Käsespätzle - rakouské sýrové halušky s uzenou slaninou

1 hod | hlavní chod | 4 porce | rakouská kuchyně | recept zobrazen: 1611x
Recept na oblíbené vydatné jídlo rakouských alpských horalů. Jedná se o zapékané halušky se sýrem, uzenou slaninou, kyselou smetanou a posypané zkaramelizovanou cibulí.
Okomentuj recept jako první


Postup přípravy receptu

Do mísy dáme 4 vejce, rozšleháme s mlékem, promícháme postupně v menších dávkách s moukou, čerstvě mletým černým pepřem a solí. Těsto má být husté jako lívancové těsto. Připravené těsto necháme 30 minut odpočinout.

Mezitím vyškvaříme na pánvi na kostky pokrájenou domácí uzenou slaninu. Vyškvařenou slaninu vybereme na talíř a ve vařicím tuku ze slaniny opékáme na středním plameni cibuli, kterou jsme pokrájeli na měsíčky, až zkaramelizuje. Zkaramelizovanou cibuli vybereme na talíř a vypneme plamen pod pánví.

Do vroucí osolené vody přes haluškovač protlačíme halušky anebo je naházíme do vody ručně tak, že nožem odkrajujeme kousky těsta. Halušky děláme postupně v menších dávkách. Když halušky vyplavou na povrch (za asi 3 - 4 minuty), jsou uvařené. Uvařené halušky scedíme z vody, ale neproplachujeme studenou vodou. Halušky dáme do jenské anebo zapékací mísy, promícháme s vařicím tukem z vyškvařené slaniny a s vyškvařenými kostkami slaniny.

Na halušky nastrouháme kvalitní horský tvrdý sýr, promícháme, přidáme hustou kyselou smetanu a opět dobře promícháme. Připravené halušky zapékáme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15 minut, až povrch dostane pěknou zlatohnědou barvu.

Rakouské sýrové halušky s uzenou slaninou servírujeme horké, až je sýr roztavený a tahá se ještě v nitkách. Povrch hojně posypeme zkaramelizovanou cibulí. Halušky podáváme s lehkým zeleným listovým salátem. Z nápojů je k haluškám výborné dobře vychlazené pivo.

Käsespätzle - jedná se o sytý oblíbený tradiční rakousky eintopf, který má víc variant podle jednotlivých regionů Rakouska. Pokrm patří mezi typické podzimní a zimní večeře. Jídlo se vaří i ve Švýcarsku, v německém Švábsku a Lichtenštejnsku.

autor receptu:

Käsespätzle - rakouské sýrové halušky s uzenou slaninou

Počet přidaných receptů: 234

Ingredience

na porce
Vaše cena 990 běžně 6600 Kč sleva 85 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
2,7
slabší recept
25 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Käsespätzle - rakouské sýrové halušky s uzenou slaninou

Recept se nachází v 51 kuchařkách
Libchen
moje recepty 122 receptů
Různé recepty
Hana Klovrzová st.
Různé recepty 7727 receptů
E-mailová kuchařka tety z Krnova 2
veraricna
E-mailová kuchařka tety z Krnova 2 3353 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Käsespätzle - rakouské sýrové halušky s uzenou slaninou

Přidat příspěvek k receptu Käsespätzle - rakouské sýrové halušky s uzenou slaninou
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Co všechno kryje základní podoba cestovního pojištění?

    Co všechno kryje základní podoba cestovního pojištění?

    Všichni se v létě těšíme na dovolenou, ke které naše snahy směřovaly možná i celý předešlý rok, ne vždy však všechno dopadne tak, jak by mělo. Každým rokem během pobytu v zahraničí z různých příčin onemocní, těžce se zraní či zemřou stovky Čechů.

  • Nejčastější letní úrazy dětí a jak jim předejít

    Nejčastější letní úrazy dětí a jak jim předejít

    Tonutí v bazénu nebo na koupališti, pády z kola, popáleniny a zranění z trampolín - jak předcházet nejčastějším úrazům dětí právě v létě? Léto zaplňuje cyklostezky, hřiště, lesy, koupaliště i rekreační objekty rodinami s malými dětmi, které si tu užívají prázdnin a sluníčka. Právě na těchto místech přitom stoupá riziko, že se dítě zraní.




přidat nový recept