Jelení stehno na červeném víně s borůvkovými povidly a hříbky

2 hod | hlavní chod | 6 porcí | maďarská kuchyně | recept zobrazen: 194x
Recept z maďarské kuchyně na jelení stehno s neobvyklou kombinací červeného vína s borůvkovými povidly, pomerančovou kůrou a hříbky, které vytvoří přímo gurmánský zážitek.
Okomentuj recept jako první


Postup přípravy receptu

Jelení stehno odblaníme, omyjeme, osušíme a pokrájíme na kostky 5 x 5 cm. Hřiby namočíme na 30 minut do teplé vody. Pomerančovou kůru nastrouháme. Tymiánové lístky natrháme ze tří větviček tymiánu. Cibuli nakrájíme nadrobno a uzenou slaninu nakrájíme na proužky.

Na horkém vepřovém sádle restujeme cibuli - asi 10 minut, podlijeme malým množstvím vody a vydusíme až na tuk. Dušení opakujeme třikrát, tím se cibule rozpadne a zároveň pokrm zahustí a dodá mu na chuti. Přidáme proužky uzené slaniny, restujeme asi 5 minut a máme základ, do kterého dáme kostky jeleního stehna a zprudka opékáme - opět asi 10 minut.

Jelení maso posypeme moukou a za stálého míchání opékáme, dokud se na povrchu nevytvoří křupavá kůrčička - asi 7 minut. Maso tímto způsobem zůstane uvnitř pěkně šťavnaté a nebude vysušené. Maso se krásně ochutí cibulí a uzenou slaninou.

Přidáme prolisovaný česnek, tymián, polovinu nastrouhané pomerančové kůry, borůvky a orestujeme spolu asi 2 minuty. Dále přidáme i kůži z uzené slaniny, která dodá pokrmu na chuti.

Podlijeme horkým domácím hovězím vývarem, červeným vínem asi 2 cm nad povrch masa a dusíme přikryté pod pokličkou 1,5 hodiny na minimálním plameni za občasného podlévání kvalitním vínem (například cabernet sauvignone) a vývarem podle potřeby. Když nemáme vývar, podléváme jen horkou vodou, aby se nepřerušil var. Nepoužíváme v žádném případě bujon z kostky, abychom nepokazili přirozenou chuť.

Po této době přidáme namočené hřiby i s vodou a přivedeme do varu. Plamen ztlumíme na střední stupeň a přikryté pokličkou dusíme doměkka - ještě asi půlhodiny. Těsně před koncem přidáme cukr krystal, čerstvě mletý černý pepř, ochutnáme a až nyní jemně dosolíme. Vývar a slanina jsou slané dost a sůl přidaná na začátku by maso zbytečně vysušila.

Vmícháme borůvková povidla a přidáme druhou polovinu nastrouhané pomerančové kůry, která jídlo krásně svěže provoní a jemně dochutí. Necháme ještě asi 7 minut povařit a máme hotovo.

Jelení stehno na červeném víně s borůvkovými povidly a hříbky podáváme horké s brambory opečenými na husím sádle. Maso z jeleního stehna je měkké jako máslo a uvnitř šťavnaté s kůrčičkou na povrchu. Maso je výborně ochucené cibulí, slaninou, česnekem a použitým kořením.

Připravená omáčka je hustá a má ji být méně, asi jako při guláši. Maso se vyznačuje lehce pikantní slano-sladko-kyselou příjemnou chutí borůvkových povidel a pomerančové kůry.

Omáčka je provoněná hřiby a vínem a harmonicky vyvážená. Takto připravené jelení stehno je sice finančně i časově náročné a trochu pracné, ale výsledkem je lahodná delikatesa, která se vám odmění gurmánským zážitkem.

autor receptu:

Jelení stehno na červeném víně s borůvkovými povidly a hříbky

Počet přidaných receptů: 4

Ingredience

na porcí
Vaše cena 1999 běžně 4236 Kč sleva 53 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
2,3
slabší recept
9 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Jelení stehno na červeném víně s borůvkovými povidly a hříbky

Recept se nachází v 11 kuchařkách
kuchtik
chutné recepty 4 recepty
Maso a uzeniny od tety z Krnova
veraricna
Maso a uzeniny od tety z Krnova 3312 receptů
zjirousek
Zvěřina 167 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Jelení stehno na červeném víně s borůvkovými povidly a hříbky

Přidat příspěvek k receptu Jelení stehno na červeném víně s borůvkovými povidly a hříbky
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Raw Food - objevte klady i zápory živé stravy

    Raw Food - objevte klady i zápory živé stravy

    Raw Food (syrová strava nebo také vitariánství) je založeno na konzumaci tepelně a chemicky neupravených potravin, kdy teplota při přípravě těchto pokrmů nesmí překročit 42 °C. Základem tohoto způsobu stravování je přesvědčení, že při vyšším zahřátí se vše živé v potravinách zničí. Takto tepelně upravená strava je tak mrtvá a pro člověka zatěžující a nepřínosná.

  • Třešně proti rakovinovému bujení

    Třešně proti rakovinovému bujení

    Je zajímavé, jak rádi rozebíráme účinky nejrůznějších potravin na náš organismus. Pořád to jsou ale jenom střípky, jen málo toho, co bychom měli poznat a pochopit. S třešněmi je to stejné. Víte, jaké mají na naše zdraví pozitivní účinky?




přidat nový recept