Klasický španělský ptáček

2 h 30 min | hlavní chod | česká kuchyně | recept zobrazen: 464116x
Španělský ptáček, jak mne ho naučila babička. Bez příkras a novot.
Komentáře receptu 171
Uvařil jsem to (Recept vařilo 194 lidí)


Postup přípravy receptu

Hovězí maso odblaníme a nakrájíme na tenké plátky. Plátky masa dobře naklepeme, ale jen tak, abychom do nich neudělali díry. Čím lépe je maso naklepané, tím méně je potřeba jej dusit. Naklepané plátky masa osolíme a opepříme.

Vajíčka uvaříme v osolené vodě natvrdo, vychladíme je a dvě nakrájíme na čtvrtky. Sterilované okurky nakrájíme na půlky. Špekáčky oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.

Plátky masa potřeme hořčicí a na každý položíme plátek anglické slaniny. Doprostřed plátku položíme vejce, špekáček i okurku a plátky masa svineme. Pomocí režné nitě plátky dobře omotáme a svážeme hlavně konce, aby nám náplň "neutekla".

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rozehřejeme tuk, na kterém orestujeme cibuli. Do zlatavé cibule vložíme ptáčky a ze všech stran je opékáme.

Mezitím si v rychlovarné konvici (za dob babičky se voda vařila na plotně) uvaříme vodu a nalijeme ji do hrnce na kostku bujónu a dobře metličkami rozmícháme. Vzniklý vývar nalijeme na opečené španělské ptáčky, zamícháme a přikryté poklicí za občasného promíchání necháme asi 90 - 120 minut dusit. Můžeme použít i papinův hrnec, kde je doba dušení pouze asi 45 minut.

Třetí vajíčko i sterilované okurky nakrájíme na kostičky. Ptáčky vyndáme a udržujeme teplé. Do omáčky přidáme vejce i okurky a prohřejeme ji. Ve vodě si metličkami rozmícháme mouku, sůl i pepř a těstíčko nalijeme do omáčky. Přilijeme nálev z okurek a za občasného míchání omáčku 20 minut provaříme. Podle chuti přisolíme nebo dopepříme a vrátíme prohřát ptáčky zbavené nití.

Klasické španělské ptáčky podáváme s domácími houskovými knedlíky.

.Renča. autor receptu:

Klasický španělský ptáček

Počet přidaných receptů: 1361

Ingredience

Vaše cena 199 běžně 2000 Kč sleva 90 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,7
skvělý recept
662 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Klasický španělský ptáček

Recept se nachází v 2053 kuchařkách
.Renča.
V hlavní roli HOVĚZÍ 27 receptů
Dajpum
Dagmařiny Recepty 2624 receptů
Pele_Mele aj v obrázkoch
daewoo
Pele_Mele aj v obrázkoch 4517 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Klasický španělský ptáček

Celkový počet komentářů u receptu: 171
  • Komentář k receptu Klasický španělský ptáček dj (tecka) pavouk 16.07.2014 11:12:24

    To je ale žrádlo..:-)...ty kecy kolem jsou nedůležité....

  • Petricek 05.01.2013 18:36:54

    na pohlad a pocutie to vyzera dobre. ALE.. pises ze to je podla babickinho receptu bez prikras a novot.. no nase babicky by sa tej kocke extra silneho bujonu veru cudovali

    • Re: Vil 15.06.2014 18:23:41

      Je fakt, že taky nechápu proč "čoboláci" pořád lezou na naše stránky. Neznám nikoho z ČR, kdo by lezl k nim a něco tam vypisoval. A ještě k tomu nějaký moudra.

    • Petricek Emily 15.04.2013 16:37:20

      Je mi 69 let a už moje babička Adéla používala při vaření kostku maggi, což byla obdoba masoxu ( bujonu v kostce). Polévkové koření MAGGI v kostce a v hranatých hnědých lahvičkách s vysokým hrdlem bylo používáno už na konci 19. století.

      • Re: Petricek Angel 28.07.2013 09:29:33

        No vidíš, mě je 35 a už moje babička narozená roku 1919 věděla, že v těch "umělotinách" není nic dobrého a nepoužívala je :)

      • Re: Petricek Joza 12.06.2013 18:31:36

        Ano ano svata pravda, nase babicka take pouzivala Maggi. Jen na slovensku se porad necemu divej :o( Tak si chodte na svoje servery, my vam tam taky nelezem!

        • Re: Re: Petricek žanda 17.06.2013 11:39:00

          To je hloupý argument! Proč by slováci nemohli psát do českých diskuzí, proto diskuze jsou, aby každý napsal svůj názor. Doufám, že doba, kdy se nařizovalo co se smí a co ne je za námi. I když mnozí po ní zase touží.

          • Re: Re: Re: Petricek pavel79 01.11.2013 23:59:04

            Co je to pravda všude se s...rou hlavně že nás po rozdělení nemohli vystát.U nás v práci je jich snad víc než čechů,ale hlavně že jich 70% dělá u nás už jich mám dost.A halušek taky!!!!Ptáček je náš.

            • ferdahk
              Re: Re: Re: Re: Petricek ferdahk 14.05.2014 16:57:46

              Tak takhle blbou diskuzi, týkající se jídle, jsem snad ještě nečetl. Já jsem vděčný za každý nápad a každou zkušenost. A Slováci mi stále nepřipadají jako cizinci. Víte, kolik je Čechů na Slovensku?

Celkový počet komentářů: 171
Nalezeno receptů: 171
|< << 12345 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Klasický španělský ptáček
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Jak pečovat o kontaktní čočky

    Jak pečovat o kontaktní čočky

    Péče o kontaktní čočky může připadat uživatelům brýlí příliš složitá a zdlouhavá. Možná i proto zůstávají raději věrní klasickým brýlím. Je pravdou, že stejně jako brýle, i kontaktní čočky potřebují být chráněny před poškozením a zároveň udržovány ve sterilní čistotě vhodnou dezinfekcí. Díky správným dezinfekčním a konzervačním prostředkům však může být péče o kontaktní čočky snadná, časově nenáročná, přesto velmi efektivní.

  • Horké letní počasí = zvýšená zdravotní rizika

    Horké letní počasí = zvýšená zdravotní rizika

    Koupání ve volné přírodě, stejně jako v bazénech a aqua parcích, je jistě zdraví prospěšné, ale nikoliv bez rizika. V přírodních nádržích ohrožují naše zdraví sinice a jejich toxiny, v bazénech se pak mohou šířit plísňová onemocnění a bradavice. Prakticky ve všech vodách lze zjistit výskyt patogenních mikroorganismů. Velice podstatným faktorem pro kvalitu vody je také vlastní disciplinovanost, v případě průjmu či nejrůznějších kožních onemocnění si koupání v přírodních nádržích nebo v koupalištích prostě musíme odpustit.




přidat nový recept