Kdo má možnost domácí husy a králíka, ať husu vykuchá (lepší je méně sádelnatá), drůbky vyndá a zevnitř pořádně osolí a okmínuje. Králíka též vykucháme, drůbky dáme stranou. Nasolíme ho, prošpikujeme polozmrzlou a na klínky nakrájenou domácí slaninou a okmínujeme. Králíka vložíme do husy a obložíme kyselými na čtvrtky nakrájenými jablky a polotvrdým chlebem. Zašijeme silnou nití.
Husokrálíka s jablky podlijeme a pečeme ve středně vyhřáté troubě (nejlepší je na dřevo), až je kůrčička zlaťoučká a křupavoučká. Po celou dobu pečení tuto božskou manu podléváme výpekem.
Z hrubé mouky, krupice, vajec a den předem,ve slupce uvařených a nastrouhaných brambor si vypracujeme knedlíky a uvaříme ve vroucí vodě.
Husokrálíka po upečení naporcujeme. Jako přílohu podáváme domácí bramborový knedlík a dušené kysané zelí se špekem. Z vnitřností jako jsou játra, ledvinky a srdce uvaříme chutnou polévku. Husí játra si uděláme na másle jako minutku. Povinnost je dobře vychlazené pivečko.
Tip: Když husu a králíka vykostíme, tak můžeme udělat roládu a to tak, že vykoštěný plát husy okořeníme, potřeme českou plnotučnou hořčicí, na to dáme vykoštěného králíka, (taktéž osoleného, okmínovaného, prošpikovaného). Srolujeme, převážeme silným provázkem a pečeme.
(Kosti můžeme použít do polévky.)