Chřest očistíme a odkrojíme dřevnaté konce, následně nakrájíme na kousky. Jarní cibulku s natí nakrájíme nadrobno. Pažitku nasekáme nadrobno.
Na rozpuštěném nahřátém másle osmahneme jarní cibulku, aby změkla a nechytila hnědou barvu. Zalijeme vývarem a přivedeme k varu, následně přidáme chřest a vaříme asi 20 minut, dokud chřest nezměkne.
Hlavičky chřestu vyjmeme, použijeme je na ozdobu. Polévku rozmixujeme ponorným mixerem a přes jemné síto propasírujeme. Čerstvě umletým bílým pepřem a mořskou solí dochutíme a čerstvou smetanou zjemníme. Polévku můžeme případně zahustit vaječnými žloutky. Můžeme také vložit do polévky jednu lžíci másla, polévka je pak jemnější. Polévku stáhneme z ohně a podáváme.
Jemnou chřestovou polévku podáváme ozdobenou hoblinami ze sýru Grana Padano a pár kapkami olivového oleje.