Zeleninu očistíme a podle potřeby oloupeme.
Na husím sádle necháme zesklovatět drobně nakrájenou cibuli. Přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a necháme chvíli smažit.
Mezitím si omyjeme a nakrájíme hlívu ústřičnou a přimícháme ji do cibulového základu, opékáme, dokud hlíva neztratí na objemu (asi 6 minut). Také od kostí obereme pečené a vařené husí maso. Případně použijeme maso z jiné drůbeže, kterou máme k dispozici. Maso vmícháme do hrnce. Masa může být více než je uvedeno v receptu. Přidáme trošku podravky a vsypeme rýži, chvíli mícháme a pak to zalijeme dvojnásobnou dávkou (než bylo rýže) husího vývaru.
Pod poklicí přivedeme k varu, ztlumíme plamen a necháme zvolna vařit. Scedíme si jednu malou skleničku sterilovaného hrášku s karotkou a po 15 minutách přidáme do hrnce. Vaříme, dokud se netvoří "komínky", pak vypneme sporák a takto připravené rizoto necháme chvilku dojít.
Mezitím si nastrouháme trochu parmezánu a vmícháme ho do jemně nastrouhaného eidamu. Čerstvou petrželku drobně nasekáme.
Husí rizoto s hlívou ústřičnou rozdělíme na talíře a každou porci posypeme trochou sýra a ozdobíme petrželkou.