Hummus

45 min | předkrm | vegetariánský recept | recept zobrazen: 294958x
Recept na 700g tohoto pomazánkového předkrmu.
Komentáře receptu 26
Uvařil jsem to (Recept vařilo 16 lidí)


Postup přípravy receptu

Cizrnu přelijeme studenou vodou a necháme nejméně 12 hodin nabobtnat. Měla by zdvojnásobit svůj objem, proto musí být objem vody nejméně dvojnásobný v poměru k sušené cizrně.

Nadbytečnou tekutinu slijeme, cizrnu dáme do velkého hrnce a přelijeme studenou vodou, jejíž objem bude opět dvojnásobný v poměru k cizrně. Přivedeme k varu a prudce vaříme 10 minut. Pěnu, která se tvoří na povrchu sbíráme.

Zmírníme oheň a cizrnu zvolna vaříme asi hodinu, dokud nezměkne. Podle potřeby opět sbíráme vzniklou pěnu. Stroužky česneku rozpůlíme, odstraníme z nich světle zelené nebo bílé zárodky klíčků a zbytek nakrájíme nadrobno.

Z cizrny slijeme nadbytečnou tekutinu a 4 lžíce jí odložíme pro pozdější potřebu. Olivový olej, česnek, pastu tahini (připravuje se ze sezamu) a citronovou šťávu rozmixujeme.

Přidáme cizrnu a rozmixujeme ji nahrubo. Podle potřeby přidáme odloženou tekutinu, v níž se cizrna vařila. Hummus podle chuti osolíme a opepříme.

Hummus dáme do mísy, přikryjeme potravinářskou fólií a uložíme do chladničky. Těsně před podáváním ho pokapeme olivovým olejem, posypeme mletou paprikou a obložíme snítkami koriandru.

Zdroj: Slovart.cz - Středomořská kuchyně.

Vilienka autor receptu:

Hummus

Počet přidaných receptů: 1275

Ingredience

Vaše cena 3490 běžně 5499 Kč sleva 37 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
3
dobrý recept
897 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Hummus

Recept se nachází v 169 kuchařkách
Zeleninka a luštěniny od tetičky
veraricna
Zeleninka a luštěniny od tetičky 3652 receptů
zjirousek
Předkrmy 273 receptů
zdegross
pomazánky 189 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Hummus

Celkový počet komentářů u receptu: 26
  • Komentář k receptu Hummus Buendia 14.04.2015 12:26:00

    Doporučuju kombinaci s avokádovým guacamole
    http://www.karizona.cz/2015/04 /guacammus.html

  • Guacammus Buendia 14.04.2015 12:20:52

    Doporučuju kombinaci s avokádovým guacamole - http://www.karizona.cz/2015/04 /guacammus.html

  • hummus Milan 25.08.2014 21:46:46

    Základ hummusu: cizrna, tahini, citron a římský kmín. Chuť můžete dotáhnout dalšími složkami: česnek, pepř, sůl, chili, koriandr, olej sezamový/olivový atd. To podle chuti. Nebojte se experimentovat...;)!

  • Humus.... stavros666 06.04.2014 13:05:57

    Jen jednou jsem to zkusil a byla z toho ostuda.......///
    Vůbec mne,ani přátele to neoslovilo,ale na tom nezáleží,protože...
    proti gustu žádný dišputát...!!!
    PO DRUHÉ TO UŽ ZKOUŠET,RADĚJI,NEBUDU....///

    • Re: Humus.... Josef 01.05.2014 14:30:32

      Připadalo mi, že 7 lžic olivového oleje i 2,5 lžíce tahini bylo dost málo, takže pro krémovější konzistenci jsem ze všeho ještě po troše přidal, stejně jako asi ještě 4 lžíce z vody, kde se vařila cizrna. Jinak nám to všem moc chutnalo. Díky

  • dobré panim 30.03.2014 21:07:51

    Dělala jsem variantu s římským kmínem, ale tato s paprikou mi chutnala víc. Zapomněla jsem na koriandr, což bylo možná štěstí;-) Měla jsem šťastnou ruku a všech přísad dala tak akorát, takže jsem pravděpodobně dnes vytvořila svůj nejlepší hummus!

  • Obměna Marcela Hanuschová 19.03.2014 22:36:33

    Protože mi kamarádky říkaly, že jako celkem dobré, ale nedaly by to jako pohoštění, řekla jsem si, že se pokusím.
    Už dopředu jsem odhadla, že neopražená paprika nedá tu pravou chuť, raději jsem jí zatím vynechala. Zbytek jsem udělala podle receptu, sezam celý, tahini nemaje. Bylo to dobré, ale pořád něco.....použila jsem tedy poznatek z čočkové pomazánky. Opražila jsem trochu lahůdkového droždí na oleji (olivový mi nechutná, dávám vždy slunečnicový) a zdá se to živější. Při pražení dávejte pozor, míchat a jak zavoní, stáhout.

  • Vynikajici Sonik 17.02.2014 20:46:12

    Susenou cizrnu jsem nahradila cizrnou z konzervy a stale vynikajici. Priste si dam tu praci a zkusim susenou :-)

  • omáš 18.01.2013 15:13:58

    Tak jsem teď dovařil, je to dobrota.

    Oproti receptu jsem mnohem více ředil, dal víc citronové šťávy

  • chutnalo to jinak než v restauraci - více jsem cítila to sezamové semínko. Přítel si v tom labuží - mě to moc neoslovilo :-)

Celkový počet komentářů: 26
Nalezeno receptů: 26
|< << 123 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Hummus
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Ochrana vlasů před tepelným poškozením

    Ochrana vlasů před tepelným poškozením

    Základem zdravých a krásných vlasů je dobrá a kvalitní péče. Bohužel my ženy chceme být krásné a myslíme si, že bez nabarvených, nakulmovaných nebo naopak vyžehlených vlasů to nepůjde. Děláme tak, jak velí módní trendy. Přirozeně uschnout vlasy také nenecháme, od toho máme přece fén. Často si však neuvědomujeme, jak tímto postupem svým vlasům škodíme.

  • S dítětem do školky - je nutné dodržet hranici tří let?

    S dítětem do školky - je nutné dodržet hranici tří let?

    Jako maminka dítěte školkového věku máte v dnešní době možnost volby, kdy jej svěřit do péče této instituce. Ve dvou, třech nebo až čtyřech letech věku? V čem je školka pro dítě skutečně přínosem, jak začít s odloučením a kdy je ten správný věk, ve kterém dítě školku zvládne?




přidat nový recept