Jednoduchý rajčatový protlak

45 min | omáčka | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 39115x
Máte nadbytek rajčat? Připravte z nich rajčatový protlak, který můžete libovolně dochutit a upravovat.
Komentáře receptu 5
Uvařil jsem to (Recept vařili 3 lidé)


Postup přípravy receptu

Na recept použijeme libovolné množství zralých rajčat. Čím zralejší rajčátka jsou, tím bude omáčka sladší. Rajčata zbavíme "bubáků", dobře je omyjeme a překrájíme.

Rajčata vhodíme do hrnce, zahřejeme a za občasného promíchání necháme rozvařit, až nám vznikne jen hustá omáčka se slupkami, je to vyvaření asi na polovinu objemu.

Omáčku odstavíme, necháme z části vychladnout a přes hustý cedník propasírujeme. Vznikne nám rajčatová omáčka (protlak) sladké chuti bez semínek a slupek.

Takto připravený rajčatový protlak můžeme libovolně dochutit solí, cukrem, kořením, bylinkami či česnekem. Výborně chutná teplý i studený. Rajčatový protlak můžeme dál tepelně upravovat, případně sterilovat a uchovat na pozdější použití. Stačí jen sterilovat 20 minut od bodu varu v uzavíratelných skleničkách. U nás máme rádi jednoduchý rajčatový protlak jen tak - bez dalšího dochucování.

Michy autor receptu:

Jednoduchý rajčatový protlak

Počet přidaných receptů: 3148

Ingredience

Vaše cena 10799 běžně 22977 Kč sleva 53 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,6
skvělý recept
30 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Jednoduchý rajčatový protlak

Recept se nachází v 70 kuchařkách
ZAVÁRANIE, KONZERVOVANIE
KDI
ZAVÁRANIE, KONZERVOVANIE 371 receptů
rkunesova
Vláďovo kuchařka 1180 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Jednoduchý rajčatový protlak

Celkový počet komentářů u receptu: 5
  • Komentář k receptu Jednoduchý rajčatový protlak Simona 02.09.2016 19:05:16

    Už to zkouším podruhé a místo hustého protlaku mám jen obarvenou vodu. Co dělám blbě?

    • Re: Komentář k receptu Jednoduchý rajčatový protlak frla 22.09.2016 13:36:38

      Simono, důležité na receptu je to, že musíš šťávu, kterou rajčata pustí, téměř vyvařit. Já ještě před vařením rajčata spařím v horké vodě a potom se mi kásně sloupnou. Bubák vykrajuji při loupání. Lépe se potom protlak pasíruje. Zkus to a hodně štěstí.

    • Re: Komentář k receptu Jednoduchý rajčatový protlak pavla 04.09.2016 09:26:03

      musíte ho více vyvařit

    • Re: Komentář k receptu Jednoduchý rajčatový protlak Michy 02.09.2016 23:08:06

      Netuším, vždycky se mi povedl...zkuste jiný typ rajčat - masitější. A vyvařit více vody.

  • Klára Kvasná
    Komentář k receptu Jednoduchý rajčatový protlak Klára Kvasná 27.08.2013 11:40:28

    Zrovna dneska ho dělám :-), také nedochucuji ;)

Celkový počet komentářů: 5
Nalezeno receptů: 5
Přidat příspěvek k receptu Jednoduchý rajčatový protlak
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Zdravotní pojištění cizinců

    Zdravotní pojištění cizinců

    Vzhledem k otevření hranic a vysoké pohyblivosti cizinců na našem území je otázka jejich zdravotního pojištění zcela patřičná a na místě. Více o zdravotním pojištění cizinců v dnešním článku.

  • Potraviny, které nás v zimě zahřejí

    Potraviny, které nás v zimě zahřejí

    Letošní zima nám dává pěkně zabrat. Kruté mrazy nejsou nic příjemného a tělo potřebujeme zahřát nejen pod vrstvou oblečení, ale také konzumací těch správných potravin. Které to jsou a v jaké podobě si je dopřát?




přidat nový recept