Jednoduchý rajčatový protlak

45 min | omáčka | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 37474x
Máte nadbytek rajčat? Připravte z nich rajčatový protlak, který můžete libovolně dochutit a upravovat.
Komentáře receptu 5
Uvařil jsem to (Recept vařili 3 lidé)


Postup přípravy receptu

Na recept použijeme libovolné množství zralých rajčat. Čím zralejší rajčátka jsou, tím bude omáčka sladší. Rajčata zbavíme "bubáků", dobře je omyjeme a překrájíme.

Rajčata vhodíme do hrnce, zahřejeme a za občasného promíchání necháme rozvařit, až nám vznikne jen hustá omáčka se slupkami, je to vyvaření asi na polovinu objemu.

Omáčku odstavíme, necháme z části vychladnout a přes hustý cedník propasírujeme. Vznikne nám rajčatová omáčka (protlak) sladké chuti bez semínek a slupek.

Takto připravený rajčatový protlak můžeme libovolně dochutit solí, cukrem, kořením, bylinkami či česnekem. Výborně chutná teplý i studený. Rajčatový protlak můžeme dál tepelně upravovat, případně sterilovat a uchovat na pozdější použití. Stačí jen sterilovat 20 minut od bodu varu v uzavíratelných skleničkách. U nás máme rádi jednoduchý rajčatový protlak jen tak - bez dalšího dochucování.

Michy autor receptu:

Jednoduchý rajčatový protlak

Počet přidaných receptů: 2962

Ingredience

Vaše cena 4990 běžně 11881 Kč sleva 58 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,5
skvělý recept
29 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Jednoduchý rajčatový protlak

Recept se nachází v 70 kuchařkách
ZAVÁRANIE, KONZERVOVANIE
KDI
ZAVÁRANIE, KONZERVOVANIE 371 receptů
rkunesova
Vláďovo kuchařka 1180 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Jednoduchý rajčatový protlak

Celkový počet komentářů u receptu: 5
  • Komentář k receptu Jednoduchý rajčatový protlak Simona 02.09.2016 19:05:16

    Už to zkouším podruhé a místo hustého protlaku mám jen obarvenou vodu. Co dělám blbě?

    • Re: Komentář k receptu Jednoduchý rajčatový protlak frla 22.09.2016 13:36:38

      Simono, důležité na receptu je to, že musíš šťávu, kterou rajčata pustí, téměř vyvařit. Já ještě před vařením rajčata spařím v horké vodě a potom se mi kásně sloupnou. Bubák vykrajuji při loupání. Lépe se potom protlak pasíruje. Zkus to a hodně štěstí.

    • Re: Komentář k receptu Jednoduchý rajčatový protlak pavla 04.09.2016 09:26:03

      musíte ho více vyvařit

    • Re: Komentář k receptu Jednoduchý rajčatový protlak Michy 02.09.2016 23:08:06

      Netuším, vždycky se mi povedl...zkuste jiný typ rajčat - masitější. A vyvařit více vody.

  • Klára Kvasná
    Komentář k receptu Jednoduchý rajčatový protlak Klára Kvasná 27.08.2013 11:40:28

    Zrovna dneska ho dělám :-), také nedochucuji ;)

Celkový počet komentářů: 5
Nalezeno receptů: 5
Přidat příspěvek k receptu Jednoduchý rajčatový protlak
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Co jsou to příštitná tělíska?

    Co jsou to příštitná tělíska?

    Příštítná tělíska jsou malé kulovité útvary zhruba o velikosti hrášku, uložená v blízkosti štítné žlázy, přesněji na jejím zadním laloku. Vylučují hormon s názvem parathormon, který reguluje metabolismus vápníku, tedy zpětně zvyšuje jeho vstřebávání v ledvinách a snižuje koncentraci fosfátů v krvi. Rozeznáváme příštítná tělíska vnitřní a vnější.

  • Jste závislí na internetu?

    Jste závislí na internetu?

    Nutkavá potřeba používat moderní technologie může ovlivnit celý náš život - působí problémy ve škole, v práci, ve vztahu i ve financích. Málokdo z nás si dovede přiznat, že má opravdu problém a vytvořil si třeba na oblíbený Facebook, Instagram, Twitter aj. skutečný návyk. Jak z toho ven?




přidat nový recept