Hovězí Wellington

2 hod | hlavní chod | 4 porce | britská kuchyně | recept zobrazen: 47307x
Slavnostní úprava hovězí svíčkové v listovém těstě.
Komentáře receptu 19
Uvařil jsem to (Recept vařilo 10 lidí)


Postup přípravy receptu

Hovězí svíčkovou odblaníme a nakrájíme na dva cca 300 g kousky. Osolíme a opepříme (poměrně dost). Maso zprudka opečeme ze všech stran na rozpáleném oleji, cca 2 minuty, jen aby se maso zatáhlo. Maso přendáme na talířek, pomažeme celé hořčicí a dáme do lednice vychladnout.

Ve vařící vodě spaříme listový špenát, slijeme a necháme vychladnout. Očištěné žampiony vložíme do kutru a rozdrtíme na fáš. Osolíme, opepříme a vložíme na teflonovou pánev. Smažíme tak dlouho, než zbavíme houby takřka veškeré vody. Necháme vychladnout.

Na potravinářskou folii si rozložíme plátky parmské šunky, tak, aby se jednotlivé plátky cca jedním centimetrem překrývaly. Potřebujeme vytvořit plochu tak velkou, abychom do ní následně mohli zabalit maso. Na šunku naklademe listy spařeného špenátu. Přidáme vrstvu houbového duxelles. Doprostřed vložíme maso, zabalíme i s potravinářskou folií, pořádně utáhneme a vložíme do lednice na 15 minut. Tímto způsobem nachystáme i druhý balíček.

Na pomoučněném vále si rozválíme dva pláty listového těsta silné cca 3 mm a velké tak, abychom do nich mohli následně zabalit balíček s masem a ještě nám zbylo cca 5 cm na překrytí. Okraje (minimálně 3 cm) pomažeme žloutky.

Z balíčku s masem odstraníme folii a položíme na střed plátu listového těsta. Těsto zavineme, odřízneme přebytečné těsto a pořádně stiskneme okraje, tak aby nám šťáva nemohla vytéct. Položíme na zapékací misku a z horní (té hezčí) strany a z boku pomažeme žloutky a osolíme hrubozrnnou solí. Následně lehce nožem, tak abychom těsto neprořízli, vytvoříme na horní stranu ozdobný ornament. Na horní straně, například špejlí, vytvoříme malý otvor, aby tudy mohla unikat pára a listové těsto neprasklo.

Hovězí Wellington vložíme do rozpálené trouby na 180 - 200 °C. Pečeme dle požadavku na stupeň propečení. Pro doporučený stupeň medium cca 35 minut. Následně necháme deset minut maso odpočívat na prkénku, poté rozřežeme na cca 2 - 3 cm vysoké plátky a servírujeme.

Tento recept je fantastický, neuvěřitelně chutný a slavnostní. Obrovská výhoda je, že si je možné vše předem nachystat klidně den dopředu a až přijde ta veledůležitá návštěva, balíček jen pomazat žloutkem, vytvořit ozdobný ornament a vložit do trouby. Za půl hodinky, zatímco se budete věnovat své návštěvě, jen vyndáme a necháme 10 minut odpočinout, což nádherně provoní byt a všem se budou sbíhat sliny. Pak už jen stačí naporcovat. Doporučuji použít nůž se zoubky a porcovat přímo před návštěvou. Ten wow efekt je skvělý. A pak stačí už jen poslouchat pochvaly.

Hovězí Wellington se ovšem dá též udělat z vepřové panenky nebo z velmi levných kuřecích prsou. Cena je v takovém případě více než přijatelná a parádu s tím naděláte takřka stejnou.

autor receptu:

Hovězí Wellington

Počet přidaných receptů: 1

Ingredience

na porce
Vaše cena 1999 běžně 4236 Kč sleva 53 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY

Recept Hovězí Wellington byl 28.01.2012 na 1. místě v žebříčku nejlepších receptů.

4,8
skvělý recept
138 hlasujících
  • Recept Hovězí Wellington - Provedení Well done.
  • Recept Hovězí Wellington - Před porcováním

Kuchařky obsahující recept Hovězí Wellington

Recept se nachází v 171 kuchařkách
Jonyho kuchařka
elí
Jonyho kuchařka 2732 receptů
Pele_Mele aj v obrázkoch
daewoo
Pele_Mele aj v obrázkoch 4517 receptů
KDI
VARENIE 8295 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Hovězí Wellington

Celkový počet komentářů u receptu: 19
  • Komentář k receptu Hovězí Wellington Elektrik 13.12.2015 12:59:00

    Výborná záležitost. Postup jsem zachoval a výsledek opravdu velmi potěšil. Pro jistotu jsem ještě zakoupil teploměr na steaky a udělal jsem dobře. Doba pečení byla 26 minut na medium rare při hmotnosti jednoho kusu svíčkové 350g. Teplota v jádru pak 55°C. Dobrota to byla veliká a opravdu nezbylo :-D :-D :-D

  • hovezi wellington jaroslav 25.01.2015 15:42:31

    Udelal jsem ho z veprove panenky a bylo to super nemelo to chybu.

  • Dobrý. Pipíšek 09.02.2015 10:25:01

    Já to také vařila s vepřové panenky a žampiony. Bylo to super. Krásně to vypadá, pekla jsem to 20min.na 180stupňů

  • Komentář k receptu Hovězí Wellington matus 05.01.2014 12:04:59

    Je to originalny recept a preto by mal byt zachovany jeho postup. Original v tomto recepte nie je spenat a chyba tam palacinka - maso je obalene okrem listkoveho cesta aj do palacinky. Inak super

    • Re: Komentář k receptu Hovězí Wellington saturas 26.09.2014 13:02:44

      no hlavně tam nemá být dijonská tedy francouzská hořčice, to Ramsey zdůrazňuje

    • Re: Komentář k receptu Hovězí Wellington Dvořákovi 08.01.2014 10:13:30

      Tento recept je dle Ranseye Gordona, tak jak byl vařen V Pekelné kuchyni.
      Tak jsem si říkal, že pro fanoušky HK by bylo zajímavé si tento recept vyzkoušet. Vím, že existuje i více modifikací, s různými druhy masa a nebo se používá místo listového těsta palačinka, ale to už záleží na každém kuchaři či kuchařince.
      V každém případě děkuji za komentář.

  • detaily lun.nov 14.01.2012 19:45:20

    Recept je co se tyce napadu a slozeni dobry, akorat par poznamek:
    - v pripade uz solene uzeniny (parmska sunka) doporucuju nesolit zampionovy fas, protoze jidlo bude presolene
    - neocekavejte ze 300g kus hoveziho vsakne chut soli a pepre po 15. minutach, doporucuju nalozit aspon na 6 hodin (zajimava kombinace by mohla byt kari trocha medu nebo rozmaryn sul pepr)

    Ucim se z vlastnich chyb, vsechno okolo bylo lehce presolene a maso bylo bez chuti. Kazdopadne pocitejte s tim ze ve verzi hoveziho jidlo vyjde na cca 200-300 Kc.

    • Přesolenost dvorakjih 15.01.2012 10:57:55

      Děkuji za poznámky.
      Musím říci, že co se týče přesolenosti, určitě je nutné houbové duxelles osolit, jinak bude bez chuti. Sůl z parmské šunky si stáhne jednak listové těsto a jednak špenát, který není solený.
      Hovězí svíčková bude dostatečně slaná, i ochucená čerstvě mletým pepřem. Psal jsem, že opepřit a osolit je maso potřeba docela dost. Jinak maso je celkem v přípravě (od chvíle kdy jej osolíme a opepříme do podávání) celkem 90 minut, což je dostatečně dlouhá doba, aby natáhlo chutě.
      Samozřejmě, že každý si tento recept může upravit dle svého. Já zde ovšem popisuji klasický, více než stoletý recept, který například používá i Gordon Ramsay v Pekelné kuchyni (který ho v žádném případě nevymyslel).
      Ovšem co se týče ceny, tak je to samozřejmě pravda, ale když se chcete vytáhnout před Vaší láskou, tak to zas není tak moc a v restauraci by jste zaplatily mnohem víc.

      Jinak moc děkuji za jakékoli připomínky a jsem otevřen samozřejmě jakékoli diskuzi a budu moc rád, pokud toto jídlo uvaříte a podělíte se o Vaše zkušenosti, třeba i fotografie.

      • Re: Přesolenost Anonymní 11.04.2012 08:04:52

        No ja jsem to prave uvaril, jinak bych si nedovolil tu psat nejake poznamky :)
        A bohuzel ty chute nejak nesplynuly, maso bylo slane malo, zbytek moc, priste to zkusim s kurecim, to bude mene narocne na celkovou chutovou konzistenci.

Celkový počet komentářů: 19
Nalezeno receptů: 19
|< << 12 >> >|
Přidat příspěvek k receptu Hovězí Wellington
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde




přidat nový recept