Jablkový kynutý závin

2 hod | moučník | 8 porcí | maďarská kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 2126x
Jednoduchý, dobrý a voňavý kynutý jablkový závin, který mně dělala moje dobrá stará máma v dětství. Nabízím její recept zájemcům.
Komentáře receptu 4
Uvařil jsem to (Recept vařil 1 člověk)


Postup přípravy receptu

V jednom hrnku rozehřejeme mléko a v druhém hrnku rozpustíme čerstvé máslo a necháme vychladnout na vlažné. Do prosáté mouky přidáme sůl, cukr krupice a společně promícháme. Do jamky v mouce nadrobíme čerstvé droždí, zalijeme asi 100 ml vlažného mléka a necháme vykynout kvásek - asi 15 minut.

Když kvásek vykyne, přidáme vlažné rozpuštěné máslo a rukama důkladně vypracujeme za postupného přidávání zbylého vlažného mléka hladké pružné lesklé poloměkké těsto, které necháme v teple kynout 30 minut přikryté čistou utěrkou. Z vlažného mléka spotřebujeme do těsta asi 200 ml. Zbylých 50 ml odložíme na chladné místo, tímto mlékem budeme potírat koláč před pečením.

Když těsto kyne, připravíme si náplň. V hmoždíři rozdrtíme půl lžičky celých hřebíčků na jemno. Jablka oloupeme, odstraníme stopku a dužinu nastrouháme na hrubém struhadle do mísy. Jablka poměrně rychle ztmavnou, v tomto případě to však nevadí. K jablkům přidáme mletou skořici, rozdrcené hřebíčky, na hrot nože mletý zázvor, 2 lžíce tekutého medu a polévkovou lžíci dětské krupice, která zabrání vytečení náplně a nasaje do sebe vlhkost. Všechno spolu dobře promícháme a máme hotovou náplň.

Těsto po 30 minutách kynutí vybereme na desku a rozválíme do obdélníku o velikosti asi 40 x 20 cm. S těstem se výborně pracuje, nelepí a není potřeba ho podsypávat moukou. Na těsto rovnoměrně rozetřeme náplň tak, aby po obvodu zůstal volný pás o šířce 3 až 4 cm.

Těsto s náplní stočíme na pevno do závinu tak, aby spoj byl na spodku, oba konce stlačíme rukou a zahneme dolů pod závin. Jablečný závin přeneseme na plech s pečící fólií, přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple kynout znovu 30 minut.

Potom závin potřeme studeným mlékem a vložíme péct do trouby. Do spodku trouby dáme hrnek s horkou vodou a pečeme 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Upečený jablkový závin vybereme a necháme úplně vychladnout na mřížce.

Vychladlý jablkový závin pokrájíme na plátky a podáváme s horkým čajem. Tento závin vůbec není přeslazený, moje dobrá stará máma přidávala do náplně místo mletých hřebíčků hřebíčky čerstvě rozdrcené v hmoždíři, proto je chuť výraznější.

Během pečení tohoto jablkového závinu se nádherně a dráždivě rozvoní celý dům. Těsto je jemné, nadýchané a lehké jako pírko. U nás se po něm jen tak zaprášilo. Přidávám recept mojí drahé staré mámy, vřele doporučuji vyzkoušet její jablkový kynutý závin. Máma mi v dětství závin vždy upekla na moje přání.

autor receptu:

Jablkový kynutý závin

Počet přidaných receptů: 318

Ingredience

na porcí
Vaše cena 2399 běžně 5910 Kč sleva 59 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
3
dobrý recept
24 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Jablkový kynutý závin

Recept se nachází v 29 kuchařkách
Libchen
moje recepty 122 receptů
PEČENIE
KDI
PEČENIE 4317 receptů
Různé recepty
Hana Klovrzová st.
Různé recepty 8270 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Jablkový kynutý závin

Celkový počet komentářů u receptu: 4
  • Komentář k receptu Jablkový kynutý závin Libchen 19.01.2017 07:34:37

    Ahoj Kecka
    Maecelko, to mne moc těší, děkuji za super správu a Hezký den :-)

  • Kecka Marcela 19.01.2017 07:31:13

    Těsto je super, opravdu se s ním bezvadně pracuje! Dělala jsem rovnou dvojtou dávku a z ní 3 záviny (jablkový, makový, kakaový). Těsto není skoro vůbec sladké, proto doporučuji dostatečně osladit náplň. Jako náplň se nejvíc hodí jablka, těsto je po upečení suché a jablka mu po odležení dodají vláčnost.

  • Komentář k receptu Jablkový kynutý závin Libchen 24.02.2016 18:48:28

    Ahoj ferdina,
    jo, opravdu bez vajíčka je tohle kynuté Těsto, neboj, je to vynikajíci těsto, je velmi chutné po upečení a výborně se s těstem pracuje.
    dekuji za otázku.
    Hezký večer, ať se tii vydaří.

  • Prosím opravdu bez vajíčka?

Celkový počet komentářů: 4
Nalezeno receptů: 4
Přidat příspěvek k receptu Jablkový kynutý závin
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Potraviny, které nás v zimě zahřejí

    Potraviny, které nás v zimě zahřejí

    Letošní zima nám dává pěkně zabrat. Kruté mrazy nejsou nic příjemného a tělo potřebujeme zahřát nejen pod vrstvou oblečení, ale také konzumací těch správných potravin. Které to jsou a v jaké podobě si je dopřát?

  • Výhody a nevýhody pomůcek pro děti - dětská chůvička

    Výhody a nevýhody pomůcek pro děti - dětská chůvička

    Dříve než se rozhodnete pro koupi některé z pomůcek pro děti, je třeba vzít v úvahu všechna pro a proti. Jsou to skutečně pomůcky pro děti, nebo slouží spíše pro nás? Každý na to má jinou odpověď. Záleží na situaci, podmínkách, kde a jak žijeme, jaký máme názor na výchovu dítěte a také kolik energie jsme ochotni pro své pohodlí či nepohodlí obětovat.




přidat nový recept