Hummus

45 min | předkrm | vegetariánský recept | recept zobrazen: 244284x
Recept na 700g tohoto pomazánkového předkrmu.
Komentáře receptu 24
Uvařil jsem to (Recept vařilo 14 lidí)


Postup přípravy receptu

Cizrnu přelijeme studenou vodou a necháme nejméně 12 hodin nabobtnat. Měla by zdvojnásobit svůj objem, proto musí být objem vody nejméně dvojnásobný v poměru k sušené cizrně.

Nadbytečnou tekutinu slijeme, cizrnu dáme do velkého hrnce a přelijeme studenou vodou, jejíž objem bude opět dvojnásobný v poměru k cizrně. Přivedeme k varu a prudce vaříme 10 minut. Pěnu, která se tvoří na povrchu sbíráme.

Zmírníme oheň a cizrnu zvolna vaříme asi hodinu, dokud nezměkne. Podle potřeby opět sbíráme vzniklou pěnu. Stroužky česneku rozpůlíme, odstraníme z nich světle zelené nebo bílé zárodky klíčků a zbytek nakrájíme nadrobno.

Z cizrny slijeme nadbytečnou tekutinu a 4 lžíce jí odložíme pro pozdější potřebu. Olivový olej, česnek, pastu tahini (připravuje se ze sezamu) a citronovou šťávu rozmixujeme.

Přidáme cizrnu a rozmixujeme ji nahrubo. Podle potřeby přidáme odloženou tekutinu, v níž se cizrna vařila. Hummus podle chuti osolíme a opepříme.

Hummus dáme do mísy, přikryjeme potravinářskou fólií a uložíme do chladničky. Těsně před podáváním ho pokapeme olivovým olejem, posypeme mletou paprikou a obložíme snítkami koriandru.

Zdroj: Slovart.cz - Středomořská kuchyně.

Vilienka autor receptu:

Hummus

Počet přidaných receptů: 1275

Ingredience

Vaše cena 2990 běžně 105000 Kč sleva 97 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
3
dobrý recept
889 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Hummus

Recept se nachází v 164 kuchařkách
zjirousek
Předkrmy 273 receptů
zdegross
pomazánky 189 receptů
Zeleninka a luštěniny od tetičky
veraricna
Zeleninka a luštěniny od tetičky 2972 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Hummus

Celkový počet komentářů u receptu: 24
  • hummus Milan 25.08.2014 21:46:46

    Základ hummusu: cizrna, tahini, citron a římský kmín. Chuť můžete dotáhnout dalšími složkami: česnek, pepř, sůl, chili, koriandr, olej sezamový/olivový atd. To podle chuti. Nebojte se experimentovat...;)!

  • Humus.... stavros666 06.04.2014 13:05:57

    Jen jednou jsem to zkusil a byla z toho ostuda.......///
    Vůbec mne,ani přátele to neoslovilo,ale na tom nezáleží,protože...
    proti gustu žádný dišputát...!!!
    PO DRUHÉ TO UŽ ZKOUŠET,RADĚJI,NEBUDU....///

    • Re: Humus.... Josef 01.05.2014 14:30:32

      Připadalo mi, že 7 lžic olivového oleje i 2,5 lžíce tahini bylo dost málo, takže pro krémovější konzistenci jsem ze všeho ještě po troše přidal, stejně jako asi ještě 4 lžíce z vody, kde se vařila cizrna. Jinak nám to všem moc chutnalo. Díky

  • dobré panim 30.03.2014 21:07:51

    Dělala jsem variantu s římským kmínem, ale tato s paprikou mi chutnala víc. Zapomněla jsem na koriandr, což bylo možná štěstí;-) Měla jsem šťastnou ruku a všech přísad dala tak akorát, takže jsem pravděpodobně dnes vytvořila svůj nejlepší hummus!

  • Obměna Marcela Hanuschová 19.03.2014 22:36:33

    Protože mi kamarádky říkaly, že jako celkem dobré, ale nedaly by to jako pohoštění, řekla jsem si, že se pokusím.
    Už dopředu jsem odhadla, že neopražená paprika nedá tu pravou chuť, raději jsem jí zatím vynechala. Zbytek jsem udělala podle receptu, sezam celý, tahini nemaje. Bylo to dobré, ale pořád něco.....použila jsem tedy poznatek z čočkové pomazánky. Opražila jsem trochu lahůdkového droždí na oleji (olivový mi nechutná, dávám vždy slunečnicový) a zdá se to živější. Při pražení dávejte pozor, míchat a jak zavoní, stáhout.

  • Vynikajici Sonik 17.02.2014 20:46:12

    Susenou cizrnu jsem nahradila cizrnou z konzervy a stale vynikajici. Priste si dam tu praci a zkusim susenou :-)

  • omáš 18.01.2013 15:13:58

    Tak jsem teď dovařil, je to dobrota.

    Oproti receptu jsem mnohem více ředil, dal víc citronové šťávy

  • chutnalo to jinak než v restauraci - více jsem cítila to sezamové semínko. Přítel si v tom labuží - mě to moc neoslovilo :-)

  • magic-sun 18.09.2012 13:48:35

    tak dneska jsem dělal poprvé a nemá to chybu jen škoda že jsem neměl čerstvý koriandr

  • Dotaz Fino97 27.09.2010 11:03:34

    Myslíte že by se místo tachini dala použít přímo chalva?

Celkový počet komentářů: 24
Nalezeno receptů: 24
|< << 123 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Hummus
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Mýty o bolestech zad

    Mýty o bolestech zad

    O bolestech zad kolují různé nepravdy. Jaké jsou ty nejčastější? A čeho se opravdu vyvarovat, aby záda nebolela? Vsaďte na vhodně zvolený pohyb, správnou matraci a nebojte se preventivní návštěvy u lékaře. Nejen starší generaci dokáží záda pěkně potrápit.

  • Diagnóza ztuhlý palec - bolestivá artróza

    Diagnóza ztuhlý palec - bolestivá artróza

    Vypadá jako palec vbočený (hallux vagus), ale jde o palec ztuhlý (hallux rigidus). Pro laika je rozdíl téměř k nerozeznání, ovšem zvyšující se bolestivost při chůzi a menší pohyblivost palce jasně naznačí, že něco není v pořádku.




přidat nový recept