Hummus

45 min | předkrm | vegetariánský recept | recept zobrazen: 305932x
Recept na 700g tohoto pomazánkového předkrmu.
Komentáře receptu 29
Uvařil jsem to (Recept vařilo 16 lidí)


Postup přípravy receptu

Cizrnu přelijeme studenou vodou a necháme nejméně 12 hodin nabobtnat. Měla by zdvojnásobit svůj objem, proto musí být objem vody nejméně dvojnásobný v poměru k sušené cizrně.

Nadbytečnou tekutinu slijeme, cizrnu dáme do velkého hrnce a přelijeme studenou vodou, jejíž objem bude opět dvojnásobný v poměru k cizrně. Přivedeme k varu a prudce vaříme 10 minut. Pěnu, která se tvoří na povrchu sbíráme.

Zmírníme oheň a cizrnu zvolna vaříme asi hodinu, dokud nezměkne. Podle potřeby opět sbíráme vzniklou pěnu. Stroužky česneku rozpůlíme, odstraníme z nich světle zelené nebo bílé zárodky klíčků a zbytek nakrájíme nadrobno.

Z cizrny slijeme nadbytečnou tekutinu a 4 lžíce jí odložíme pro pozdější potřebu. Olivový olej, česnek, pastu tahini (připravuje se ze sezamu) a citronovou šťávu rozmixujeme.

Přidáme cizrnu a rozmixujeme ji nahrubo. Podle potřeby přidáme odloženou tekutinu, v níž se cizrna vařila. Hummus podle chuti osolíme a opepříme.

Hummus dáme do mísy, přikryjeme potravinářskou fólií a uložíme do chladničky. Těsně před podáváním ho pokapeme olivovým olejem, posypeme mletou paprikou a obložíme snítkami koriandru.

Zdroj: Slovart.cz - Středomořská kuchyně.

Vilienka autor receptu:

Hummus

Počet přidaných receptů: 1275

Ingredience

Vaše cena 990 běžně 6600 Kč sleva 85 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
3
dobrý recept
899 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Hummus

Recept se nachází v 176 kuchařkách
Zeleninka a luštěniny od tetičky
veraricna
Zeleninka a luštěniny od tetičky 3740 receptů
zjirousek
Předkrmy 273 receptů
zdegross
pomazánky 189 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Hummus

Celkový počet komentářů u receptu: 29
  • finta fň jan 08.04.2016 21:24:13

    labužníci zdravím. měl jsem to štěstí, že v městě Betlém, hotelu Bethlem in byl rodinný podnik a kuchař vařil jídla Palestinských Arabů. Využití různých druhů koření, byla jeho doména Velmi spokojeni účastníci zájezdu.. Při večerní diskuzi jen tak samozřejmě bez tajností, řekl, že na veškeré luštěniny, když se máčejí přes noc, tak zásadně ( po propláchnutí) dávají trošku jedlé sody. Soda bikarbona. Na 1/2 kg luštěniny asi rovnou kávovou lžičku.
    Hummus si dělám cca 3x do roka z 1/2 kg sáčku cizrny. Fazole a j. Vaří se luštěnina i se sodou. Ale !!. Vaření je podstatné kratší a luštěniny měkčí. Nutno si toto pohlídat. Zvláště cizrna je pak měkčí a lépe se vše mixuje. Jinak kombinace podle chuti. Palestinci vůbec nešetří trhanou a málo sekanou listovou Petržílkou. Na naše zvyklosti asi 4 násobně. Stálé zdraví. JM

  • Komentář k receptu Hummus jaarin 14.02.2016 10:47:18

    Jaky je rozdil mezi rimskym kminem a tim obycejnym? ;-) rimsky nebyl :-)
    Jinak ja serviruju na taliri, uprostred bazenek olivace, sousta namacim a zdobim prouzkem Habaneros a syrovou cibuli, obcas kousek salatovky a rajcete.. Mnam

  • Komentář k receptu Hummus Buendia 14.04.2015 12:26:00

    Doporučuju kombinaci s avokádovým guacamole
    http://www.karizona.cz/2015/04 /guacammus.html

  • Guacammus Buendia 14.04.2015 12:20:52

    Doporučuju kombinaci s avokádovým guacamole - http://www.karizona.cz/2015/04 /guacammus.html

  • hummus Milan 25.08.2014 21:46:46

    Základ hummusu: cizrna, tahini, citron a římský kmín. Chuť můžete dotáhnout dalšími složkami: česnek, pepř, sůl, chili, koriandr, olej sezamový/olivový atd. To podle chuti. Nebojte se experimentovat...;)!

  • Humus.... stavros666 06.04.2014 13:05:57

    Jen jednou jsem to zkusil a byla z toho ostuda.......///
    Vůbec mne,ani přátele to neoslovilo,ale na tom nezáleží,protože...
    proti gustu žádný dišputát...!!!
    PO DRUHÉ TO UŽ ZKOUŠET,RADĚJI,NEBUDU....///

    • Re: Humus.... Josef 01.05.2014 14:30:32

      Připadalo mi, že 7 lžic olivového oleje i 2,5 lžíce tahini bylo dost málo, takže pro krémovější konzistenci jsem ze všeho ještě po troše přidal, stejně jako asi ještě 4 lžíce z vody, kde se vařila cizrna. Jinak nám to všem moc chutnalo. Díky

  • dobré panim 30.03.2014 21:07:51

    Dělala jsem variantu s římským kmínem, ale tato s paprikou mi chutnala víc. Zapomněla jsem na koriandr, což bylo možná štěstí;-) Měla jsem šťastnou ruku a všech přísad dala tak akorát, takže jsem pravděpodobně dnes vytvořila svůj nejlepší hummus!

  • Obměna Marcela Hanuschová 19.03.2014 22:36:33

    Protože mi kamarádky říkaly, že jako celkem dobré, ale nedaly by to jako pohoštění, řekla jsem si, že se pokusím.
    Už dopředu jsem odhadla, že neopražená paprika nedá tu pravou chuť, raději jsem jí zatím vynechala. Zbytek jsem udělala podle receptu, sezam celý, tahini nemaje. Bylo to dobré, ale pořád něco.....použila jsem tedy poznatek z čočkové pomazánky. Opražila jsem trochu lahůdkového droždí na oleji (olivový mi nechutná, dávám vždy slunečnicový) a zdá se to živější. Při pražení dávejte pozor, míchat a jak zavoní, stáhout.

Celkový počet komentářů: 29
Nalezeno receptů: 29
|< << 123 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Hummus
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Pracovní úrazy a nemoci z povolání

    Pracovní úrazy a nemoci z povolání

    Ať už vykonáváte jakoukoli pracovní činnost, téměř vždy vám hrozí větší či menší riziko úrazu, nebo i nemoci z povolání. Ne každý úraz, ke kterému dojde při výkonu zaměstnání, však musí být nutně posuzován jako úraz pracovní - např. úraz, který si zaměstnanec přivodí sice v práci, ale v důsledku své vlastní opilosti.

  • Co všechno kryje základní podoba cestovního pojištění?

    Co všechno kryje základní podoba cestovního pojištění?

    Všichni se v létě těšíme na dovolenou, ke které naše snahy směřovaly možná i celý předešlý rok, ne vždy však všechno dopadne tak, jak by mělo. Každým rokem během pobytu v zahraničí z různých příčin onemocní, těžce se zraní či zemřou stovky Čechů.




přidat nový recept