Do hrnce dáme vařit vodu a přidáme Palmarin (tuk vhodný na moučníky). Když je rozpuštěný, přidáme mouku a mícháme tak dlouho, až se těsto nelepí na hrnec. Necháme vychladnout a potom mixérem vmícháme vejce.
Těsto si dáme do cukrářského sáčku a na plech vyložený pečícím papírem vytlačujeme těsto do tvaru věnečků. Dáme péci do předehřáté trouby na 180 °C. Až věnečky zhnědnou, vytáhneme je a po vychladnutí každý věneček přeřízneme.
Změklé máslo rozmixujeme, postupně přiléváme karamelové salko a důkladně umixujeme. Dále si ušleháme šlehačku v prášku podle návodu na obalu.
Na polevu zkaramelizujeme 25 g cukru dohněda, přidáme 15 g vody a mícháme na mírném ohni, dokud není karamel krásně hladký. Do druhého kastrolu dáme 80 g vody, 20 g cukru a přivedeme do varu. Musí bublat. Přidáme solamyl a mícháme, až mírně zhoustne. Poté slijeme s karamelem z prvního kastrolu. Dobře promícháme a můžeme namáčet vršky větrníků. Pozor, horké! Ozdobené větrníky dáme ztuhnout na mřížku.
Na spodní část větrníků nejdříve mažeme karamelový krém, pak šlehačku a přiklopíme vršky se ztuhlou karamelovou polevou.
Karamelové větrníky podáváme jako vynikající zákusek ke kávě nebo čaji.