Na tuku osmažíme dorůžova drobně pokrájenou cibuli, přidáme papriku, kmín, zalijeme malým množstvím vody. Přidáme na kostky pokrájené maso, osolíme, opepříme a dusíme, až se všechna šťáva vydusí. Pak maso podlijeme horkou vodou a znovu dusíme, až je maso měkké.
Pak maso vyjmeme, šťávu vydusíme až na tuk, zaprášíme moukou a krátce opražíme. Zalijeme vodou, dobře rozšleháme a povaříme 30 minut. Přidáme rajský protlak, utřený česnek, omáčku dosolíme, přecedíme na maso a krátce povaříme.
Nepoužijeme-li dostatečné množství cibule, má omáčka málo výraznou chuť. Je-li cibule a paprika přepražená, je omáčka nahořklá. Omáčku musíme správně povařit, aby byla hladká a lesklá.
Takto uvařený guláš byl na 100 porcí.