Recept na přípravu jemné panenky z kančího masa, kterou výborně doplňuje sladkokyselá omáčka z višní, portského vína a šípkové zavařeniny.
2 lžíce | máslo |
1 lžička | čerstvý rozmarýn |
600 g | kančí panenka |
podle potřeby | |
---|---|
olej | |
vývar | |
podle chuti | |
sůl | |
citronová šťáva | |
balzamikový ocet | |
mletý černý pepř | |
omáčka | |
1 lžíce | máslo |
2-3 lžíce | med |
1 ks | bobkový list |
citronová šťáva | |
pomerančová šťáva | |
0.3 lžičky | mletý hřebíček |
2-3 lžíce | šípková marmeláda |
200 ml | červené portské víno |
2-3 lžíce | višňová šťáva z kompotu |
250 g | kompotované višně bez pecek |
Kančí panenku odblaníme, očistíme, osolíme a opepříme. V hmoždíři rozdrtíme čerstvý rozmarýn, který utřeme se solí, pepřem a změklým máslem dohladka. Nejdříve si připravíme višňovou omáčku s portským vínem. Okapané višně zalijeme v hrnci portským vínem a 3 lžícemi kompotové šťávy. Poté přidáme koření (bobkový list, mletý hřebíček, sůl a pepř) a zvolna tekutinu zredukujeme asi na polovinu. Pak bobkový list odstraníme, vmícháme marmeládu a med, vše necháme několikrát probublat. Redukci ochutíme citronovou a pomerančovou šťávou a rozmixujeme do hladké konzistence. Do horké omáčky vmícháme asi lžíci másla a podle potřeby ji můžeme dochutit balzamikem. Omáčku uchováme na teple. Kančí panenku zprudka opečeme na malém množství oleje ze všech stran dorůžova. Potom maso přeložíme na alobal a ze všech stran potřeme částí ochuceného másla. Panenku uzavřeme do alobalu a vložíme do trouby předehřáté na 170 °C na 10 - 13 minut. Pak maso vyjmeme z trouby a zabalené necháme ještě asi 8 minut odpočinout. Výpek z panenky zastříkneme vývarem a necháme na něm rozpustit zbývající ochucené bylinkové máslo. Kančí panenku nakrájíme šikmo na plátky, přelijeme šťávou a podáváme s ochucenou višňovou omáčkou. Přílohu volíme podle vlastní chuti, mohou to být opečené brambory nebo slaninové knedlíčky. Kančí panenka s višňovou omáčkou se hodí pro slavnostní příležitosti.
Se šípkovou, nebo se zelím? Výběr nejlepších receptů z kančího masa
Lovecká sezóna je v plném proudu a byla by veliká škoda této příležitosti nevyužít a nevyzkoušet nové recepty. Kančí maso je tmavé a libovější než třeba vepřové, hodí se na přípravu minutek i do gulášů. Máme pro vás 8 výborných receptů právě z kančího masa.
Budete je milovat! TOP 8 receptů na české omáčky
Co vás jako první napadne, když se řekne typicky české jídlo? Přece omáčka! Tradiční českou kuchyni si bez omáček nedokážeme představit - koprová, svíčková, rajská, ale hlavně kvalitně připravený guláš! Pojďme se podívat na ty nejlepší recepty našich čtenářů.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena