Irský chléb ze špaldové mouky

1 hod | příloha | 4 porce | britská kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 5820x
Recept na nekynutý a nehnětený irský chléb bez droždí a bez kvásku. Ke kypření se použije soda bicarbona a těsto se jen zlehka promíchá vidličkou, celá příprava je velmi rychlá.
Komentáře receptu 10


Postup přípravy receptu

Do mísy prosejeme hladkou špaldovou chlebovou mouku T 630, cukr, sůl, sodu bicarbonu a promícháme. Přidáme hustý bílý neochucený jogurt. Měla jsem vlastní domácí jogurt, ale můžeme použit i kupovaný, nejlepší je hustý jogurt řeckého typu.

Směs jen jemně promícháme vidličkou, dokud se nespojí v hladké, poloměkké a lesklé těsto, které v míse jen jemně vytvarujeme do kulatého bochníku. V žádném případě se těsto nesmí vypracovávat!

Pomoučněnýma rukama těsto přeneseme a dáme do jenské mísy, kterou jsme vystlali pečícím papírem, těsto trošku lepí. Jenskou mísu před pečením netřeba vyhřát v troubě. Těsto můžeme posypat 3 lžícemi mouky, ale pokud nechceme, nemusíme, to už je na každém z vás.

Irský chléb pečeme 50 minut v troubě vyhřáté na 190 °C. Chléb se díky pečícímu papíru lehce vybere z jenské mísy. Upečený chléb dáme úplně vychladnout na mřížku. Na obrázku pohled zblízka na průřez chlebem, kde je dobře vidět, že je lehký, nadýchaný a pórovitý s velkými oky.

Irský chléb se výborně krájí a je vláčný i druhý den. O špaldové mouce jsem už vícekrát psala, jaké má vynikající vlastnosti - obsahuje množství vitamínů, minerálů, aminokyselin a má nízký glykemický index a pozitivně ovlivňuje imunitní systém. Navíc je špaldová mouka lehce stravitelná a má úžasnou chuť. Mouka je mimořádně vhodná z dietetických důvodů pro lidí s diabetem nebo trávícími těžkostmi.

Tento chléb neobsahuje droždí, tedy nenadýmá, dále obsahuje kyselý mléčný produkt - jogurt a můžou ho konzumovat i ti, kteří z jakýchkoliv důvodů nesmí mléko.

Na internetu je více chlebů označených jako irský chléb. Jde vždy o nekynutý chléb bez droždí nebo kvásku, který se lehce a rychle připraví. Vybrala jsem si tento recept a vyzkoušela jsem ho. Irský chléb jsem připravila ze špaldové mouky a jogurtu, místo kvásku se přidává soda bicarbona.

Irský chléb má křupavou moučnou kůrku, je nadýchaný, měkký a vláčný i druhý den. Chléb má vynikající chuť, je velmi zdravý a je požehnáním pro nemocné s trávícími těžkostmi, diabetiky, ale i pro všechny zdravé jedince.

autor receptu:

Irský chléb ze špaldové mouky

Počet přidaných receptů: 304

Ingredience

na porce
Vaše cena 4190 běžně 10475 Kč sleva 60 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
2,9
slabší recept
50 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Irský chléb ze špaldové mouky

Recept se nachází v 30 kuchařkách
Libchen
moje recepty 122 receptů
Krnovské slané pečení
veraricna
Krnovské slané pečení 1814 receptů
zjirousek
Chleba 179 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Irský chléb ze špaldové mouky

Celkový počet komentářů u receptu: 10
  • otázka na:írsky chlieb špaldový andrea297 15.09.2016 19:48:28

    mohla by sa dať polovica múky celozrnnej špaldovej hladkej ? Z vrchu som mala chlieb dosť pripečený,môže sa piecť polovicu času pečenia prikrytý ?

    • Re: otázka na:írsky chlieb špaldový Libchen 16.09.2016 09:17:31

      andrea297, ešte som s celozrnnou múkou tento chlebík nepiekla, neviem Ti presne odpovedať, ale myslím, že v zásade áno, môžeš to spraviť. len potom počítaj s tým, že Tvoj chlebík nebude taký vzdušný ako tento, bude hutnejší.
      videla som fotky chlebíka tých, ktorí piekli s celozrnnou múkou na inom webe, kam som tento recept tiež vložila.
      to pripečenie vrchu je u Teba najskôr spôsobené tým, že Tvoja trúba pečie viac, ako máš nastavenú teplotu. preto kľudne daj na vrch foliu/pečiaci papier hned na začiatku a v polovici pečenia daj dole a dopeč chlebík za sledovania povrchu. Určite sa Ti vydarí!!!
      veľmi držím palce! :-)

  • Irský chléb je supee Dagmar 11.09.2016 17:07:34

    Jsem strašně ráda, že jsem našla Irský chléb. Je hned hotový a moc dobrý. Rozdělila jsem ho, část dala do mrazáku a i z nej je výborný..

  • moooc Dobrý zdravy chlebík Iren 07.08.2016 11:22:46

    Děkuji Vam moc za tento recept. Mám zažívací potíže a dlouhou dobu jsem chleba nejedla vůbec. s timto receptem se do mého jídelníčku vrátil chléb aniž by se mi vrátili potíže. a peču podle tohoto receptu i z jiných bezlepkových mouk. A jeto výborný. Ostatní členové Mé rodiny ho oblíbili také, takže ted mám co dělat aby vystačil pro všechny. Ještě jednou dekuji.

  • chléb jarmila 22.04.2016 16:31:51

    Upekla jsem irský chléb podle vašeho receptu, který se povedl a je moc dobrý. Tento chleba mě vyhovuje po zdravotní stránce, není mi doporučované pečivo, kde je droždí a tento chléb mohu konzumovat hned. Díky za recept. :-).

    • Re: chléb Libchen 25.04.2016 06:37:30

      ahoj Jarmila,
      tvoja spokojnosť ma veľmi veľmi teší :-)
      som rada, že chutilo a chlebík je vhodný pre teba po zdravotnej stránke.
      dakujem za dobrú správu a prajem pevné zdravie!
      Nech sa Ti darí vo všetkom :-)

  • Komentář k receptu Irský chléb ze špaldové mouky Libchen 22.02.2016 19:36:24

    Ahoj Marika,
    mám rada tento chlieb, vždy sa mi vydaril, úprimne sa teším tvojmu úspechu :-)
    ak ti náhodou zostane, chlebík je vláčny aj na druhý deň, mäkkučký a má výbornú chuť, u nás doma, žiaľ, nevydrží až do druhého dňa, hned sa skonzumuje, avšak nie je problém upiecť ho znovu. pečiem veľa druhov kysnutého chleba ako aj ty sama.
    dakujem za pekný komentár, potešila si ma a prajem príjemný večer :-)

  • Irský chléb ze špaldové mouky Marika 22.02.2016 19:24:54

    Tedy musím říct, že chléb se povedl hned napoprvé a chutnal mi velmi. Žádná zdlouhavá příprava, jen pár ingrediencí. Rychlý a chutný chlebík, oproti těm kynutým, které často a ráda peču. Jen si nejsem jistá, zda do druhého dne vůbec vydrží :-).

Celkový počet komentářů: 10
Nalezeno receptů: 10
Přidat příspěvek k receptu Irský chléb ze špaldové mouky
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Kdy začít učit děti na lyžích?

    Kdy začít učit děti na lyžích?

    Jezdíte na hory a těšíte se, že si letos začnete užívat lyžování i se svými nejmenšími? Nebo jste sami naopak do tajů lyžařského umění nikdy nepronikli, ale nechcete tyhle ryze zimní radovánky odepřít svým ratolestem?

  • Péče o tělo podle fází měsíce

    Péče o tělo podle fází měsíce

    Luna ve velké míře ovlivňuje chod přírody a také našeho těla. Jak můžeme využít magickou moc měsíce při jednotlivých fázích v péči o pokožku a vlasy? Kdy je nejlepší čas pro začátek diety?




přidat nový recept