Jednoduché kysané zelí

2 h 40 min | příloha | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 123642x
Jednoduchý recept na přípravu kysaného zelí v omnia sklenicích.
Komentáře receptu 10


Postup přípravy receptu

Zelí očistíme a nakrouháme. Nakrouhané zelí promícháme ve vaničce se solí (1 dkg na 1 kg zelí). Přidáme kmín, celý pepř a bobkový list. Zelí s kořením promícháme, počkáme až pustí šťávu. Poté zelí ve vaničce udusáme a necháme 2 hodiny odpočinout.

Mezitím si dobře omyjeme sklenice. Zelí napěchujeme do čistých sklenic tak, aby nahoře zbylo asi 2,5 - 3 cm místa. Někdy se může stát, že je zelí suché a málo pouští šťávu - pak doplníme převařenou vodou.

Naplněné skleničky uzavřeme víčky omnia, dáme k teplu na podnos z umělé hmoty. Zelí začne kvasit - víčka se vydují. Asi za týden se víčka pomalu sama vrátí do původní polohy a zelí je hotovo.

Takto si můžeme udělat kysané zelí třeba jen z jedné hlávky.

pappaja autor receptu:

Jednoduché kysané zelí

Počet přidaných receptů: 7

Ingredience

Vaše cena 999 běžně 35000 Kč sleva 97 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY

Kuchařky obsahující recept Jednoduché kysané zelí

Recept se nachází v 137 kuchařkách
zdegross
staré recepty 3816 receptů
veriri
Papáníčko 2886 receptů
zjirousek
Zavařování 381 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Jednoduché kysané zelí

Celkový počet komentářů u receptu: 10
  • kysane zeli jirina 10.10.2012 14:21:58

    a nezapomeli jste na cibuli? u nas se davaji asi 4 velke cibule na 10 kg zeli

  • roman 29.09.2012 18:28:42

    Dal jsem šroubovaci sklenice a mam strach že při kvašeni dojde k explozi poradte prosim

  • kamil 24.02.2011 19:16:30

    taky jsem to udělal,ale vykvasilo to asi až moc,že se voda skoro uplně ztratila,co teď otevírát a dolévat se mi nechce ,sklenice budou asi zavakuo, a při novém otevření a zavřeni ?? aby se mi zelí nezkazilo poraď ???

    • Re: Evča 01.06.2012 12:55:27

      Já jej dělala taky, použila jsem normální "šroubovací" víčka a během kvašení jsem znovu "utlačovala" a případně dolévala vodou a nekazilo se. Dopadlo to úžasně, jdu dělat další várku.

  • Riki 03.12.2011 17:44:45

    1.Zelí po nakrouhání není třeba nechat 2 hodiny odpočinout
    2.Fermentace není zcela ukončena po jednom týdnu.
    Čili: nakrouhané zelí smísit se solí a kmínem (na 4 kg zelí 1 káv.lžička soli-ale dávky jsou individuální) a hned
    napěchovat do sklenic-opravdu napěchovat jakýmkoli dusadlem,
    uzavřít ,sklenice uložit na teplé a temné místo,nebo obalit neprůhledným obalem
    důležité), občas možno kontrolovat kvašení. Skvost je hotov asi po 15-20 dnech.
    Jiné koření dostimění chuť.Sůl je třeba nikoli pro osolení,ale pro uvolnění vody.

  • Zelíčko neradova 24.10.2009 15:00:44

    Tak jsem hledala recept na kysané zelí a našla tyto stránky a tento recept. právě jsem ho nakrouhala, tak uvidíme, zda se podaří. Díky za snadný recept.

  • Zelíčko konko 11.03.2009 16:54:42

    Perfektní recept,děláme to dost často a kdykoliv.Díky.

  • Perfektní doktor 17.08.2007 04:33:14

    Děkuji za nápad, já jsem nevěděl co se sklenicema od okurek.Babi dělala kysané zelí v dubových sudech,letitých,pokaždé líp, ale u Vás ten princip s vydutýma víčkama má biochemickou logiku.Funguje to i s okurkama.Teď zkouším mladé kukuřice.Výsledek zveřejním .Přeju mnoho invence.

Celkový počet komentářů: 10
Nalezeno receptů: 10
Přidat příspěvek k receptu Jednoduché kysané zelí
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde




přidat nový recept