Maso naporcujeme na čtyři steaky. Ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Zastříkneme velmi jemně octem a necháme asi 15 minut odležet. Houby (hřiby, lišky) očistíme. Velké překrájíme na menší kousky, malé necháme vcelku.
V pánvi rozpálíme olej. Dáme na něj steaky a opékáme je 3 minuty z jedné strany. Obrátíme je a pečeme ještě 3 - 6 minut, podle toho, jak je chceme mít propečené. Poté je zabalíme do alobalu a necháme odpočívat v teple.
V kastrolu rozehřejeme máslo. Vysypeme na něj houby a dusíme je asi 5 minut. Osolíme a mírně opepříme. Horké houby dochutíme kapkou zbylého octa a ihned podáváme se steakem a majoránkou.
Hovězí steak s orestovanými houbami podáváme s čerstvým chlebem nebo opečenými bramborami.
Zdroj:
JEZTE ČESKY - rok v naší kuchyni, vydal Smart Press, 2012
Tato kuchařka přináší osvědčené tipy, jak používat zdravé lokální sezónní suroviny v kuchyni - autorky oprášily staré české recepty našich babiček a prababiček a přizpůsobily je současným potřebám.