Jednoduché kysané zelí

2 h 40 min | příloha | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 130308x
Jednoduchý recept na přípravu kysaného zelí v omnia sklenicích.
Komentáře receptu 10


Postup přípravy receptu

Zelí očistíme a nakrouháme. Nakrouhané zelí promícháme ve vaničce se solí (1 dkg na 1 kg zelí). Přidáme kmín, celý pepř a bobkový list. Zelí s kořením promícháme, počkáme až pustí šťávu. Poté zelí ve vaničce udusáme a necháme 2 hodiny odpočinout.

Mezitím si dobře omyjeme sklenice. Zelí napěchujeme do čistých sklenic tak, aby nahoře zbylo asi 2,5 - 3 cm místa. Někdy se může stát, že je zelí suché a málo pouští šťávu - pak doplníme převařenou vodou.

Naplněné skleničky uzavřeme víčky omnia, dáme k teplu na podnos z umělé hmoty. Zelí začne kvasit - víčka se vydují. Asi za týden se víčka pomalu sama vrátí do původní polohy a zelí je hotovo.

Takto si můžeme udělat kysané zelí třeba jen z jedné hlávky.

pappaja autor receptu:

Jednoduché kysané zelí

Počet přidaných receptů: 7

Ingredience

Vaše cena 4199 běžně 6884 Kč sleva 39 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY

Kuchařky obsahující recept Jednoduché kysané zelí

Recept se nachází v 139 kuchařkách
zdegross
staré recepty 3810 receptů
veriri
Papáníčko 2886 receptů
zjirousek
Zavařování 404 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Jednoduché kysané zelí

Celkový počet komentářů u receptu: 10
  • kysane zeli jirina 10.10.2012 14:21:58

    a nezapomeli jste na cibuli? u nas se davaji asi 4 velke cibule na 10 kg zeli

  • roman 29.09.2012 18:28:42

    Dal jsem šroubovaci sklenice a mam strach že při kvašeni dojde k explozi poradte prosim

  • kamil 24.02.2011 19:16:30

    taky jsem to udělal,ale vykvasilo to asi až moc,že se voda skoro uplně ztratila,co teď otevírát a dolévat se mi nechce ,sklenice budou asi zavakuo, a při novém otevření a zavřeni ?? aby se mi zelí nezkazilo poraď ???

    • Re: Evča 01.06.2012 12:55:27

      Já jej dělala taky, použila jsem normální "šroubovací" víčka a během kvašení jsem znovu "utlačovala" a případně dolévala vodou a nekazilo se. Dopadlo to úžasně, jdu dělat další várku.

  • Riki 03.12.2011 17:44:45

    1.Zelí po nakrouhání není třeba nechat 2 hodiny odpočinout
    2.Fermentace není zcela ukončena po jednom týdnu.
    Čili: nakrouhané zelí smísit se solí a kmínem (na 4 kg zelí 1 káv.lžička soli-ale dávky jsou individuální) a hned
    napěchovat do sklenic-opravdu napěchovat jakýmkoli dusadlem,
    uzavřít ,sklenice uložit na teplé a temné místo,nebo obalit neprůhledným obalem
    důležité), občas možno kontrolovat kvašení. Skvost je hotov asi po 15-20 dnech.
    Jiné koření dostimění chuť.Sůl je třeba nikoli pro osolení,ale pro uvolnění vody.

  • Zelíčko neradova 24.10.2009 15:00:44

    Tak jsem hledala recept na kysané zelí a našla tyto stránky a tento recept. právě jsem ho nakrouhala, tak uvidíme, zda se podaří. Díky za snadný recept.

  • Zelíčko konko 11.03.2009 16:54:42

    Perfektní recept,děláme to dost často a kdykoliv.Díky.

  • Perfektní doktor 17.08.2007 04:33:14

    Děkuji za nápad, já jsem nevěděl co se sklenicema od okurek.Babi dělala kysané zelí v dubových sudech,letitých,pokaždé líp, ale u Vás ten princip s vydutýma víčkama má biochemickou logiku.Funguje to i s okurkama.Teď zkouším mladé kukuřice.Výsledek zveřejním .Přeju mnoho invence.

Celkový počet komentářů: 10
Nalezeno receptů: 10
Přidat příspěvek k receptu Jednoduché kysané zelí
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Raw Food - objevte klady i zápory živé stravy

    Raw Food - objevte klady i zápory živé stravy

    Raw Food (syrová strava nebo také vitariánství) je založeno na konzumaci tepelně a chemicky neupravených potravin, kdy teplota při přípravě těchto pokrmů nesmí překročit 42 °C. Základem tohoto způsobu stravování je přesvědčení, že při vyšším zahřátí se vše živé v potravinách zničí. Takto tepelně upravená strava je tak mrtvá a pro člověka zatěžující a nepřínosná.

  • Třešně proti rakovinovému bujení

    Třešně proti rakovinovému bujení

    Je zajímavé, jak rádi rozebíráme účinky nejrůznějších potravin na náš organismus. Pořád to jsou ale jenom střípky, jen málo toho, co bychom měli poznat a pochopit. S třešněmi je to stejné. Víte, jaké mají na naše zdraví pozitivní účinky?




přidat nový recept