V jednom hrnku rozehřejeme mléko a v druhém hrnku rozpustíme čerstvé máslo a necháme vychladnout na vlažné. Do prosáté mouky přidáme sůl, cukr krupice a společně promícháme. Do jamky v mouce nadrobíme čerstvé droždí, zalijeme asi 100 ml vlažného mléka a necháme vykynout kvásek - asi 15 minut.
Když kvásek vykyne, přidáme vlažné rozpuštěné máslo a rukama důkladně vypracujeme za postupného přidávání zbylého vlažného mléka hladké pružné lesklé poloměkké těsto, které necháme v teple kynout 30 minut přikryté čistou utěrkou. Z vlažného mléka spotřebujeme do těsta asi 200 ml. Zbylých 50 ml odložíme na chladné místo, tímto mlékem budeme potírat koláč před pečením.
Když těsto kyne, připravíme si náplň. V hmoždíři rozdrtíme půl lžičky celých hřebíčků na jemno. Jablka oloupeme, odstraníme stopku a dužinu nastrouháme na hrubém struhadle do mísy. Jablka poměrně rychle ztmavnou, v tomto případě to však nevadí. K jablkům přidáme mletou skořici, rozdrcené hřebíčky, na hrot nože mletý zázvor, 2 lžíce tekutého medu a polévkovou lžíci dětské krupice, která zabrání vytečení náplně a nasaje do sebe vlhkost. Všechno spolu dobře promícháme a máme hotovou náplň.
Těsto po 30 minutách kynutí vybereme na desku a rozválíme do obdélníku o velikosti asi 40 x 20 cm. S těstem se výborně pracuje, nelepí a není potřeba ho podsypávat moukou. Na těsto rovnoměrně rozetřeme náplň tak, aby po obvodu zůstal volný pás o šířce 3 až 4 cm.
Těsto s náplní stočíme na pevno do závinu tak, aby spoj byl na spodku, oba konce stlačíme rukou a zahneme dolů pod závin. Jablečný závin přeneseme na plech s pečící fólií, přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple kynout znovu 30 minut.
Potom závin potřeme studeným mlékem a vložíme péct do trouby. Do spodku trouby dáme hrnek s horkou vodou a pečeme 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Upečený jablkový závin vybereme a necháme úplně vychladnout na mřížce.
Vychladlý jablkový závin pokrájíme na plátky a podáváme s horkým čajem. Tento závin vůbec není přeslazený, moje dobrá stará máma přidávala do náplně místo mletých hřebíčků hřebíčky čerstvě rozdrcené v hmoždíři, proto je chuť výraznější.
Během pečení tohoto jablkového závinu se nádherně a dráždivě rozvoní celý dům. Těsto je jemné, nadýchané a lehké jako pírko. U nás se po něm jen tak zaprášilo. Přidávám recept mojí drahé staré mámy, vřele doporučuji vyzkoušet její jablkový kynutý závin. Máma mi v dětství závin vždy upekla na moje přání.