Klasický španělský ptáček

2 h 30 min | hlavní chod | česká kuchyně | recept zobrazen: 472539x
Španělský ptáček, jak mne ho naučila babička. Bez příkras a novot.
Komentáře receptu 176
Uvařil jsem to (Recept vařilo 196 lidí)


Postup přípravy receptu

Hovězí maso odblaníme a nakrájíme na tenké plátky. Plátky masa dobře naklepeme, ale jen tak, abychom do nich neudělali díry. Čím lépe je maso naklepané, tím méně je potřeba jej dusit. Naklepané plátky masa osolíme a opepříme.

Vajíčka uvaříme v osolené vodě natvrdo, vychladíme je a dvě nakrájíme na čtvrtky. Sterilované okurky nakrájíme na půlky. Špekáčky oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.

Plátky masa potřeme hořčicí a na každý položíme plátek anglické slaniny. Doprostřed plátku položíme vejce, špekáček i okurku a plátky masa svineme. Pomocí režné nitě plátky dobře omotáme a svážeme hlavně konce, aby nám náplň "neutekla".

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rozehřejeme tuk, na kterém orestujeme cibuli. Do zlatavé cibule vložíme ptáčky a ze všech stran je opékáme.

Mezitím si v rychlovarné konvici (za dob babičky se voda vařila na plotně) uvaříme vodu a nalijeme ji do hrnce na kostku bujónu a dobře metličkami rozmícháme. Vzniklý vývar nalijeme na opečené španělské ptáčky, zamícháme a přikryté poklicí za občasného promíchání necháme asi 90 - 120 minut dusit. Můžeme použít i papinův hrnec, kde je doba dušení pouze asi 45 minut.

Třetí vajíčko i sterilované okurky nakrájíme na kostičky. Ptáčky vyndáme a udržujeme teplé. Do omáčky přidáme vejce i okurky a prohřejeme ji. Ve vodě si metličkami rozmícháme mouku, sůl i pepř a těstíčko nalijeme do omáčky. Přilijeme nálev z okurek a za občasného míchání omáčku 20 minut provaříme. Podle chuti přisolíme nebo dopepříme a vrátíme prohřát ptáčky zbavené nití.

Klasické španělské ptáčky podáváme s domácími houskovými knedlíky.

.Renča. autor receptu:

Klasický španělský ptáček

Počet přidaných receptů: 1361

Ingredience

Vaše cena 999 běžně 36000 Kč sleva 97 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,7
skvělý recept
663 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Klasický španělský ptáček

Recept se nachází v 2063 kuchařkách
.Renča.
V hlavní roli HOVĚZÍ 27 receptů
Dajpum
Dagmařiny Recepty 2624 receptů
Pele_Mele aj v obrázkoch
daewoo
Pele_Mele aj v obrázkoch 4517 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Klasický španělský ptáček

Celkový počet komentářů u receptu: 176
  • Petricek 05.01.2013 18:36:54

    na pohlad a pocutie to vyzera dobre. ALE.. pises ze to je podla babickinho receptu bez prikras a novot.. no nase babicky by sa tej kocke extra silneho bujonu veru cudovali

    • Re: Vil 15.06.2014 18:23:41

      Je fakt, že taky nechápu proč "čoboláci" pořád lezou na naše stránky. Neznám nikoho z ČR, kdo by lezl k nim a něco tam vypisoval. A ještě k tomu nějaký moudra.

      • Re: Re: takota 26.08.2014 11:13:52

        To není jenom tady ale recenze na auta tam píšou Slováci úplné memoáry to se nedá číst opisují to s knihy a otravují s tím tady prostě chtějí ukázat jak jsou sečtělí a všeho znalí jinak bych to definoval že stále trpí jakýmsi komplexem a proto jak začnu číst něco slovensky tak nikdy nedočtu .

    • Mě se líbí ty pisálkové kteří si vynucují aby lidi dělali vývar no jeto pasé, časově náročné zdlouhavé a jestlipak ti co o tom píší doopravdy vaří vše z vývaru?I kdybych si dělal vývar dopředu tak nevím kde bych to skladoval.A proto sáhnu po kostce ale jinak když dělám polévku (např) Kaldoun tak jedině používám kuřecí droby což je jednoduché a velmi chutné srdce krčky křidýlka a obrat na talíři tak to nemá chybu .

    • jde tu o vaření či urážení??????

    • Re: ila 15.08.2014 16:08:22

      necudovali,babička běžně používala Masox, a to se vyučila kuchařkou na zámku..a bnyla kuchařkou excelentní,ale.kdo by dnes stíhal dělat hustý vývar a vařit jej půl dne,.kvůli pár ptáčkům...

    • Petricek Emily 15.04.2013 16:37:20

      Je mi 69 let a už moje babička Adéla používala při vaření kostku maggi, což byla obdoba masoxu ( bujonu v kostce). Polévkové koření MAGGI v kostce a v hranatých hnědých lahvičkách s vysokým hrdlem bylo používáno už na konci 19. století.

      • Re: Petricek Angel 28.07.2013 09:29:33

        No vidíš, mě je 35 a už moje babička narozená roku 1919 věděla, že v těch "umělotinách" není nic dobrého a nepoužívala je :)

      • Re: Petricek Joza 12.06.2013 18:31:36

        Ano ano svata pravda, nase babicka take pouzivala Maggi. Jen na slovensku se porad necemu divej :o( Tak si chodte na svoje servery, my vam tam taky nelezem!

Celkový počet komentářů: 176
Nalezeno receptů: 176
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Klasický španělský ptáček
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Diagnóza ztuhlý palec - bolestivá artróza

    Diagnóza ztuhlý palec - bolestivá artróza

    Vypadá jako palec vbočený (hallux vagus), ale jde o palec ztuhlý (hallux rigidus). Pro laika je rozdíl téměř k nerozeznání, ovšem zvyšující se bolestivost při chůzi a menší pohyblivost palce jasně naznačí, že něco není v pořádku.

  • Domácí péče pro zářivě bílé zuby

    Domácí péče pro zářivě bílé zuby

    Krásné zuby jsou naší vizitkou, a nejen proto bychom měli dbát na správnou hygienu, ale i dodržovat pár zásad, díky kterým nebudou ztrácet na své bělosti. Kromě metod bělení u zubního lékaře existují i domácí triky, jak dodat svému úsměvu na zářivosti.




přidat nový recept