Käsespätzle - rakouské sýrové halušky s uzenou slaninou

1 hod | hlavní chod | 4 porce | rakouská kuchyně | recept zobrazen: 1484x
Recept na oblíbené vydatné jídlo rakouských alpských horalů. Jedná se o zapékané halušky se sýrem, uzenou slaninou, kyselou smetanou a posypané zkaramelizovanou cibulí.
Okomentuj recept jako první


Postup přípravy receptu

Do mísy dáme 4 vejce, rozšleháme s mlékem, promícháme postupně v menších dávkách s moukou, čerstvě mletým černým pepřem a solí. Těsto má být husté jako lívancové těsto. Připravené těsto necháme 30 minut odpočinout.

Mezitím vyškvaříme na pánvi na kostky pokrájenou domácí uzenou slaninu. Vyškvařenou slaninu vybereme na talíř a ve vařicím tuku ze slaniny opékáme na středním plameni cibuli, kterou jsme pokrájeli na měsíčky, až zkaramelizuje. Zkaramelizovanou cibuli vybereme na talíř a vypneme plamen pod pánví.

Do vroucí osolené vody přes haluškovač protlačíme halušky anebo je naházíme do vody ručně tak, že nožem odkrajujeme kousky těsta. Halušky děláme postupně v menších dávkách. Když halušky vyplavou na povrch (za asi 3 - 4 minuty), jsou uvařené. Uvařené halušky scedíme z vody, ale neproplachujeme studenou vodou. Halušky dáme do jenské anebo zapékací mísy, promícháme s vařicím tukem z vyškvařené slaniny a s vyškvařenými kostkami slaniny.

Na halušky nastrouháme kvalitní horský tvrdý sýr, promícháme, přidáme hustou kyselou smetanu a opět dobře promícháme. Připravené halušky zapékáme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15 minut, až povrch dostane pěknou zlatohnědou barvu.

Rakouské sýrové halušky s uzenou slaninou servírujeme horké, až je sýr roztavený a tahá se ještě v nitkách. Povrch hojně posypeme zkaramelizovanou cibulí. Halušky podáváme s lehkým zeleným listovým salátem. Z nápojů je k haluškám výborné dobře vychlazené pivo.

Käsespätzle - jedná se o sytý oblíbený tradiční rakousky eintopf, který má víc variant podle jednotlivých regionů Rakouska. Pokrm patří mezi typické podzimní a zimní večeře. Jídlo se vaří i ve Švýcarsku, v německém Švábsku a Lichtenštejnsku.

autor receptu:

Käsespätzle - rakouské sýrové halušky s uzenou slaninou

Počet přidaných receptů: 181

Ingredience

na porce
Vaše cena 1799 běžně 3800 Kč sleva 53 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
3
dobrý recept
22 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Käsespätzle - rakouské sýrové halušky s uzenou slaninou

Recept se nachází v 50 kuchařkách
Libchen
moje recepty 122 receptů
Různé recepty
Hana Klovrzová st.
Různé recepty 7388 receptů
E-mailová kuchařka tety z Krnova 2
veraricna
E-mailová kuchařka tety z Krnova 2 3313 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Käsespätzle - rakouské sýrové halušky s uzenou slaninou

Přidat příspěvek k receptu Käsespätzle - rakouské sýrové halušky s uzenou slaninou
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Senná rýma - příznaky, léčba a prevence

    Senná rýma - příznaky, léčba a prevence

    Senná rýma je pylová alergie. Jde o stav, kdy imunitní systém přehnaně reaguje na některé neškodné podněty, např. pylová zrna, prach, roztoče, zvířecí srst či některé potraviny.

  • Rebarbora - zdravá i život ohrožující zelenina

    Rebarbora - zdravá i život ohrožující zelenina

    Rebarbora je zelenina více tváří - je velmi zdravá a nebezpečná zároveň. Proto je její správná příprava tak důležitá. Teprve když správně zacházíte s kyselinou šťavelovou, kterou rebarbora obsahuje, dokáže vaše tělo využít obsažené zdraví prospěšné látky. Sezóna rebarbory je krátká, proto bychom se právě v těchto dnech měli vrhnout na její nákup či sklizeň.




přidat nový recept