Kaldoun

2 hod | polévka | česká kuchyně | recept zobrazen: 192778x
Zahuštěná drůbeží polévka s žemlovými knedlíčky. Naučila mě ji prababička podle svého staročeského receptu. Nešizená a tučnější polévka.
Komentáře receptu 18
Uvařil jsem to (Recept vařili 4 lidé)


Postup přípravy receptu

Vnitřnosti, kosti a kůže dáme vařit do studené osolené vody - asi 1,5 hodiny táhnutím - při 80 stupních, ne klokotem. Vyndáme kosti a vnitřnosti, přecedíme.

Připravíme si knedlíčky.
Strouhanku vysypeme do mísy, osolíme, postrouháme muškátovým oříškem. Uprostřed vytvoříme důlek a do něj vyklepneme vejce a promícháme.
Na strouhanku dáme asi 25 g čerstvého másla a přeléváme horkým vývarem sbíraným zvrchu - hlavně to tučné. Postupně rukama zpracováváme do pevného, ale vláčného těsta, které se nesmí drobit ani lepit. Necháme pod utěrkou 10 minut odležet - strouhanka zvláční. Z hmoty ukoulíme malé knedlíčky, musí jich být hodně.

Kosti obereme a maso spolu s vnitřnostmi nakrájíme na kousky a vložíme zpět do vývaru. Polévku zahustíme světlou máslovou jíškou ze zbylého másla a hladké mouky a provaříme za občasného promíchání.

V polévce krátce zavaříme žemlové knedlíčky, které nezapomeneme po nasypání do polévky promíchat. Jsou hotové, když plavou.

Polévku dochutíme solí a muškátovým květem - pro ozdobu přidáme sekanou petrželku.

autor receptu:

Kaldoun

Počet přidaných receptů: 3

Vaše cena 990 běžně 6600 Kč sleva 85 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
3,3
dobrý recept
245 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Kaldoun

Recept se nachází v 106 kuchařkách
KDI
VARENIE 8305 receptů
zjirousek
Polévky 1975 receptů
nypha
pohlreich 49 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Kaldoun

Celkový počet komentářů u receptu: 18
  • Komentář k receptu Kaldoun lumik 01.06.2016 16:10:57

    jak píší Karin a Naďa tak také dělám makronky a knedlíčky játrové,houskové dělám do polévky ragů,místo makronek někdy přihodím nudle,ale vše i hustota záleží na chuti a zvyklostech

  • Kaldoun jirka 31.05.2016 22:55:22

    Doma jsme tuto přesnídávkovou polévku měli zařazenou v jídelníčku jako hlavní chod a vždy s čerstvým pečivem. Tradici ctím a zítra bude na oběd, je velmi chutná.

  • Kaldoun Hana 29.05.2013 08:00:54

    Tento recept se u nás vařil již co pamatuji. My jsme ho vařili a i já nyní jako hlavní jídlo, jako omáčku a k tomu ještě přikládám květák. Květák uvařím jen ve slané vodě a pak toto jídlo obložím květákovými růžičkami. Je to dobré, to jen tip pro Vás.

    • Re: Kaldoun Hana 29.04.2014 12:41:50

      Také tak vařím jak píšete. Jako hlavní jídlo a s květákem. Je to na zvyku a je to velice dobré.

    • Re: Kaldoun žanda 29.05.2013 20:08:24

      Také tohle jídlo milujeme, i u nás je převzaté od babičky. Jenže tomu říkáme zadělávané kuře, obereme maso z kosti a nakrálíme drůbky a přidáme kopeček rýže. S květákem báječné. Taky jen tip pro inspiraci.

  • Kaldounové knedlíčky karin 28.05.2013 13:20:16

    Knedlíčky do kaldounu dělám z jater té které drůbeže a do "božíhodového" patří makronky. To jsou domácí těstoviny ze čtverečku vyváleného nudlového těsta, namotaný přes roh na pletací jehlici a nechá se uschnout. Tak jsem to alespoň s babičkou den před vařením dělávala. Ovšem houskové - máslové knedlíčky taky milujeme.

    • Re: Kaldounové knedlíčky Naďa 29.12.2013 14:18:24

      Naše babička také dělávala kornoutky z nudlového těsta, ale přes do špičky ořezaný konec vařečky a vždycky je "přetočila" přes struhadlo, takže byly ve výsledku jakoby puntíkaté. Jednou jsem to zkusila sama a vyšly mi z toho děsné bačkory, způlky rozlepené. Babička se tam nahoře asi hodně smála...

  • Komentář k receptu Kaldoun Vlaďka 27.05.2013 16:12:54

    Možná je to jeden z druhů kaldounu, zřejmě krajový, ale není to ten pravý. Ten správný, je víc zahuštěný. Hlavně, že strávníkům moc chutná.

Celkový počet komentářů: 18
Nalezeno receptů: 18
|< << 12 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Kaldoun
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Pozor, angína nám hrozí i v létě!

    Pozor, angína nám hrozí i v létě!

    Je možné si i v těchto parných letních dnech přivodit angínu? Bohužel je, a to velice jednoduše. Snadno to přeženeme se zmrzlinou nebo ledovými nápoji, příliš se vystavujeme chladící klimatizaci, zůstaneme příliš dlouho v mokrých plavkách a nakonec, zrádné výkyvy počasí. To všechno jsou důvody, proč se jednoho letního rána vzbudíme s nepříjemně známou bolestí v krku.

  • Vyrazte na borůvky - jsou všelékem!

    Vyrazte na borůvky - jsou všelékem!

    Sezóna borůvek, oblíbeného a velmi zdravého letního ovoce, je v plném proudu. Nejenže rostou v našich lesích, ale jsou jich také plné tržnice a stánky podél cest. Pokud jste letos borůvek měli jen po málu, dáme vám pár pádných důvodů, proč si je ve velkém dopřát, dokud jsou v čerstvé podobě.




přidat nový recept