Klasický kynutý štrúdl s jablky

2 hod | moučník | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 144373x
Nejlepší moučník na víkend, množství stačí na tři velké nohavice. Jednodušší, než se zdá. Recept je časově náročnější, ale vynikající.
Komentáře receptu 1
Uvařil jsem to (Recept vařili 3 lidé)


Postup přípravy receptu

Mléko si ohřejeme na teplotu takovou, aby nás nepálilo do prstu. Přidáme do něj cukr a rozdrobíme kvasnice (droždí). Necháme asi 10 min kynout.

Do mísy nasypeme asi 750 g polohrubé mouky. Vlijeme vykynutý kvásek i s mlékem. Poté přidáme olej, vejce a začneme zpracovávat těsto. Při zpracování postupně zapracujeme zbylou mouku. Hněteme tak dlouho, dokud není těsto hladké a zpracované tak, že se nelepí na mísu. Těsto odložíme na teplé místo vykynout. Dávám mísu na termofor nebo na topení. Necháme kynout asi 30 minut.

Zatím si připravíme náplň. Jablka očistíme a nahrubo nastrouháme. Ořechy nasekáme. Jablka smícháme s ořechy, přidáme rum, citronovou kůru, hřebíček a cukr. Pokud máme sladká jablka nebo jablka bez šťávy, doporučuji ještě přidat 1lžíci citronové šťávy nebo citronádu.

Když je těsto vykynuté, zvětší svůj objem asi 1x, oddělíme z něj asi 1/3. Nohavice budou tři. Toto množství se v podobě nohavice akorát vleze na plech. Z třetiny těsta vyválíme na pomoučněném pečícím papíře tenký plátek, méně než 0,5 cm.

Celý povrch plátu pomažeme vejcem rozšlehaným v oleji. Na takto připravený plát pravidelně rozložíme 1/3 připravené náplně. Potom postupně zavinujeme, pečící papír nám v tom hezky pomůže. Nakonec celou nohavici štrúdlu přestěhujeme na mělký plech (dávám ji diagonálně). Znovu pomažeme směsí oleje a vejce, na několika místech propíchneme přes celou výšku nohavice.

Klasický kynutý štrúdl s jablky pečeme v předehřáté troubě mírně asi 15 - 20 minut. Nakonec na talíři posypeme směsí vanilkového a moučkového cukru. Díky rumu není štrúdl vhodný pro děti.

autor receptu:

Klasický kynutý štrúdl s jablky

Počet přidaných receptů: 1

Ingredience

3,2
dobrý recept
86 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Klasický kynutý štrúdl s jablky

Recept se nachází v 48 kuchařkách
Katika
koláče 217 receptů
zjirousek
Závin, štrůdl 302 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Klasický kynutý štrúdl s jablky

Celkový počet komentářů u receptu: 1
  • Re: Steele19Lynn 01.01.2012 00:20:29

    I received my first < a href="http://goodfinance-blog. com/topics/personal-loans" > personal loans < /a > when I was 32 and it supported my relatives very much. Nevertheless, I require the consolidation loans once again.

Celkový počet komentářů: 1
Nalezeno receptů: 1
Přidat příspěvek k receptu Klasický kynutý štrúdl s jablky
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Zhubnout po porodu? Jde to!

    Zhubnout po porodu? Jde to!

    V období šestinedělí (často ještě dlouho po něm) mívají novopečené maminky docela jiné starosti. Není čas na udržování vlastní kondice a péči o zevnějšek. Dítě a domácnost nekompromisně zabírají všechen čas, a když už si žena může odpočinout, šance aspoň trochu dospat probdělou noc obvykle zvítězí nad úvahou o tom, zda by to nechtělo manikúru, pleťovou masku a malé posilovací cvičení.

  • Zdraví z mořských řas

    Zdraví z mořských řas

    Mořské řasy jsou pro nás možná trochu nevšední, ovšem velmi přínosnou a zdraví prospěšnou potravinou, na kterou se zaměříme v dnešním článku. Obsahují až 15x více minerálních látek než běžná zelenina a celkově patří k výživově nejhodnotnějším potravinám. Mořské řasy mají omlazující i zkrášlující účinky, jsou lehce stravitelné a při pravidelné konzumaci nám mohou pomoci předejít mnoha obávaným civilizačním chorobám.




přidat nový recept