Irský chléb ze špaldové mouky

1 hod | příloha | 4 porce | britská kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 3492x
Recept na nekynutý a nehnětený irský chléb bez droždí a bez kvásku. Ke kypření se použije soda bicarbona a těsto se jen zlehka promíchá vidličkou, celá příprava je velmi rychlá.
Komentáře receptu 4


Postup přípravy receptu

Do mísy prosejeme hladkou špaldovou chlebovou mouku T 630, cukr, sůl, sodu bicarbonu a promícháme. Přidáme hustý bílý neochucený jogurt. Měla jsem vlastní domácí jogurt, ale můžeme použit i kupovaný, nejlepší je hustý jogurt řeckého typu.

Směs jen jemně promícháme vidličkou, dokud se nespojí v hladké, poloměkké a lesklé těsto, které v míse jen jemně vytvarujeme do kulatého bochníku. V žádném případě se těsto nesmí vypracovávat!

Pomoučněnýma rukama těsto přeneseme a dáme do jenské mísy, kterou jsme vystlali pečícím papírem, těsto trošku lepí. Jenskou mísu před pečením netřeba vyhřát v troubě. Těsto můžeme posypat 3 lžícemi mouky, ale pokud nechceme, nemusíme, to už je na každém z vás.

Irský chléb pečeme 50 minut v troubě vyhřáté na 190 °C. Chléb se díky pečícímu papíru lehce vybere z jenské mísy. Upečený chléb dáme úplně vychladnout na mřížku. Na obrázku pohled zblízka na průřez chlebem, kde je dobře vidět, že je lehký, nadýchaný a pórovitý s velkými oky.

Irský chléb se výborně krájí a je vláčný i druhý den. O špaldové mouce jsem už vícekrát psala, jaké má vynikající vlastnosti - obsahuje množství vitamínů, minerálů, aminokyselin a má nízký glykemický index a pozitivně ovlivňuje imunitní systém. Navíc je špaldová mouka lehce stravitelná a má úžasnou chuť. Mouka je mimořádně vhodná z dietetických důvodů pro lidí s diabetem nebo trávícími těžkostmi.

Tento chléb neobsahuje droždí, tedy nenadýmá, dále obsahuje kyselý mléčný produkt - jogurt a můžou ho konzumovat i ti, kteří z jakýchkoliv důvodů nesmí mléko.

Na internetu je více chlebů označených jako irský chléb. Jde vždy o nekynutý chléb bez droždí nebo kvásku, který se lehce a rychle připraví. Vybrala jsem si tento recept a vyzkoušela jsem ho. Irský chléb jsem připravila ze špaldové mouky a jogurtu, místo kvásku se přidává soda bicarbona.

Irský chléb má křupavou moučnou kůrku, je nadýchaný, měkký a vláčný i druhý den. Chléb má vynikající chuť, je velmi zdravý a je požehnáním pro nemocné s trávícími těžkostmi, diabetiky, ale i pro všechny zdravé jedince.

autor receptu:

Irský chléb ze špaldové mouky

Počet přidaných receptů: 221

Ingredience

na porce
Vaše cena 990 běžně 6600 Kč sleva 85 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
2,8
slabší recept
33 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Irský chléb ze špaldové mouky

Recept se nachází v 27 kuchařkách
Libchen
moje recepty 122 receptů
Krnovské slané pečení
veraricna
Krnovské slané pečení 1787 receptů
zjirousek
Chleba 170 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Irský chléb ze špaldové mouky

Celkový počet komentářů u receptu: 4
  • chléb jarmila 22.04.2016 16:31:51

    Upekla jsem irský chléb podle vašeho receptu, který se povedl a je moc dobrý. Tento chleba mě vyhovuje po zdravotní stránce, není mi doporučované pečivo, kde je droždí a tento chléb mohu konzumovat hned. Díky za recept. :-).

    • Re: chléb Libchen 25.04.2016 06:37:30

      ahoj Jarmila,
      tvoja spokojnosť ma veľmi veľmi teší :-)
      som rada, že chutilo a chlebík je vhodný pre teba po zdravotnej stránke.
      dakujem za dobrú správu a prajem pevné zdravie!
      Nech sa Ti darí vo všetkom :-)

  • Komentář k receptu Irský chléb ze špaldové mouky Libchen 22.02.2016 19:36:24

    Ahoj Marika,
    mám rada tento chlieb, vždy sa mi vydaril, úprimne sa teším tvojmu úspechu :-)
    ak ti náhodou zostane, chlebík je vláčny aj na druhý deň, mäkkučký a má výbornú chuť, u nás doma, žiaľ, nevydrží až do druhého dňa, hned sa skonzumuje, avšak nie je problém upiecť ho znovu. pečiem veľa druhov kysnutého chleba ako aj ty sama.
    dakujem za pekný komentár, potešila si ma a prajem príjemný večer :-)

  • Irský chléb ze špaldové mouky Marika 22.02.2016 19:24:54

    Tedy musím říct, že chléb se povedl hned napoprvé a chutnal mi velmi. Žádná zdlouhavá příprava, jen pár ingrediencí. Rychlý a chutný chlebík, oproti těm kynutým, které často a ráda peču. Jen si nejsem jistá, zda do druhého dne vůbec vydrží :-).

Celkový počet komentářů: 4
Nalezeno receptů: 4
Přidat příspěvek k receptu Irský chléb ze špaldové mouky
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Odřeniny a strupy - jak bezpečně urychlit jejich hojení?

    Odřeniny a strupy - jak bezpečně urychlit jejich hojení?

    Léto je doba her, sportování a dalších venkovních aktivit. Vy a především vaše dítě tak určitě občas přijdete k nějaké bolavé odřenině, kterou je třeba ošetřit. Hojení a regenerace kůže může trvat celé týdny, kdy strup svědí a postižené místo celkově nevypadá vůbec dobře. Je však několik způsobů, na které můžete vsadit a celkový proces hojení urychlit.

  • Pozor, angína nám hrozí i v létě!

    Pozor, angína nám hrozí i v létě!

    Je možné si i v těchto parných letních dnech přivodit angínu? Bohužel je, a to velice jednoduše. Snadno to přeženeme se zmrzlinou nebo ledovými nápoji, příliš se vystavujeme chladící klimatizaci, zůstaneme příliš dlouho v mokrých plavkách a nakonec, zrádné výkyvy počasí. To všechno jsou důvody, proč se jednoho letního rána vzbudíme s nepříjemně známou bolestí v krku.




přidat nový recept