Nejdříve si připravíme zálivku. Olej prošleháme s jogurtem, vinným octem, hořčicí a cukrem. Zálivku podle chuti osolíme, opepříme a odložíme do chladu.
Mandarinky oloupeme, z jedné vymačkáme šťávu a zbývající nakrájíme na kousky. Salát očistíme a natrháme na kousky ve velikosti sousta a z granátového jablíčka vybereme šťavnatá zrníčka.
Plátky slaniny nakrájíme na stejnoměrné proužky, oloupaný česnek nakrájíme nadrobno a z bílého toastového chleba si připravíme kostičky na krutony.
Na pánvi necháme zvolna rozškvařit slaninu, ale nesmí být do křupava. Pak ji vyjmeme a na výpeku s olejem necháme zpěnit česnek. Jakmile zrůžoví, odstraníme ho z pánve a vmícháme kostičky chleba, které opečeme dorůžova. Teplé krutony přendáme do misky a podle chuti opepříme. Nyní na pánev vrátíme slaninu, posypeme ji třtinovým cukrem a zalijeme mandarinkovou šťávou. Za stálého míchání a obracení orestujeme zkaramelizovanou slaninu do světle hnědé barvy.
V míse promícháme salát s mandarinkami, zkaramelizovanou slaninou a dresinkem. Jednotlivé porce jarního salátu se slaninou ozdobíme granátovým jablíčkem a sypeme česnekovými krutony.
Jarní salát se slaninou podáváme vychlazený.