Kaldoun

2 hod | polévka | česká kuchyně | recept zobrazen: 192488x
Zahuštěná drůbeží polévka s žemlovými knedlíčky. Naučila mě ji prababička podle svého staročeského receptu. Nešizená a tučnější polévka.
Komentáře receptu 18
Uvařil jsem to (Recept vařili 4 lidé)


Postup přípravy receptu

Vnitřnosti, kosti a kůže dáme vařit do studené osolené vody - asi 1,5 hodiny táhnutím - při 80 stupních, ne klokotem. Vyndáme kosti a vnitřnosti, přecedíme.

Připravíme si knedlíčky.
Strouhanku vysypeme do mísy, osolíme, postrouháme muškátovým oříškem. Uprostřed vytvoříme důlek a do něj vyklepneme vejce a promícháme.
Na strouhanku dáme asi 25 g čerstvého másla a přeléváme horkým vývarem sbíraným zvrchu - hlavně to tučné. Postupně rukama zpracováváme do pevného, ale vláčného těsta, které se nesmí drobit ani lepit. Necháme pod utěrkou 10 minut odležet - strouhanka zvláční. Z hmoty ukoulíme malé knedlíčky, musí jich být hodně.

Kosti obereme a maso spolu s vnitřnostmi nakrájíme na kousky a vložíme zpět do vývaru. Polévku zahustíme světlou máslovou jíškou ze zbylého másla a hladké mouky a provaříme za občasného promíchání.

V polévce krátce zavaříme žemlové knedlíčky, které nezapomeneme po nasypání do polévky promíchat. Jsou hotové, když plavou.

Polévku dochutíme solí a muškátovým květem - pro ozdobu přidáme sekanou petrželku.

autor receptu:

Kaldoun

Počet přidaných receptů: 3

Vaše cena 3549 běžně 5460 Kč sleva 35 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
3,3
dobrý recept
245 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Kaldoun

Recept se nachází v 106 kuchařkách
KDI
VARENIE 8304 receptů
zjirousek
Polévky 1975 receptů
nypha
pohlreich 49 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Kaldoun

Celkový počet komentářů u receptu: 18
  • Komentář k receptu Kaldoun lumik 01.06.2016 16:10:57

    jak píší Karin a Naďa tak také dělám makronky a knedlíčky játrové,houskové dělám do polévky ragů,místo makronek někdy přihodím nudle,ale vše i hustota záleží na chuti a zvyklostech

  • Kaldoun jirka 31.05.2016 22:55:22

    Doma jsme tuto přesnídávkovou polévku měli zařazenou v jídelníčku jako hlavní chod a vždy s čerstvým pečivem. Tradici ctím a zítra bude na oběd, je velmi chutná.

  • Kaldoun Hana 29.05.2013 08:00:54

    Tento recept se u nás vařil již co pamatuji. My jsme ho vařili a i já nyní jako hlavní jídlo, jako omáčku a k tomu ještě přikládám květák. Květák uvařím jen ve slané vodě a pak toto jídlo obložím květákovými růžičkami. Je to dobré, to jen tip pro Vás.

    • Re: Kaldoun Hana 29.04.2014 12:41:50

      Také tak vařím jak píšete. Jako hlavní jídlo a s květákem. Je to na zvyku a je to velice dobré.

    • Re: Kaldoun žanda 29.05.2013 20:08:24

      Také tohle jídlo milujeme, i u nás je převzaté od babičky. Jenže tomu říkáme zadělávané kuře, obereme maso z kosti a nakrálíme drůbky a přidáme kopeček rýže. S květákem báječné. Taky jen tip pro inspiraci.

  • Kaldounové knedlíčky karin 28.05.2013 13:20:16

    Knedlíčky do kaldounu dělám z jater té které drůbeže a do "božíhodového" patří makronky. To jsou domácí těstoviny ze čtverečku vyváleného nudlového těsta, namotaný přes roh na pletací jehlici a nechá se uschnout. Tak jsem to alespoň s babičkou den před vařením dělávala. Ovšem houskové - máslové knedlíčky taky milujeme.

    • Re: Kaldounové knedlíčky Naďa 29.12.2013 14:18:24

      Naše babička také dělávala kornoutky z nudlového těsta, ale přes do špičky ořezaný konec vařečky a vždycky je "přetočila" přes struhadlo, takže byly ve výsledku jakoby puntíkaté. Jednou jsem to zkusila sama a vyšly mi z toho děsné bačkory, způlky rozlepené. Babička se tam nahoře asi hodně smála...

  • Komentář k receptu Kaldoun Vlaďka 27.05.2013 16:12:54

    Možná je to jeden z druhů kaldounu, zřejmě krajový, ale není to ten pravý. Ten správný, je víc zahuštěný. Hlavně, že strávníkům moc chutná.

Celkový počet komentářů: 18
Nalezeno receptů: 18
|< << 12 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Kaldoun
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Raw Food - objevte klady i zápory živé stravy

    Raw Food - objevte klady i zápory živé stravy

    Raw Food (syrová strava nebo také vitariánství) je založeno na konzumaci tepelně a chemicky neupravených potravin, kdy teplota při přípravě těchto pokrmů nesmí překročit 42 °C. Základem tohoto způsobu stravování je přesvědčení, že při vyšším zahřátí se vše živé v potravinách zničí. Takto tepelně upravená strava je tak mrtvá a pro člověka zatěžující a nepřínosná.

  • Třešně proti rakovinovému bujení

    Třešně proti rakovinovému bujení

    Je zajímavé, jak rádi rozebíráme účinky nejrůznějších potravin na náš organismus. Pořád to jsou ale jenom střípky, jen málo toho, co bychom měli poznat a pochopit. S třešněmi je to stejné. Víte, jaké mají na naše zdraví pozitivní účinky?




přidat nový recept