Jehněčí kýta pomalu pečená

2 h 40 min | hlavní chod | 6 porcí | francouzská kuchyně | recept zobrazen: 60421x
Celá kýta upečená při nízké teplotě, která se úplně rozplývá na jazyku. Měla by teoreticky vystačit pro šest osob.
Komentáře receptu 25
Uvařil jsem to (Recept vařilo 7 lidí)


Postup přípravy receptu

Kýtu můžeme použít jehněčí nebo skopovou. Celou, tuku zhruba zbavenou a odblaněnou kýtu opečeme ve velké pánvi na olivovém oleji prudce ze všech stran. Pak ji vyjmeme, osolíme hrubou mořskou solí, potřeme tymiánem a třeným česnekem a položíme na rošt do trouby, kterou jsme předehřáli na 75 - 80° C.

Pod rošt vsuneme misku nebo hluboký pekáč (tzv. reine) s půl šálkem vody na zachycení šťávy. Vodu v případě potřeby doléváme. Jehněčí kýtu v troubě ponecháme bez otáčení 4 - 6 hodin v závislosti na teplotě, váze a osobní zálibě, zda dáme přednost stupni rare, medium rare nebo medium - nutno vyzkoušet. Hodně záleží i na jakosti masa. Suchý vzduch vysouší, pečeme tedy klasicky.

Jako příloha k pomalu pečené jehněčí kýtě se hodí brambory restované na směsi másla s olivovým olejem a ochucené čerstvým rozmarýnem, grilovaná rajčata a fazolové lusky uvařené al dente.

Doporučený nápoj: Červené bordeaux z oblasti St. Emillion, Chateau Neuf du Pape nebo mělnická červená Ludmila.

autor receptu:

Jehněčí kýta pomalu pečená

Počet přidaných receptů: 7

Ingredience

na porcí
4,5
skvělý recept
54 hlasujících
  • Recept Jehněčí kýta pomalu pečená - Vzhledem k sezóně servíruji maso s dvojím chřestem.
  • Recept Jehněčí kýta pomalu pečená - Po pěti hodinách při 80°C je kýta upečená, vevnitř krásně růžová, jemná, zkrátka bez chyby.
  • Recept Jehněčí kýta pomalu pečená - Kýta připravená k pomalému pečení. Byla jen prudce opečena a okořeněna rozmarýnem, česnekem, solí a pepřem.
  • Recept Jehněčí kýta pomalu pečená - Prý vystačí na 6 porcí. Tohle je zbyteček z 1,6 kg po obědě dvou strávníků :)

Kuchařky obsahující recept Jehněčí kýta pomalu pečená

Recept se nachází v 112 kuchařkách
Jonyho kuchařka
elí
Jonyho kuchařka 2722 receptů
Maso a uzeniny od tety z Krnova
veraricna
Maso a uzeniny od tety z Krnova 5066 receptů
zjirousek
Maso skopové, jehněčí 126 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Jehněčí kýta pomalu pečená

Celkový počet komentářů u receptu: 25
  • Komentář k receptu Jehněčí kýta pomalu pečená Kiki 18.10.2014 17:06:58

    Pane jo,.. děkuji za inspiraci. Já sama to nejím, ale momentálně peču. A to s láskou. Jsem tak trochu začátečník v úpravách masa (nejím ho, ale ráda ho pro ostatní dělám a připravuji), a tak jsem ráda za každou radu. Volala jsem i babče, která mi doporučila dát koření a zeleninu jako na svíčkovou s tím, že pak to můžu rozmixovat a použít jako omáčku. Dala jsem tam pekáček s vodou (to dělám, když peču různé buchty atp.) a tak doufám, že splní svůj účel... Opravdu moc děkuji a snad se dílo podaří,.. uvidíme :-)

    • Re: Komentář k receptu Jehněčí kýta pomalu pečená hokuspokus 18.10.2014 21:49:59

      Myslím, že podle této rady vznikl úplně jiný recept. Jak to chutnalo?

  • jehn.kyta pomalu pecena josef 26.08.2014 12:03:21

    budu poprve zabijet jehnata tak chci vedet zda muzu kytu udelat i v mikrovlnce nebo v GO Chefu a hlavne pri jakych teplotach / i obecne/.diky za kazdou radu Pepa

    • Re: jehn.kyta pomalu pecena hokuspokus 16.09.2014 13:11:51

      Ahoj Pepo, lituji zpožděnou odpověď, byl jsem na dovolené bez internetu. S mikrovlnkopu nemám žádné zkušenosti. Ani ji nemám. Právě tak nevlastním GO Chef, takže mohu doporučit pouze tu metodu, která je v receptu popsána.

  • Komentář k receptu Jehněčí kýta pomalu pečená Libor 20.07.2014 22:35:08

    Skvele!

  • Komentář k receptu Jehněčí kýta pomalu pečená Dorota 29.11.2013 12:46:03

    mohla by se i tímto pomalým způsobem péct kýta i v hrnci??
    dekuji

    • Re: Komentář k receptu Jehněčí kýta pomalu pečená Premio 30.11.2013 00:25:28

      Samozřejmě, že můžete péct, takto pomau kýtu v pekáči. Dáte kus másla,trochu podlijete a pečete přiklopené na nízkou teplotu v závislosti na velikosti pečeného masa. Takto se peče i kachna i husa. Pečení v pekáči má tu výhodu,že budete mít navíc výborný sos. Maso je křehké,šťavnaté. Pokud budete takto připravovat kachnu,nebo husu a chcete mít zlatou kůrčičku,tak cca půl hodiny před koncem pekáč odklopíte, přidáte teplotu a dopečete. Husu,dám o půlnoci péct a ráno je hotová a nemusím si toho všímat. Toto je znovu,po hodně dlouhých letech objevený způsob pečení masa.

      • Re: Re: Komentář k receptu Jehněčí kýta pomalu pečená hokuspokus 30.11.2013 02:15:50

        @ Premio

        Tak to je pro mne naprosto nepřijatelné!! Co bych dělal s čerstvě upečenou husou v sedm ráno? Když si představím, že si dám bílou kávu, loupáček nebo koblihu a k tomu husu ... brrr. Jó večer, to je jiná ... :-)))

        Teď ale vážně a k věci. Příště tedy zkusím péct pod poklicí v naději, že kůrka přesto vznikne. Asi budu muset před koncem slít výpek a posypat maso hodně hustě hrubou solí. Za 20-30 minut při 230°C by se kůrka měla udělat, nebo ne? Metod je povícero.

        I když sos se udělá i při pečení na roštu. Jen je třeba občas dolít trochu vody. Nakonec přelévám výpek do velkého trychtýře se zátkou. Až vše trochu vychladne, zůstane tuk na povrchu. Pak zátku povolím, nechám trochu šťávy vytéct do misky a otvor zas zazátkuji. Šťávu přeliji do druhé misky a proces opakuji tak dlouho, až z trychtýře začne vytékat tuk. Ze šťávy udělám omáčku a tuk použiji jinak.

        Na kachnu jsem vyzkoušel ještě jiný recept s vynikajícím výsledkem. Ale to sem asi nepatří.

        Jinak jsem taky fanatik pomalého a šetrného tepelného zpracování masa. Pomalé pečení kombinuji někdy, především u menších kousků, s metodou sous-vide. Nádhera!

    • Re: Komentář k receptu Jehněčí kýta pomalu pečená hokuspokus 29.11.2013 16:39:52

      @ Dorota

      Zatím jsem to nezkoušel, takže mohu jen spekulovat. Myslím, že by to mohlo jít, pokud by se hrnec v troubě nepřikryl. Až na to, že se část kýty, která má kontakt se dnem hrnce, bude koupat ve vytékající šťávě a vodě, kterou je nutno do hrnce přidat, aby se nic nepřipálilo.

      Pokud to zkusíš, dej nám zde vědět. Tahle varianta by mě taky zajímala.

  • Péct odkryté? Víťa 24.05.2013 09:35:26

    Chci se zeptat - mám opravdu péct kýtu v troubě na roštu nezakrytou? Nebude po tolika hodinách vysušená?
    Nerada bych si zkazila dobré masíčko..

Celkový počet komentářů: 25
Nalezeno receptů: 25
|< << 123 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Jehněčí kýta pomalu pečená
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Syrovátka - nedoceněný poklad v péči o zdraví

    Syrovátka - nedoceněný poklad v péči o zdraví

    Dříve byla považována za odpad, dnes ale známe její blahodárné účinky. Obsahuje asi 50 % sušiny z původního mléka. Jak vzniká? Laicky řečeno - sražením mléka vznikne tuhá část (kasein), což je v podstatě tvaroh, druhým produktem je mléčné sérum, což je žlutozelená tekutina, které říkáme syrovátka. Vzniká také při výrobě sýrů.

  • Intimní hygiena malých dětí

    Intimní hygiena malých dětí

    Zásady osobní hygieny mají specifický význam pro každého jedince. Jsou rozdílné u dívek i chlapců v jednotlivých obdobích života a souvisí také s hormonálními změnami, které se v těchto obdobích vyskytují. Intimní hygienu našich nejmenších bychom rozhodně neměli podceňovat, přestože je toto citlivé téma opředeno mnoha mýty, pověrami a babskými radami, které ne vždy fungují.




přidat nový recept