého. Nehledě na to že než se dostanete při konzumaci k poslednímu musí už být totálně promaceny. Jinak recept fajn určité chutné. Možná bych si tu omacku představoval tmavší (více osmahnout cibulku nebo nedavat tolik mouky).

  • Petricek 05.01.2013 18:36:54

    na pohlad a pocutie to vyzera dobre. ALE.. pises ze to je podla babickinho receptu bez prikras a novot.. no nase babicky by sa tej kocke extra silneho bujonu veru cudovali

    • Petricek Emily 15.04.2013 16:37:20

      Je mi 69 let a už moje babička Adéla používala při vaření kostku maggi, což byla obdoba masoxu ( bujonu v kostce). Polévkové koření MAGGI v kostce a v hranatých hnědých lahvičkách s vysokým hrdlem bylo používáno už na konci 19. století.

      • Re: Petricek Joza 12.06.2013 18:31:36

        Ano ano svata pravda, nase babicka take pouzivala Maggi. Jen na slovensku se porad necemu divej :o( Tak si chodte na svoje servery, my vam tam taky nelezem!

        • Re: Re: Petricek ivetalhotakova 23.04.2015 16:04:30

          at si každý chodí kam chce, vaří si podle čeho chce, pokud mi tu někdo napíše silný bujón, mohu ho vynechat dle své vůle a ne hned napadat ostatní, že jsou líní dělat vývar. Já jsem se jim také do sporu o haluškách nepletla.

        • Re: Re: Petricek ivetalhotakova 23.04.2015 15:57:22

          Koukala jsem na slovácích na recept na halušky, protože je mám s brynzou a špekem moc ráda, no nechápala jsem, jak se tam oni mezi sebou hádají, ani nevědí jak se mají dělat. Jeden k nim dává syrové brambory na kostičky, když jsou hotově, jeden přidává vejce, druhý mu nadává, že vejce ne, sůl do těsta, nebo až do vody, vařené brambory na těsto, syrové, prostě oni se nedohodnou a tak je dělám po svém :D

        • Re: Re: Petricek žanda 17.06.2013 11:39:00

          To je hloupý argument! Proč by slováci nemohli psát do českých diskuzí, proto diskuze jsou, aby každý napsal svůj názor. Doufám, že doba, kdy se nařizovalo co se smí a co ne je za námi. I když mnozí po ní zase touží.

          • Re: Re: Re: Petricek pavel79 01.11.2013 23:59:04

            Co je to pravda všude se s...rou hlavně že nás po rozdělení nemohli vystát.U nás v práci je jich snad víc než čechů,ale hlavně že jich 70% dělá u nás už jich mám dost.A halušek taky!!!!Ptáček je náš.

            • ferdahk
              Re: Re: Re: Re: Petricek ferdahk 14.05.2014 16:57:46

              Tak takhle blbou diskuzi, týkající se jídle, jsem snad ještě nečetl. Já jsem vděčný za každý nápad a každou zkušenost. A Slováci mi stále nepřipadají jako cizinci. Víte, kolik je Čechů na Slovensku?

          • Re: Re: Re: Petricek Radek 20.04.2014 14:02:13

            Je to pravda! Chtěli svou republiku, ať si v ní zůstanou. Stačí se projít po Brně - odevšad je slyšet jen ta hornouherština a čumí na vás samý arogantní ksicht. Kdyby byli aspoň z desetiny tak pracovití, jako jsou hluční, strčili by za pár let ekonomicky do kapsy i Japonce.

Celkový počet komentářů: 196
Nalezeno receptů: 196
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Klasický španělský ptáček
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Co je to bypass?

    Co je to bypass?

    Slovo by-pass znamená v angličtině něco jako obchvat nebo objížďku, v medicíně v přeneseném významu však jde o označení uměle vytvořené cévní spojky na koronárních tepnách.

  • Silné a zdravé nehty - co jim škodí a naopak prospívá?

    Silné a zdravé nehty - co jim škodí a naopak prospívá?

    Ruce jsou naší vizitkou a na jejich vzhledu mají zásadní podíl právě nehty. Aby nehty mohly vypadat dobře, musí být především zdravé. Jak docílit krásných a zdravých nehtů? Jaká jsou fakta a mýty o tom, co nehtům opravdu škodí a co naopak pomáhá?




přidat nový recept