Klasický španělský ptáček

2 h 30 min | hlavní chod | česká kuchyně | recept zobrazen: 531968x
Španělský ptáček, jak mne ho naučila babička. Bez příkras a novot.
Komentáře receptu 183
Uvařil jsem to (Recept vařilo 204 lidí)


Postup přípravy receptu

Hovězí maso odblaníme a nakrájíme na tenké plátky. Plátky masa dobře naklepeme, ale jen tak, abychom do nich neudělali díry. Čím lépe je maso naklepané, tím méně je potřeba jej dusit. Naklepané plátky masa osolíme a opepříme.

Vajíčka uvaříme v osolené vodě natvrdo, vychladíme je a dvě nakrájíme na čtvrtky. Sterilované okurky nakrájíme na půlky. Špekáčky oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.

Plátky masa potřeme hořčicí a na každý položíme plátek anglické slaniny. Doprostřed plátku položíme vejce, špekáček i okurku a plátky masa svineme. Pomocí režné nitě plátky dobře omotáme a svážeme hlavně konce, aby nám náplň "neutekla".

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rozehřejeme tuk, na kterém orestujeme cibuli. Do zlatavé cibule vložíme ptáčky a ze všech stran je opékáme.

Mezitím si v rychlovarné konvici (za dob babičky se voda vařila na plotně) uvaříme vodu a nalijeme ji do hrnce na kostku bujónu a dobře metličkami rozmícháme. Vzniklý vývar nalijeme na opečené španělské ptáčky, zamícháme a přikryté poklicí za občasného promíchání necháme asi 90 - 120 minut dusit. Můžeme použít i papinův hrnec, kde je doba dušení pouze asi 45 minut.

Třetí vajíčko i sterilované okurky nakrájíme na kostičky. Ptáčky vyndáme a udržujeme teplé. Do omáčky přidáme vejce i okurky a prohřejeme ji. Ve vodě si metličkami rozmícháme mouku, sůl i pepř a těstíčko nalijeme do omáčky. Přilijeme nálev z okurek a za občasného míchání omáčku 20 minut provaříme. Podle chuti přisolíme nebo dopepříme a vrátíme prohřát ptáčky zbavené nití.

Klasické španělské ptáčky podáváme s domácími houskovými knedlíky.

.Renča. autor receptu:

Klasický španělský ptáček

Počet přidaných receptů: 1361

Ingredience

4,7
skvělý recept
691 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Klasický španělský ptáček

Recept se nachází v 2143 kuchařkách
.Renča.
V hlavní roli HOVĚZÍ 27 receptů
Dajpum
Dagmařiny Recepty 2626 receptů
Jonyho kuchařka
elí
Jonyho kuchařka 2723 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Klasický španělský ptáček

Celkový počet komentářů u receptu: 183
  • Komentář k receptu Klasický španělský ptáček rusteh 26.01.2015 11:46:33

    nevím vy ekologové co zde řešíte za hlouposti je mi 67 let vaření mne baví od dětství moje matka byla ročník1914 a byla kuchařkou v ekonomické škole ještě jako kluk si pamatuji jak používala magi kostky magi koření solicí směsi při zabijačkách margarin a všichni byli zdrávi a dožili se vysokého věku nikdo nepitval zdravou výživu osobně bych hledal čím se dnes krmí zvířata a stříkají pole a ne v něčem co se používá sto let

  • Komentář k receptu Klasický španělský ptáček peta 20.01.2015 15:06:31

    Misto aby jste hodnotili chut jidla tak tu budete resit bujon :-D kdo chce at si ho tam dá. Paní nam poskytla recept, věnovala jeho napsání plno času a vy se chovate takhle. Mimochodem recept byl výborný. Přítel ho vychvaloval a me to take moc chutnalo.
    Děkuji ; )

  • Komentář k receptu Klasický španělský ptáček Amenhotep 24.12.2014 08:47:36

    Lidé do sebe v potrvinách ládujou kupu sra.ek a řeší kostku magi?Navíc si myslím že to je o dobré chuti,nikoli zdravé výživě.

  • Komentář k receptu Klasický španělský ptáček Martina 18.10.2014 11:22:46

    At zije bujon :-D ... Ptacci jsou v hrnci, se nadlabneme :-D ...

  • Petricek 05.01.2013 18:36:54

    na pohlad a pocutie to vyzera dobre. ALE.. pises ze to je podla babickinho receptu bez prikras a novot.. no nase babicky by sa tej kocke extra silneho bujonu veru cudovali

    • Re: L. 01.10.2014 22:27:06

      vubec si tech mameludu nevsimej... kazdy si muze navstivit vsechny stranky vsech zemich...a nejaci vymyzanci nemaji co rozkazovat jakou stranku kdo otevre....no jo nejspis doma jen sedi a michaji si kostky do jidla a uz z toho blbnou :-) :-) :-)

    • Petricek Emily 15.04.2013 16:37:20

      Je mi 69 let a už moje babička Adéla používala při vaření kostku maggi, což byla obdoba masoxu ( bujonu v kostce). Polévkové koření MAGGI v kostce a v hranatých hnědých lahvičkách s vysokým hrdlem bylo používáno už na konci 19. století.

      • Re: Petricek Angel 28.07.2013 09:29:33

        No vidíš, mě je 35 a už moje babička narozená roku 1919 věděla, že v těch "umělotinách" není nic dobrého a nepoužívala je :)

        • Re: Re: Petricek mont 26.05.2014 22:23:33

          angel, to snad už byla prababička, že, hmmm, tak tu asi budeš hodně pamatovat

          • Re: Re: Re: Petricek L. 01.10.2014 22:20:35

            co to meles proc prababicka? me je 27 a moje babicka se narodila taky 1919..
            jo a k te kostce.. nu jelikoz do ceska uz tak dovazeji odpad(jidlo) tak proc si zdravi jeste nicit nejakymi srackami v kostce...

Celkový počet komentářů: 183
Nalezeno receptů: 183
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Klasický španělský ptáček
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Domácí péče pro zářivě bílé zuby

    Domácí péče pro zářivě bílé zuby

    Krásné zuby jsou naší vizitkou, a nejen proto bychom měli dbát na správnou hygienu, ale i dodržovat pár zásad, díky kterým nebudou ztrácet na své bělosti. Kromě metod bělení u zubního lékaře existují i domácí triky, jak dodat svému úsměvu na zářivosti.

  • Narkóza u dětí - trauma, zátěž, nebo zbytečné obavy?

    Narkóza u dětí - trauma, zátěž, nebo zbytečné obavy?

    Čeká vaše dítě operace? Pak se určitě těžko bráníte obavám a na mysli vám vyvstanou nejrůznější otázky. Jak dítě zvládne pobyt v nemocnici? Jak zvládne odloučení? Bude mít po operaci bolesti? Jak bude snášet celkovou anestezii? A znamená celková anestezie pro dítě nějaké riziko?




přidat nový recept