Nejprve necháme vzejít kvásek. Do misky dáme asi 150 g mouky a polovinu cukru, zalijeme vlažným mlékem (množství není důležité, ale musí z toho vzniknout tekutější kašička), do toho rozdrobíme kostku droždí a necháme na teplém místě vzejít. Obvykle mi to trvá cca 20- 30 minut.
Všechny ostatní ingredience dáme do mísy, dodáme zbytek mléka, máslo a sádlo. Je lepší, když jsou tuky rozpuštěné, snadněji se to zpracovává, ale kdo používá k hnětení např. domácí pekárnu, ten může dát tyto ingredience pouze změklé. Nakonec přilijeme kvásek a zaděláme těsto na vánočku. Kdo chce, může ještě přidat rozinky, mandle nebo cokoliv. Hotové těsto můžeme nechat vykynout pod utěrkou na teplém místě. Já nechávám kynout přes noc. Těsta je opravdu hodně, kdo chce může začít s poloviční dávkou a bude mít vánočku cca rozměrů jako v obchodě.
Po vykynutí rozdělíme na stejné díly - tolik, kolik budeme potřebovat k pletení vánočky, já pletu klasicky (spodní vrstva ze čtyř, potom ze tří a horní ze dvou), tedy dělím těsto na 9 částí. Z částí uděláme bochánky (dobře prohněteme rukama) a necháme je pod utěrkou ještě asi půl hodiny kynout, z bochánků uválíme "provázky", upleteme vánočku a necháme ji zase cca půl hodiny vykynout. Nakonec potřeme rozkvrdlaným vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky. Já ještě obvykle spíchnu vrstvy špejlemi, aby se mi vánočka nerozjížděla.
Babiččinu vánočku pečeme podle zkušeností s vlastní troubou, mám doma starou plynovou a peču na nejmenší plamen cca 90 minut. Hotovou vánočku poznáme podle krásně zlatohnědé barvy a zapíchnutím špejle, na kterou se po vytažení těsto nelepí.
Někdo do těsta přidává ještě tvaroh, citronovou kůru nebo vanilkový pudink (je potom hezky žlutá), kdo má radši sladší, může dát více cukru, ale nám nejvíce chutná takhle.