Kaldoun

2 hod | polévka | česká kuchyně | recept zobrazen: 168916x
Zahuštěná drůbeží polévka s žemlovými knedlíčky. Naučila mě ji prababička podle svého staročeského receptu. Nešizená a tučnější polévka.
Komentáře receptu 15
Uvařil jsem to (Recept vařili 3 lidé)


Postup přípravy receptu

Vnitřnosti, kosti a kůže dáme vařit do studené osolené vody - asi 1,5 hodiny táhnutím - při 80 stupních, ne klokotem. Vyndáme kosti a vnitřnosti, přecedíme.

Připravíme si knedlíčky.
Strouhanku vysypeme do mísy, osolíme, postrouháme muškátovým oříškem. Uprostřed vytvoříme důlek a do něj vyklepneme vejce a promícháme.
Na strouhanku dáme asi 25 g čerstvého másla a přeléváme horkým vývarem sbíraným zvrchu - hlavně to tučné. Postupně rukama zpracováváme do pevného, ale vláčného těsta, které se nesmí drobit ani lepit. Necháme pod utěrkou 10 minut odležet - strouhanka zvláční. Z hmoty ukoulíme malé knedlíčky, musí jich být hodně.

Kosti obereme a maso spolu s vnitřnostmi nakrájíme na kousky a vložíme zpět do vývaru. Polévku zahustíme světlou máslovou jíškou ze zbylého másla a hladké mouky a provaříme za občasného promíchání.

V polévce krátce zavaříme žemlové knedlíčky, které nezapomeneme po nasypání do polévky promíchat. Jsou hotové, když plavou.

Polévku dochutíme solí a muškátovým květem - pro ozdobu přidáme sekanou petrželku.

autor receptu:

Kaldoun

Počet přidaných receptů: 3

Vaše cena 1990 běžně 24000 Kč sleva 92 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
3,3
dobrý recept
238 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Kaldoun

Recept se nachází v 95 kuchařkách
zjirousek
Polévky 1646 receptů
nypha
pohlreich 49 receptů
áša
Oblíbené recepty 395 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Kaldoun

Celkový počet komentářů u receptu: 15
  • Kaldounové knedlíčky karin 28.05.2013 13:20:16

    Knedlíčky do kaldounu dělám z jater té které drůbeže a do "božíhodového" patří makronky. To jsou domácí těstoviny ze čtverečku vyváleného nudlového těsta, namotaný přes roh na pletací jehlici a nechá se uschnout. Tak jsem to alespoň s babičkou den před vařením dělávala. Ovšem houskové - máslové knedlíčky taky milujeme.

    • Re: Kaldounové knedlíčky Naďa 29.12.2013 14:18:24

      Naše babička také dělávala kornoutky z nudlového těsta, ale přes do špičky ořezaný konec vařečky a vždycky je "přetočila" přes struhadlo, takže byly ve výsledku jakoby puntíkaté. Jednou jsem to zkusila sama a vyšly mi z toho děsné bačkory, způlky rozlepené. Babička se tam nahoře asi hodně smála...

  • Komentář k receptu Kaldoun Vlaďka 27.05.2013 16:12:54

    Možná je to jeden z druhů kaldounu, zřejmě krajový, ale není to ten pravý. Ten správný, je víc zahuštěný. Hlavně, že strávníkům moc chutná.

    • Re: Komentář k receptu Kaldoun tera 23.12.2013 18:38:03

      vypadá ošklivě

      • Re: Re: Komentář k receptu Kaldoun romik 25.12.2013 10:55:58

        Jak to tak vypadá, budu ho muset po svátcích uvařit a nafotit abyste měli k receptu i originál fotku. ;)

    • Re: Komentář k receptu Kaldoun romik 01.12.2013 16:17:49

      Taky si myslím, že nejde říct: Jen tenhle recept je ten pravý. Hlavně, že je to dobrůtka a "vo tom to je!" ;)

    • Re: Komentář k receptu Kaldoun karin 28.05.2013 13:11:45

      Každý máme ten svůj za pravý, nevím proč by musel být kaldoun moc hustý. Záleží na tom, jestli je součást oběda (pak by hustá polévka moc zasytila) nebo jako večeře nebo přesnídávka. Pak je lepší hustá. Ale je to zase jen můj názor.

  • Komentář k receptu Kaldoun Tereza 27.11.2013 21:42:59

    Ad fotka- nezahuštěné jíškou to není kaldoun, ale vývar!!

    • Re: Komentář k receptu Kaldoun romik 01.12.2013 16:15:32

      Fotka není moje, někdo jí tam přilepil aktivně! Takhle můj kaldoun určitě nevypadá :D

  • Kaldoun Hana 29.05.2013 08:00:54

    Tento recept se u nás vařil již co pamatuji. My jsme ho vařili a i já nyní jako hlavní jídlo, jako omáčku a k tomu ještě přikládám květák. Květák uvařím jen ve slané vodě a pak toto jídlo obložím květákovými růžičkami. Je to dobré, to jen tip pro Vás.

Celkový počet komentářů: 15
Nalezeno receptů: 15
|< << 12 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Kaldoun
* Povinné pole

Soutěž o bestseller - Kuchařka pro dceru

Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Význam bílkovin v naší stravě

    Význam bílkovin v naší stravě

    Bílkoviny (proteiny) patří v naší stravě mezi základní a nenahraditelné živiny. Za den by jich měl dospělý člověk sníst zhruba 0,8 g na každý kilogram své tělesné hmotnosti. Každý člověk tudíž potřebuje jiné množství bílkovin, odtud také pramení dietní jídelníčky "na míru".

  • Thajská masáž

    Thajská masáž

    Thajská masáž je popisována jako metodika práce s tělem na základě prvků akupresury a jógy. Je v ní obsaženo časté, dlouhé a procítěné protahování, díky tomu bývá lidově nazývána jógová masáž a také jóga pro líné.




přidat nový recept